Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Thriller Leesclub Hall of Fame: einde van een tijdperk

door Sander (Hebban Crew) 18 reacties
In juli 2014 werd de 100ste Crimezone Leesclub aangekondigd. Inmiddels liggen er 165 achter ons en zullen deze maand de laatste drie leesclubs onder de bezielende leiding van coördinator Cees van Rhienen toegevoegd worden aan de Thriller Leesclub Hall of Fame. Het zijn de laatste leesclubs in 'oude stijl'. Afgelopen maand gingen de eerste Hebban Leesclubs in de nieuwe vorm online.

Je hebt het vast al gezien. Het Leesclubmenu in de navigatiebalk van de site heeft - in navolging van de Hebban Leesclubs zelf - een ware metamorfose ondergaan. Het belangrijkste doel van deze nieuwe ontwikkelingen is om de leesclubs die we organiseren beter en langer onder de aandacht te kunnen houden bij de bezoekers van Hebban. De nieuwe opzet zorgt voor een sterk verbeterde vindbaarheid (alle nieuwe leesclubs vind je bijvoorbeeld nu ook op de boekpagina terug) en de mogelijkheid om met meer verschillende coördinatoren leesclubs te organiseren. Hiermee kunnen we vaker leesclubs inplannen én krijgen enthousiaste lezers en recensenten de kans om een leesclub te 'runnen'. 

Crimezone Leesclub 

In zijn blog (De 100ste Crimezone leesclub) vertelt leesclubcoördinator Cees van Rhienen op 7 juli 2014 in het kort over het ontstaan van 'zijn leesclub'.

'De Crimezone leesclub, volgens de huidige structuur en sturing, is in oktober 2010 met De taal der engelen van James Rollins gestart. Voor die tijd heeft mijn vriend en collega Eric Diepvens soortgelijke leesclubs gecoördineerd onder de naam CrimeClub die ook een grote belangstelling kenden. Het ontstaan daarvan gaat terug tot 2005 toen Crimezone nog in het prille begin van zijn bestaan stond.' 

In een klein zes jaar behandelde de Crimezone Leesclub - na de overname door Hebban omgedoopt tot Hebban Thriller Leesclub - bijna 170 boeken. Ruim vijfenzeventig daarvan oorspronkelijk Nederlandstalig, met veelal een grote betrokkenheid van de auteurs. Cees van Rhienen stopt na leesclub 168 met het coördineren van de leesclubs en geeft het organisatiestokje over aan Debbie van der Zande, de community manager van Hebban. 

De definitieve Thriller Leesclub Hall of Fame

De definitieve Hebban Thriller Leesclub Hall of Fame wordt eind deze maand vastgesteld. Hier vind je nu al de meest actuele toplijst. De laatste noteringen worden in de loop van deze maand toegevoegd. Voor alle nieuwe leesclubs wordt er per jaar een Hebban Leesclub Hall of Fame bijgehouden. Hoewel er dus nog 3 boeken een kans maken de top van de ranking te beïnvloeden, geven we je hier toch alvast de vijf best beoordeelde boeken van de 165 leesclubs georganiseerd vanaf 2010. 

 

1. De Skinner Methode van Bronja Hoffschlag (2015) - score 9,7

De Skinner Methode was het 149ste leesclubboek en is het vervolg op De Dode Kamer, waarmee Bronja Hoffschlag in 2014 de Hebban Crimezone Debuutprijs won. Uniek, creepy, geloofwaardig, levensechte karakters, onnederlands en steengoed. Het zijn slechts een paar steekwoorden uit de recensies van de deelnemers aan deze leesclub.

2. Bekraste zielen van R.J. Ellory (2013) - score 9,4

R.J. Ellory is een echte leesclublieveling. In Leesclub nummer 51 werd Bekraste zielen besproken. De goede eindscore (9,4) is volledig in lijn met de vijfsterren-recensie van Hebban-recensent Anneke Gieling: 'De bloedstollende verhaallijnen zijn ongewisse avonturen die elk hun eigen nachtmerrie met zich meedragen. Menselijke drama'’s, wreed en realistisch gebracht en door toeval of het noodlot geschapen. (...) Ellory levert wederom topkwaliteit

3. 2017 van Rudy Soetewey (2013) - score 9,3

2013 is een goed leesclubjaar. Naast de nummer 2 in deze toplijst (Bekraste zielen) verscheen dat jaar ook 2017 van de Vlaamse misdaadateur Rudy Soetewey. De leesclub had een vooruitziende blik, want het boek werd ook bekroond met De Diamanten Kogel 2013. 

 

4. Passagier 23 van Sebastian Fitzen (2015) - score 9,2

De laatst verschenen thriller van de Duitse bestsellerauteur Sebastian Fitzek, Passagier 23, is het 127ste leesclubboek in de Hebban Thriller Leesclub.  Een bijzonder editie want de leesclub bestond exclusief uit de leden van de Crimezone Club van 10 (tevens de jury voor de Hebban Thriller Debuutprijs). 'Genieten en huiveren', zo concludeerden de lezers. 
 

5. Het huis van zijde van Anthony Horowitz (2011) - score 9,2

Lange tijd stond het Sherlock Holmes-verhaal van Anthony Horowitz in de top 3 van de Thriller Leesclub. Het huis van zijde was leesclubboek nummer 29. Het boek werd - vrij verrassend - unaniem bejubeld door de leden van de leesclub. De woorden van eesclubcoördinator - en Hebban-recensent - Cees van Rhienen liegen er dan ook niet om in zijn vijfsterren-recensie: 'Met dezelfde karakteristieke, excentrieke Holmes en de al even bejubelde verteller Dr. Watson in de hoofdrollen, waant de lezer zich terug in de Victoriaanse tijd, de tijd van de spannende verhalen over Sherlock Holmes. Het mag weer en het kan weer, en het smaakt heel erg naar meer!' 


De Hebban Thriller Leesclub Hall of Fame (2010-2016) 

 

  Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thriller Leesclub Hall of Fame: einde van een tijdperk

 

Gerelateerd

Overig

Hebban Thriller Leesclub Hall of Fame 2010-2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 168 boeken 19 volgers 0 reacties 1 like

Hebban Leesclub Hall of Fame 2016

op 02 maart 2016 door Hebban Crew 123 boeken 30 volgers 4 reacties 8 likes

Hebban Spots

Hebban Thriller Leesclub

680 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken