Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Tien boeken die je leven veranderen

door Hebban Crew 3 reacties
Ruim vijftien jaar nadat het woord "onthaasten" voor het eerst zijn intrede deed, hebben we het drukker dan ooit. De helft van alle werknemers klaagt nu al over teveel stress, terwijl de overheid juist van ons verwacht dat we er nog een schepje bovenop doen. In zijn laatste boek, 'Het Nieuwe Nietsdoen', constateert Gerhard Hormann dat chronische stress het belangrijkste gezondheidsrisico dreigt te worden van de 21e eeuw. Steeds meer mensen lopen tegen een burn-out aan en ook op steeds jongere leeftijd. Hormann waarschuwt de gepensioneerden van de toekomst alvast voor wat hen op dat terrein waarschijnlijk allemaal nog meer te wachten staat. Voor de mensen die wel de tijd nemen om eens een boek te pakken, stelde de auteur een lijst samen van 10 boeken die je leven kunnen veranderen.

1. Bronnie Ware – Als Ik Het Leven Over Mocht Doen

Dit boek moet iedereen lezen en ook elk jaar verplicht herlezen. Niemand heeft er op zijn sterfbed spijt van dat hij niet wat harder heeft gewerkt. Wel had je achteraf gezien liever wat meer tijd met je dierbaren doorgebracht of wat meer van de wereld gezien.

2. Dan Buettner – The Blue Zones

Hoe word je bovengemiddeld oud? Volgens Buettner heeft dat vooral te maken met een mild klimaat, een moestuin en mensen om je heen. En dus niet omdat ze in Okinawa geen woord hebben voor “pensioen”, zoals in relatie tot dit boek vaak wordt gezegd.

3. Colin Beavan – No Impact Man

Colin Beavan probeert een jaar lang duurzaam te leven (zonder stroom, wegwerpluiers en wc-papier) en doet dat in hartje New York. Dat avontuur leidt tot hilarische situaties, lastige dilemma’s en vrolijk gekissebis met zijn koopverslaafde echtgenote.

4. Deon Meyer – Spoor

Om je eraan te helpen herinneren hoe spijtig het is als je alleen in vakanties nog aan lezen toe komt. Meyer is de beste misdaadauteur van dit moment, levert pittige kritiek op de consumptiemaatschappij en verwoordt prachtig waarom schrijvers schrijven.

5. Marcel van Dam – De Steigerberg

Veel lezers lieten dit boek links liggen omdat linkse mensen in hun ogen geen landgoed horen te hebben. Maar Marcel van Dam laat juist zien hoe het beheer van een stuk natuur je kijk op de wereld voorgoed verandert. Uitzicht geeft inzicht.

6. Dolf Jansen & Margriet Jeninga – Waar Het Gras Altijd Groener Is

Dolf Jansen verhaalt – en dicht – over het vakantiehuis in zijn tweede vaderland (Ierland) in een fraai bladerboek vol foto’s van zijn levenspartner. Op het bankje voor het natuurstenen huis vraagt hij zich af waarom hij zo hard werkt en zoveel moet van zichzelf.

7. Cormac McCarthy – De Weg

Het enige boek waar ik eigenlijk niet aan durfde te beginnen. Ik las het met een mengeling van huiver en opwinding in een gehuurde vakantieboerderij in Toscane en vroeg me na afloop af waarom andere schrijvers eigenlijk nog leestekens gebruiken.

8. Clive Hamilton – Requiem For A Species

Interessant om te lezen tijdens de misschien wel warmste zomer sinds de metingen begonnen. Wat staat de mensheid allemaal nog meer te wachten als de opwarming van de aarde in het huidige tempo doorzet en wat kunnen we daar aan doen?

9. Tammy Strobel – You Can Buy Happiness (and it’s cheap)

Al op jonge leeftijd kozen Tammy Strobel en haar echtgenoot voor een omgekeerde (woon)carrière. Sindsdien woont ze als freelancer in een zelfgebouwd tiny house en zet ze elke ochtend een foto van haar uitzicht op Twitter.

10. Eric Mecking – Deflatie In Aantocht

Omdat Eric Mecking al over deflatie schreef lang voordat dat begrip in de krant opdook en omdat hij met één enkel zinnetje mijn leven totaal op zijn kop zette. Dankzij hem heb ik mijn aflossingsvrije hypotheek nu helemaal afgelost.Over de auteur

Hebban Crew

1562 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Tien boeken die je leven veranderen

 

Gerelateerd

Over

 Gerhard Hormann

Gerhard Hormann

De Nederlander Gerhard Hormann (1961) is politicoloog, journalist en schrijver. Hij debuteerde in 1996 met Sporen van angst, maar zijn doorbraak kwam er in 1999 met de publicatie van Dubbel bedrog, ee...