Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

10 leestips voor op én over het strand

door Hebban Crew 18 reacties
Het ultieme zomergevoel krijg je niet alleen door óp het strand te lezen, maar ook óver het strand. Daarom stelde Hebban samen met Helma Koot, Janneke Elderbroek, Marieke Scheers en Renate Versluis uit de Hebban VIP Club een mooie lijst met Feelgood strandboeken samen. Laat die strandvakantie maar beginnen!

De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan

Een paar weken geleden verscheen de nieuwe roman van de Engelse schrijfster Jenny Colgan, het eerste boek in haar Bakkerij-serie. In De kleine bakkerij aan het strand volgen we Polly Waterford, wiens leven op z’n kop staat doordat haar relatie op de klippen is gelopen en haar bedrijf failliet is. Ze móét weg en komt terecht op Mount Polbearne, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten besluit ze brood te gaan bakken, een hobby die al snel uit de hand loopt. Met vallen en opstaan richt Polly haar leven opnieuw in. 

Colgan weet de lezer constant te boeien en te verrassen met kleine wendingen in het verhaal. Een heerlijk ontspannen feelgoodroman met bijzondere personages, heerlijke baksels en een geweldige setting,’ schreef Marieke in haar Hebban recensie.

Het eindeloze strand van Jenny Colgan

Een andere feelgoodreeks van Jenny Colgan is de Café Zon & Zee-serie. Het eindeloze strand is deel twee in deze serie, het vervolg op Café Zon & Zee. Op Mure, een klein eiland voor de kust van Schotland, runt Flora haar café aan de kade bij de haven. Hoewel haar café een geliefde plek is, maakt Flora zich zorgen om haar vriend Joel. Hij gedraagt zich de laatste tijd afstandelijk. Flora’s beste vriendin Lorna is in stilte verliefd op de lokale huisarts, die gevlucht is uit Syrië. Zowel zijn als Lorna’s leven verandert als de huisarts schokkend nieuws krijgt.

Dit tweede deel  gaat over liefde in voor- en tegenspoed,’ vertelt 
Marieke. ‘Met thema’s als vluchtelingen, rouw en ziekte is het een boek met diepgang zonder dat het te zwaar wordt. Het is evengoed een heerlijke feelgoodroman door de fijne personages en humor en de liefde ze met zich meedragen.’

Onder de sterren van Montpellier van Marina Folkers

Als Cleo de kans krijgt om een paar maanden naar Zuid-Frankrijk te gaan, grijpt ze deze met twee handen aan. Eindelijk kan ze ver weg van de roddels die haar achtervolgen. Cleo’s nieuwe buurman is de Fransman Luc. Ze voelt zich bij hem op haar gemak en geeft zich steeds meer bloot. De vraag is echter of haar vertrouwen in hem wel terecht is. 

Janneke Elderbroek vindt vooral de plot van deze roman erg goed: ‘Een heerlijke romantische feelgood met een best wel spectaculair einde!’

 

Zomer in het kunstcafé van Sue McDonagh

Vorige maand verscheen de door Choc Lit NL uitgegeven zomerse feelgoodroman Zomer in het kunstcafé van Sue McDonagh. In dit verhaal wint Lucy Daumier een prachtige paarse motor en komt ze voor de keus te staan om motorrijlessen te gaan nemen, of de motor te verkopen omdat ze volgens haar man te dik is om in een motorpak te passen. 

‘Gelukkig laat Lucy zich door zijn opmerking niet uit het veld slaan,’ zegt Helma. Sterker nog, Lucy is vastbesloten haar man zijn ongelijk te bewijzen. De rijlessen bij Ash Connor gaan niet van een leien dakje, maar beetje bij beetje ontdekt Lucy dat Ash niet de man is die hij op het eerste gezicht lijkt en wordt ze weer de uitbundige vrouw die ze ooit was. ‘Vanaf de eerste bladzijde sluit je Lucy in je hart,’ aldus Helma.

Ik zie je op het strand van Jill Mansell

Eigenlijk is Clemency niet op zoek naar de liefde, maar als ze Sam ontmoet in het vliegtuig blijkt al snel dat de twee een klik hebben. Het voelt als iets heel speciaals, maar Sam verdwijnt helaas weer uit Clemency’s leven. Drie jaar later woont ze weer in haar geboortedorp Cornwall. Wanneer haar stiefzus Belle overkomt uit Londen, vertelt ze verwaand over de perfecte man die ze heeft gevonden. Clem is oprecht blij voor haar, totdat ze ontdekt wie Belle’s perfecte man is. 

Renate heeft genoten van deze Mansell: ‘Romantiek, misverstanden en zussenstrijd, het zit allemaal in Ik zie je op het strand.’ 

 

De vergeten zomer van Carol Drinkwater 

In de wijngaard van de familie Cambon is jaarlijkse druivenoogst altijd één groot feest. Maar als de oogst mislukt door een fout, is dat slecht nieuws voor het voorbestaan van het landgoed. Clarisse Cambon schuift de schuld in de schoenen van haar schoondochter Jane, met wie ze al jarenlang strijd voert. De daadwerkelijke oorzaak van deze strijd houden ze echter goed verborgen voor Luc, die altijd zijn best doet om zijn moeder en vrouw met elkaar te verzoenen. Ondertussen ontdekt Jane dat Luc niet meer de man is op wie ze twintig jaar geleden verliefd werd. En erger nog, alleen haar oude vijand Clarisse kan haar helpen om de waarheid te achterhalen.  

‘Maar daar eindigt het verhaal niet mee, want de nasleep en problemen die daar weer uit voortkomen zorgen voor meer dan genoeg leesplezier waardoor het boek tot het eind boeiend blijft om te lezen,’ vindt Helma. ‘Met een glas rode wijn, schaaltje olijven en een knapperig stokbrood binnen handbereik voel je je ook in je eigen achtertuin op vakantie in Frankrijk.’

Mijn zomers aan zee van Tracy Rees

In hoeverre kan een plaats je leven veranderen? Daarover gaat Mijn zomers aan zee van Tracy Rees. De roman is verdeeld in twee verhaallijnen, eentje speelt zich af in 1950, de andere in 2014. In 1950 brengt Chloe elke zomer door bij familie in Tenby, waar ze eindeloze en onvergetelijke dagen op het strand beleeft. Tijdens de eerste date met een oudere jongen waar ze als een blok voor valt, ontdekt Chloe iets dat haar voor de rest van haar leven zal achtervolgen. Meer in het heden, in 2014, verandert het luxeleven van Nora drastisch van het ene op het andere moment. De plek waar ze zich tijdens deze onzekere tijden het meest thuis voelt, is het strand van Tenby. Maar het prachtige strand verbergt een geheim en Nora zal leren dat dit kleine stadje aan zee zelfs de meest pijnlijke herinneringen kan helen.

Hoewel de verhaallijnen nauw met elkaar samenhangen, heeft Marieke vooral genoten van de verhaallijn die zich in het verleden afspeelt: ‘die is qua sfeer heel bijzonder.’

De lange dagen van Castellamare van Catherine Banner

Op een warm ontvangst kan arts Amedeo Esposito niet rekenen als hij in 1914 zijn praktijk opent op het kleine eiland Castellamare. Hij wordt door de overige eilandbewoners met argusogen bekeken. Maar Amedeo trouwt en krijgt een zoon. Als hij zijn aanzien door een schandaal verliest, heropent hij samen met zijn vrouw het enige café van het eiland. Het café wordt het middelpunt van de familie, maar ook van het eiland. De bewoners komen er om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en weer bij te leggen.

Op Helma heeft De lange dagen van Castellamare veel indruk gemaakt:
‘Zodra je de afbeelding op de cover ziet, krijg je direct zin in vakantie op een Italiaans strand en proef je al bijna de risotto, pasta en limoncello. En als het boek dan ook nog door The New York Times wordt geclassificeerd als ‘Een van de beste beach reads ever’ verwacht je een luchtig vakantieboek zonder al te veel diepgang. Maar het boek blijkt veel meer dan dat te zijn. Het is een familie-epos over de Esposito’s die gedurende bijna de gehele 20e eeuw gevolgd worden. Al lezende voel je je voor even onderdeel van een hechte gemeenschap op een zonnig eiland in Italië.’

Een zomer aan zee van Katie Fforde

Als Emily door haar vriendin Rebecca wordt gevraagd om een zomer als kok op een restaurantboot te gaan werken, hoeft ze daar niet lang over na te denken. Ze is wel toe aan wat anders. Maar wanneer Emily in Schotland aankomt, blijkt dat er meer op haar ligt te wachten dan zon, zee en strand. Rebecca is hoogzwanger en laat alles aan Emily over, Emily’s assistent loopt constant te mokken en dan is er nog de knappe dokter van het dorp, Alasdair. Emily doet er alles aan om niet voor zijn charme’s te vallen, want ooit wil ze weer terug naar haar oude leven. Toch?

‘Een heerlijk verhaal dat zich afspeelt op een originele plek en je echt een vakantiegevoel geeft,’ concludeert Renate.

Leven voor de liefde van Nicholas Sparks

Van de schrijver van The Notebook, Nicholas Sparks, verscheen vorig jaar een nieuwe roman. Leven voor de liefde gaat over Hope Anderson, die op een kruispunt in haar leven staat. Haar relatie is op een dood spoor terechtgekomen en haar vader lijdt aan ALS. Om even tot rust te komen, trekt Hope zich voor een tijdje terug in het familiehuis in Sunset Beach. Daar ontmoet ze Tru Walls, die sinds de traumatische dood van zijn moeder in het reine probeert te komen met zijn familieverleden en probeert te achterhalen wie en waar zijn vader is. Hope en Tru voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken, maar komen al snel voor een hartverscheurende keuze te staan: hun familie of hun persoonlijke geluk.

Marieke: ‘Een verhaal over geloof, het lot en de liefde, dat zich grotendeels afspeelt op een strand in Amerika waar ook een bijzondere brievenbus van ‘Kindred spirit’ te vinden is.  Die speelt een belangrijke rol in dit boek.’


Welk strandboek hoort volgens jou ook in dit lijstje thuis?

De Hebban VIP Club is een exclusieve club voor leden met een roze Hebban-hart die het leuk vinden om Hebban te helpen de beste, fijnste en leukste plek te laten zijn en blijven voor liefhebbers van boeken. 

Download de Hebban VIP Club-brochure Tip jezelf of een ander voor de VIP ClubOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 10 leestips voor op én over het strand

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken