Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Theo Thijssenprijs 2015 voor Martha Heesen

door Lindy (Hebban Crew) 1 reactie
Kinderboekenschrijfster Martha Heesen wint de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs. De belangrijkste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur in Nederland wordt haar toegekend voor ‘de enorme zeggingskracht’ in haar boeken.

De Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde maakte dit vandaag bekend. Op donderdag 24 september wordt de prijs, waaraan een bedrag van €60.000,- verbonden is, uitgereikt in het Letterkundig Museum / Kinderboekenmuseum.  

De jury zegt o.a. het volgende over het werk van Heesen:
"Martha Heesen brengt ongemerkt in haar kleine verhalen verschillende generaties samen en verkent met veel zin voor nuance en diepgang hun soms pijnlijke, soms ingewikkelde, soms geheimzinnige, maar altijd onverwachte en daardoor spannende familiegeschiedenis. Ze schreef bijna ongemerkt een oeuvre bij elkaar met een enorm grote zeggingskracht. Daar word je stil van."   

In NRC Handelsblad gaf Heesen de volgende reactie:
“Wat ik dacht toen ik hoorde over de bekroning? Ik dacht: ‘O’. En toen: ‘Ja, god, wat nu?’ Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest denken. Ik had er niet op gerekend, denk ik. Ik ben een enorme twijfelaar aan mijn eigen werk. Niet omdat ik het niet goed vind, maar omdat ik denk: die stomme kinderen lezen dat maar niet, ik timmer niet zo aan de weg. Dan ben je niet zo aanwezig.”  

De schrijfster debuteerde in 1993 met Het plan-Stoffels en inmiddels heeft ze een twintigtal boeken op haar naam staan. Haar werk werd vaak bekroond. Zo kreeg ze driemaal een Zilveren Griffel, zelfs in achtereenvolgende jaren: in 2000 voor De vloek van Cornelia, in 2001 voor Mijn zusje is een monster en in 2002 voor Stekels. De roman Bajaar (2012) won een Gouden Lijst en het boek Toen Faas niet thuiskwam (2004) verdiende een Gouden Uil voor de jeugdliteratuur. In Heesens werk staan familiebanden centraal en ook haar hoofdpersonages hebben vaak hun eenzaamheid met elkaar gemeen.    

Bronnen:
Stichting P.C. Hooft-prijs
NRC Handelsblad
Boekblad       Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Theo Thijssenprijs 2015 voor Martha Heesen

 

Gerelateerd

Over

Martha Heesen

Martha Heesen

Martha Heesen is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster en vertaler. Ze debuteer...

Gesponsorde boeken