Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Nieuwsgierig aagje (71)

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.


Anita: Nee, wat ik nu doe is echt compléét anders…


Waarom mensen thrillers kopen? Een onmogelijke vraag om te beantwoorden, Ingrid! Alsof je me vraagt wat er was voordat het heelal ontstond. Geen idee. Misschien kan ik aan die beter een vierjarig promotietraject aan die vraag koppelen. Het traject is vast onder te brengen bij de studies Antropologie, Psychologie of Literatuurwetenschappen. Dr. Anita Terpstra klinkt me wel goed in de oren. Je moet namelijk weten dat mijn wetenschappelijke carrière jaren terug in de kiem is gesmoord door een docent die tegen me zei dat ik niet geschikt was om me op te sluiten in een kamertje en me met één onderwerp bezig te houden. Nee, wat ik nu doe is echt compléét anders…

Aangezien het me aan tijd ontbreekt, zal ik me in deze blog aan een antwoord wagen. Namelijk door de vraag aan mezelf te stellen: waarom koop ik thrillers? Laat ik eerlijk zijn: mijn leven is een sleur. Enige spanning en sensatie (tenzij je de vraag ‘wat eten we vandaag’ of het draaien van de was als zodanig beschouwd. Oké, af en toe loopt er een spin door het huis die ik heldhaftig met de stofzuiger te lijf ga) is ver te zoeken en thrillers vullen die leegte op, om het even dramatisch te stellen. In thrillers worden emoties uitvergroot. Personages bevinden zich in extreme situaties en dat maakt dat ik me afvraag: wat zou ik doen? Moord is een ver-van-mijn-bed-show en dat maakt nieuwsgierig: hoe komt iemand ertoe een ander van het leven te beroven?

Ik ben ervan overtuigd dat thrillerlezers ongelooflijk nieuwsgierige aagjes zijn, behept met een grote fantasie, net als schrijvers. Als ze de buurman in de tuin een gat zien graven, denken ze echt niet dat hij een boompje aan het planten is. Maar misschien kan ik beter aan jullie, lieve lezers, vragen waarom jullie zo graag thrillers lezen. Ik, en Ingrid ook, zijn in ieder geval erg benieuwd!

De volgende blog wordt geschreven door Michael Berg. Zijn boek ‘Nacht in Parijs’ is genomineerd voor de Gouden Strop. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op de Avond van het Spannende Boek op 30 mei. Michael, had je de nominatie verwacht?

Anita TerpstraOver de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Nieuwsgierig aagje (71)

 

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...