Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Throwback Thursday: World Science Fiction (en fantasy)

In augustus en september 2014 heeft Rob Weber in een serie van vijf artikelen de wijdere wereld van de sciencefiction en fantasy onderzocht. Is er meer dan het Engelstalige genre?

Diversiteit is een 'hot topic' in de fantastische genres. De afgelopen jaren kwam er steeds meer ruimte voor op het internationale toneel, zoals bijvoorbeeld bij de Hugo Awards. De winnende verhalen sneden ook onderwerpen als geslacht, seksuele oriëntatie, nationaliteit, cultuur, discriminatie et cetera aan. Ook de auteurs kwamen uit meer diverse achtergronden. Dit jaar blijkt er een tegenbeweging te zijn. De zogenaamde Sad Puppies- en Rabid Puppies-campagnes hebben hun eigen, meer traditionele auteurs naar voren geschoven. Hoe dat zich verder ontwikkelt zullen we de aankomende maanden meemaken.

Rob Weber gaat in zijn World Science Fiction-serie vooral op zoek naar diversiteit in herkomst van de auteurs, aan de hand van bundels met verhalen, geschreven door niet (oorspronkelijk) Engelstalige schrijvers. In de eerste vier delen behandelt hij de Apex Books of World Science Fiction, samengesteld door de Israëlische auteur Lavie Tidhar. In het vijfde deel gaat hij in op een bundel met verhalen van Japanse auteurs en een crowdfundingproject om Chinese verhalen te vertalen naar het Engels.

Deel 1: World Science Fiction (inleiding)

Met een inleiding op de serie en achtergronden over waarom diversiteit zo'n gevoelig onderwerp lijkt te zijn in de genrewereld.

Deel 2: World Science Fiction (Apex Book of Science Fiction 1)

Met bespreking van de beste verhalen, o.a. van S.P. Somtow (Thailand), Jetse de Vries (Nederland), Aliette de Bodard (Vietnam/Frankrijk) en Nir Yaniv (Israël).

Deel 3: World Science Fiction (Apex Book of Science Fiction 2)

Met bespreking van de beste verhalen, o.a. van Rochita Loenen-Ruiz (Filipijnen/Nederland), Daliso Chaponda (Malawi) en Csilla Kleinheincz (Vietnam/Hongarije).

Deel 4: World Science Fiction (Apex Book of Science Fiction 3)

Met bespreking van de beste verhalen, o.a. van Benjanun Sriduangkaew (Thailand), Ma Boyong (China) en Berit Ellingsen (Korea/Noorwegen).

Deel 5: World Science Fiction (reprise)

Dit extra deel gaat over het crowdfundingproject van Clarkesworld, een toonaangevend magazine, dat tenminste negen verhalen uit het Chinees wil vertalen en publiceren. Het project haalde ruim zijn doelstelling en inmiddels zijn de eerste verhalen in Clarkesworld verschenen. Daarnaast vertelt Rob over de Engelstalige bundel Phantasm Japan, met verhalen van Japanse en internationale auteurs.

Een zeer interessante reis door de diverse en wijde wereld van de internationale sciencefiction- en fantasyverhalen en daarom een uitstekend onderwerp voor een Throwback Thursday.

De World Science Fiction-serie is geschreven door Rob Weber

Ik ben Fanatiek lezer van Fantasy en in toenemende mate Science Fiction. Sinds een jaar of vijf houd ik een blog bij van wat ik lees. Inmiddels is het gevuld met bijna 400 recensies en ik ben voorlopig niet van plan te stoppen.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Throwback Thursday: World Science Fiction (en fantasy)

 

Gesponsorde boeken