Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Herlezen (89)

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.

Anita: Met weemoed denk ik dan terug aan mijn studententijd, waarin ik zeeën van tijd had


Ik wou dat ik tijd had om mijn favoriete boeken te herlezen, Ingrid! Maar de driehoek schrijven, gezin en huishouden lijkt een soort Bermudadriehoek waarin alle tijd geruisloos verdwijnt. Er verschijnen zoveel nieuwe boeken die ik wil lezen en het lukt me niet eens om daar een fractie van te lezen. En wat te denken van al die klassiekers die ik nog niet eens heb gelezen? Misschien moet ik een sabbatical nemen en er een leesjaar van maken.

Ik lees iedere dag (een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd), maar lezen is meestal iets wat ik ‘erbij’ doe. Ik voel me al snel schuldig als ik met een boek op de bank plof. Er zijn nog zoveel andere dingen die ik kan en moet doen. Een boek schrijven bijvoorbeeld. Research doen. Een frisse neus halen om mijn hoofd leeg te maken zodat er weer ruimte is voor ideeën. Of boodschappen halen, koken, beddengoed wassen, de vloer moppen, een jarige vriendin of familielid bellen, kadootjes kopen voor de jarige vriendjes van mijn kinderen, de zolder/kelder opruimen. Lezen is een soort beloning. Ik mag pas relaxen met een boek als het werk gedaan is. Hebben jullie dat ook, bloglezers? De zeldzame keren dat ik van de regel afwijk, probeer ik niet te denken aan de pluisjes stof die door de kamer dwarrelen.

Soms is het net alsof de duvel ermee speelt. Dan zijn de kinderen buiten aan het spelen en denk ik even te kunnen lezen, maar dan komt het spul alweer naar binnen sjouwen. Ik heb water/een schep/een hark nodig. Ik heb honger/dorst. Ik moet naar de wc. Hij sloeg/schopte mij! En dan geef ik het maar op als ik voor de vierde keer aan dezelfde bladzijde wil beginnen. Met weemoed denk ik dan terug aan mijn studententijd, waarin ik zeeën van tijd had. En wat deed ik ermee? Bitter weinig.

Maar goed, genoeg getreurd. Over twee weken komt Gouden-Strop winnaar Michael Berg bloggen. Michael, ik zag de cover van je nieuwe boek Heller, dat binnenkort verschijnt. Het viel me op dat de cover zo anders is dan je vorige boeken. Sla je een andere weg in?

P.S. Mocht ik ooit de tijd vinden om te herlezen, dan begin ik onmiddellijk aan Jane Eyre van Charlotte Brontë. Alweer.Over de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Herlezen (89)

 

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...