Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Thriller Tiendaagse 2020 | Twists en plots: Peter Römer

door Hebban Crew 1 reactie
Wat is het belangrijkste in een thriller? Juist! De plot en de daarbij behorende wendingen, natuurlijk. Zij laten de lezer raden, beven, verafschuwen en puzzelen. Hebban vroeg 10 Nederlandse thrillerauteurs naar hun ervaringen met plots & twists. Vandaag een blog van Peter Römer.

Na een leven in theater en televisie zet Peter Römer sinds 2012 de boekenserie Baantjer voort. Daarnaast publiceerde hij drie moordromans met Hanna Vermeer in de hoofdrol en schreef hij met zijn vrouw Annet Hock twee psychologische romans, waarvan het tweede boek Oog om oog vorig jaar werd uitgebracht. Van Baantjer verscheen onlangs deel 86, De Cock en de kermis in de hel.

Plot

Wat is plot?
De definitie van plot is niet erg eenduidig. De een zegt het is de intrige, de ander noemt plot het geraamte van een verhaal of de opeenvolging van gebeurtenissen met een causaal verband, of zelfs de ontknoping. Voor ieder wat.
Hebben we plot nodig?
Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Er is een richting die een plot alleen maar ziet als een noodzakelijk acqietstoot, de aftrap van een hele hoop spannende verwikkelingen. Zie Alfred Hitchcock, die de MacGuffin introduceerde. Maar zie vooral ook 1917, de formidabele film waarvan het plot bestaat uit een zin: breng deze boodschap van a naar b. That’s it. En toch zit je twee uur lang aan je stoel vastgenageld.
Maar er zijn ook auteurs die een verhaal het liefst vol smeren met plot, die een kathedraal bouwen van intriges, wendingen en onverwachte gebeurtenissen waarin de vertelling mag wonen en waaraan de karakters dienstbaar zijn. Harlan Coben is daar groot in geworden. En niet zonder reden.
Ik zelf zwalk daar een beetje tussenin. In de meeste van mijn boeken draait het immers om moord. En als er een lijk is willen we aan het einde van het boek graag weten wie dat op zijn geweten heeft. Wie is er dood, waar, waarmee, waarom en door wie? Vijf w’s die wat mij betreft de basis vormen van een plot, want een dode persoon op zich is niet zo interessant, we moeten iets bedenken wat de lezer aan het lezen houdt. Het zoeken is naar een briljante ingeving die niemand eerder heeft gehad. We leggen het lichaam naakt in de sneeuw met gevouwen origami figuurtjes om hem heen. Of het dode lichaam bestaat uit ledematen van zes verschillende mensen. Dan heb je wel een uitgangspunt en bij een eerste boek kom je daar prima mee weg, want daar heb je jaren op kunnen broeden. Maar als dat boek eenmaal een succes is volgt de moeizame zoektocht naar briljant idee nummer twee, en dat is een groter probleem. Sommigen gaan zitten wachten, vertrouwen op een goddelijke ingeving. Dat kan heel lang duren en weinig opleveren en dat noemen we dan een writers block.
Voor mij is het uitdenken van de plot gewoon hard werk, elke keer opnieuw. Ik moet veel lopen en nadenken hoe ik alle onderdelen bij elkaar kan krijgen tot een vlot lopend motortje. Want dat is wat plot voor mij in basis is, een motor die mijn verhaal gaande houdt en die in dienst staat van mijn karakters. Uiteindelijk vertrouw ik liever op de mens en zijn onvermijdelijk onvermogen dan op een min of meer briljante gedachte.
Als lezer kijk ik uit naar het nieuwe boek met de alcoholische Harry Hole of de oude krijger Bosch. Ik wil weten hoe het verdergaat met Carl Mørk en zijn afdeling. Ik wil lezen over karakters, en de plot? Ach, die is uiteindelijk inwisselbaar.


Tijdens de Thriller Tiendaagse 2020 trakteren we je op 10 verschillende blogs van Nederlandse thrillerauteurs over plots & twists. Lees ze allemaal op het Hebban Thriller Tiendaagse-kanaal:

Naar het Thriller Tiendaagse kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Thriller Tiendaagse 2020 | Twists en plots: Peter Römer

 

Gerelateerd

Over

Peter Römer

Peter Römer

Peter Römer (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse auteur en begon zijn carri...

Hebban Spots

Thriller Café

888 volgers

Welkom in het Hebban Thriller Café. Deel je leestips, leeservaringen, leeswensen en alle andere bijzonderheden rond boeken in het thrillergenre hier met gelijkgestemde zielen. Dit café wordt...