Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Thrillerauteurs bakkeleien over Noorse voetballer

Het referendum over de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden speelt nu ook het thrillerfestival Bloody Scotland parten. Engelse en Schotse thrillerschrijvers bakkeleien over de inzet van een Noorse collega bij een voetbalwedstrijd.

De voetbalwedstrijd van vijf Schotse schrijvers tegen vijf Engelse vakgenoten maakt onderdeel uit van het thrillerfestival Bloody Scotland. De wedstrijd staat gepland op 20 september, twee dagen nadat de inwoners van Schotland zich in een veelbesproken referendum kunnen uitspreken over onafhankelijkheid voor het voormalig koninkrijk. Nu is er een - vooralsnog verre van onvriendelijk - twistgesprek ontstaan over de inzet van een bepaalde voetballer. 

De Schotten geloven dat er recht wordt gedaan als de in Noorwegen geboren Arild Stavrum in hun team kan meespelen. Stavrum, die is uitgenodigd voor het thrillerevenement, was ooit profvoetballer, hij speelde voor Aberdeen tussen 1999 en 2001. De Engelsen vinden dat Stavrum niet mag deelnemen. De aanvoerder van het Engelse team, Mark Billingham, laat in de krant The Herald Scotland optekenen: ''Arild Stavrum is net zo Schots als ik ben.''

Maar de Schotten menen dat Stavrums verleden met een Schots team en het feit dat zijn thrillerdebuut werd uitgebracht door de in Glasgow gevestigde uitgever Freight Books, betekenen dat zij zich niet schuldig maken aan het laten meespelen van een buitenstaander. De 42-jarige Noorse international, die ook voor clubs als Besiktas, Helsingborg en Molde heeft gespeeld, wil spelen, maar blijft vooralsnog buiten de lijnen. De discussie is echter nog lang niet verstomd.

Stavrum publiceerde zijn debuutroman 31 år på gress in 2008. Twee jaar later kwam hij met een thriller getiteld Golden Boys, die zich afspeelt in de Scandinavische voetbalwereld. Hij schreef ook fictie voor de jeugd.

Naast Billingham spelen Martyn Waites, Luca Veste, Vincent Holland-Keen en Ragnar Jonasson voor het Engelse team. De basisopstelling van het Schotse team is: Ian Rankin, Christopher Brookmyre, Craig Robertson, Doug Johnstone en Neil Broadfoot.

Robertson, bestuurslid van Bloody Scotland, zegt: ''Het feit dat de wedstrijd twee dagen na het referendum plaatsvindt, maakt deze kwestie natuurlijk extra prikkelend. Doorgaans kunnen thrillerauteurs prima door één deur, maar deze discussie zou daar wel eens een einde aan kunnen maken.''

''We zien wel hoe de Engelsen hun verlies verwerken'', sneert Robertson. Even later drukt hij zich wat genuanceerder uit. ''Het moet natuurlijk een lolletje blijven. Maar dat gezegd hebbende: de spelers nemen hun taak ernstig en ik sluit niet uit dat er blessures zullen optreden. Er wordt al tussen de twee kampen verbaal met modder gegooid en dat zal de komende dagen alleen maar erger worden.'' 

(Bron: The Herald Scotland)Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerauteurs bakkeleien over Noorse voetballer

 

Gerelateerd

Over

Mark Billingham

Mark Billingham

Mark Billingham (1961) werd geboren en groeide op in Birmingham. Hij werkte een...

Gesponsorde boeken