Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Geduld (49)

door Hebban Crew
Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.

Anita: Geduld is een soort spier, daar ben ik inmiddels achter.


Welke eigenschappen een thrillerschrijver moet hebben, Ingrid? Dat zijn er drie: geduld, geduld en geduld. En laat ik daar nu niet van nature mee behept zijn. Mijn bloeddruk schiet omhoog als iemand bij de kassa heel rustig de boodschappen inpakt (in godsnáám!) of besluit de snelweg zowat kruipend af te leggen (er zijn mensen die wél kunnen rijden!). Het zou me niets verbazen als de woorden ‘joh, doe eens rustig’ het vaakst tegen mij gebezigd worden.

Had ik geweten dat je als schrijver over massa’s geduld moet beschikken, dan had ik het misschien wel uit m’n hoofd gelaten. Allereerst moet je het geduld kunnen opbrengen om een compleet boek te schrijven (zo’n 300 pagina’s, anders telt het niet), met echte personages zoals dat zo mooi heet, een stevig plot en o ja, levendige beschrijvingen en dialogen. En dat lukt je niet bij de eerste versie. Ook niet bij de tweede. Zo ongeveer bij versie drie komen de eerste contouren in zicht van wat je een fatsoenlijk boek zou kunnen noemen.

En dan, dan is je boek af. Dat je vervolgens met klotsende oksels naar een uitgeverij stuurt. Maar voordat je iets hoort, ben je zo drie maanden verder. Drie hele maanden!

Maar ook nu, nu ik enigszins getraind ben in dat proces van schrijven en herschrijven, en ik niet meer op zoek hoef naar een uitgeverij, haal ik me nieuwe problemen op de hals. Want: research. Voor research ben ik vaak afhankelijk van personen. En er zijn zat mensen die niet de moeite nemen om terug te bellen of mailen. En omdat ik niet als eens stalker over wil komen, wacht ik een week voordat ik weer bel of mail. Geduldig. Tenminste, dat probeer ik.

Geduld is een soort spier, daar ben ik inmiddels achter. Die moet zich ergens tussen mijn hoofd en hart zitten, want daar voel ik het regelmatig kriebelen. Gelukkig kun je die spier trainen. Af en toe mag ik mijn schrijfgeduld compenseren. Dan zucht ik diep en rol met mijn ogen als ik iemand verschrikkelijk zie klungelen bij de kassa.

Over twee weken maken we de winnaar van de thrillerwedstrijd bekend. Ingrid, jij deed mee aan een wedstrijd op http://www.vrouwenthrillers.nl en won. Wat heeft het je gebracht?Over de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Geduld (49)

 

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...