Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Olé (51)

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.

Anita: Als schrijver leg je de lat bij ieder boek hoger.


Who the hell am I? Sìnds kort heb ik de grote eer om voor een krant boeken te recenseren en als ik een recensieboek lees waar ik zowat van ga kwijlen, overvalt me die gedachte regelmatig. Maar het werkt ook de andere kant op: bij een boek dat ik als matig beoordeel, vind ik het lastig om dat op te schrijven. Want who the hell am I om daar iets over te zeggen? Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om een boek te schrijven. En nog een boek, en nog één…

Als schrijver leg je de lat bij ieder boek hoger. Je tweede moet beter zijn dan je eerste, etcetera (gelukkig werkt dat met kinderen niet zo). Maar wie bepaalt of dat is gelukt? De uitgeverij, je lezers, de recensenten of jijzelf? Kun je het aflezen aan het aantal verkochte exemplaren?

Elizabeth Gilbert, die de megabeststeller ETEN, BIDDEN, BEMINNEN schreef, stipte deze heikele kwestie aan in een lezing die ze hield voor TEDTalk. Regelmatig krijgt zij de vraag hoe zij denkt haar megasucces te kunnen evenaren. Het prachtige, inspirerende antwoord vind je hier terug.

Maar ik dwaal af, geloof ik. Je vroeg me of ik me laat intimideren door het werk van schrijvers die ik bewonder en hoe ik daarmee omga, Ingrid. Ik bewonder me een slag in de rondte natuurlijk en af en toe steekt jaloezie de kop op, maar tijdens het schrijven van mijn eigen boeken bestaat de rest van de wereld gewoon niet. Dus ook niet al die andere schrijvers en hun prachtige boeken. Dan zou ik net zo goed op kunnen houden. En dat is ondenkbaar! Want schrijven is zeg maar echt mijn ding, om de titel van een weergaloos goed boek te parafraseren.

Ingrid, we hadden het er al eens over al die ballen die we in de lucht moeten houden. Hoe belangrijk is rust voor jou tijdens het schrijven?Over de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Olé (51)

 

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...