Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Gastblog Ellen den Hollander

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.

Ellen: Vaak intrigeert een nieuwsitem direct.

De actualiteit is voor mij een heel belangrijke inspiratiebron, Ingrid. Als je – zoals ik – de hele dag bent ondergedompeld in een tsunami aan nieuws, dan komt het een paar keer per dag voor dat je denkt: ‘Daar zit een prachtig boek in.’ Bij de nieuwsdienst van het Algemeen Dagblad volgen we de hele dag teletekst, de persbureaus en websites. Als er een belangrijke persconferentie is, dan gaan de tv’s aan. Ook degenen die niet over het onderwerp schrijven, schuiven dan aan.

Vaak intrigeert een nieuwsitem direct. Zo stond afgelopen weekend in het Parool een grappig bericht. Het ging over een reisgezelschap dat een dag later aankwam op de skibestemming omdat de chauffeur de verkeerde plaatsnaam had ingetikt op zijn navigatiesysteem. Zo belandden de wintersporters in een Zuid-Frans dorp dat dezelfde naam droeg als hun skidorp Les Arcs. Maar er waren palmbomen in Les Arcs aan de Côte d’Azur in plaats van besneeuwde heuvels. Bij het lezen van zo’n stuk schiet ik in de lach en ik bedenk meteen wat er nog meer aan de hand had kunnen zijn. Misschien had de chauffeur wel een hekel aan zijn reizigers en wilde wraak nemen voor een nare opmerking die een van hen had gemaakt aan het begin van de reis. En wat zou er gebeuren met de chauffeur als de skiërs erachter komen? Nu waren ze alleen maar boos op hem, maar in een thriller laten ze hem wel misschien wel achter in het verkeerde dorp, aan een palmboom.

Voor mijn debuut DOOR HET VUUR heb ook handig gebruik gemaakt van een actueel onderwerp. In die tijd schreef ik voor het AD geregeld over oplichting en fraude. Een oplichtingzaak die mij een tijdje bezig heeft gehouden, speelde zich af in christelijke kring. Voor mijn artikelen heb ik ook slachtoffers gesproken en ook toen sloeg mijn fantasie op hol. Vooral het geschonden vertrouwen en het leed dat daarbij hoorde, raakte mij. In DOOR HET VUUR wordt een echtpaar ook opgelicht door iemand uit hun eigen kring.

Ook thriller nummer twee is ontstaan door verontwaardiging over een actueel onderwerp. Ik wond mij op over het feit dat er nog steeds zoveel bankpassen worden geskimd en dat daar zoveel geld mee verdwijnt. En ik was geraakt over de afname van tolerantie in de hoofdstad voor homo’s. Voor mijn boek heb ik die gegevens door elkaar gemixt. Zo toverde ik mijn verontwaardiging om tot een spannend verhaal. Voilà, in de winkels ligt DE PRIMEUR.

Aan mijn derde boek ben ik nog niet begonnen, maar het idee is er al wel. Ik lag afgelopen zomer in mijn hangmat in de tuin te dagdromen. Ik speelde met de vraag ‘Wat als?’ Het brengt ongeluk om meer te vertellen over die eerste fantaseermiddag, maar ik kan je verzekeren dat de actualiteit er een rol in speelde!

Aan welke boeken beleef je zelf veel plezier, Anita? Fictie of non-fictie? Nederlands of buitenlands? En is het dan genieten? Of is het vooral functioneel?Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Gastblog Ellen den Hollander

 

Gerelateerd

Over

Ellen den Hollander

Ellen den Hollander

Ellen den Hollander (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden....