Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Roman (81)

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.

Anita: Ik tik dus vrolijk verder, maar ik weet nog niet zo goed wat ik van boek vijf moet denken.


Boek vier (de titel staat nog niet vast, anders zou ik die op deze plek uiteraard als eerste onthullen) wacht op Het Oordeel van uitgeverij Cargo en ik heb dus tijd over. Die tijd zou ik kunnen besteden aan het opkrikken van mijn garderobe, het laten verven van mijn haar, quality time met mijn geliefden doorbrengen, beginnen met de verbouwing van de badkamer of de ramen gaan wassen, maar neen, niets van dat alles: ik ben begonnen aan boek vijf.

Het idee voor boek vijf lag er al jaren en ik heb eerder al een paar hoofdstukken geschreven. Bij herlezen vielen die me niet eens heel erg tegen en voor ik het wist, kroop ik elke vrije minuut die ik had weer achter de laptop. Net als bij boek vier schreef ik zonder vooropgezet schema. Gewoon tikken en maar zien waar het naartoe gaat. Bij mijn drie eerdere boeken werkte ik met een ‘strak’ schema (waar ik heus wel eens vanaf week, maar toch), maar deze manier bevalt me prima. In een eerdere blog riep ik nog dat ik schrijvers die los uit de pols werken absoluut niet begrijp, maar hé, het kan dus verkeren.

Ik tik dus vrolijk verder, maar ik weet nog niet zo goed wat ik van boek vijf moet denken. Wordt het een thriller, of is het een spannende roman? Wat zijn de verschillen? En doen die verschillen er eigenlijk toe? Het boek wordt spannend, maar niet in de zin van ‘er is iemand vermoord en wie heeft het gedaan?’. Dus Ingrid, of ik plannen heb voor een roman kan ik niet zo goed beantwoorden. Als boek vijf geen roman wordt, dan zal er wellicht in de toekomst ooit eentje komen. Net zoals ik graag nog eens een kinderboek, een biografie en een kookboek (nee sorry, die niet, ik kan niet koken, het anti-kookboek?) nog op het verlanglijstje heb staan.

Dat je als schrijver niet voor de rest van je schrijversleven in één en hetzelfde hokje hoeft te blijven zitten, bewijzen schrijfsters als JK Rowling en Esther Verhoef. Na Rowlings succes met de Harry Potter-reeks schreef ze een roman en onlangs verscheen haar thriller Het Koekoeksjong, onder een pseudoniem. Esther Verhoef schreef eerst boeken over dieren, toen thrillers, publiceerde daarna een roman en bracht onlangs een erotisch boek uit.

Ingrid, jouw nieuwste boek Sluipweg wordt morgen officieel gepresenteerd. En nu, val je in een zwart gat of heb je je schrijfritme hervonden?

Anita TerpstraOver de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Roman (81)

 

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...