Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Interview /

Tien vragen aan Maren Stoffels

door Hebban Crew 6 reacties
In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Welk boek maakte hen aan het huilen, wat hadden ze zelf willen schrijven en wat ligt er op hun nachtkastje? Vandaag de ontboezemingen van Maren Stoffels.

'Mijn nieuwe boek Black Friday is een thriller, die gaat over een heftige studentenontgroening. Ris en Megan hebben allebei hun eigen redenen om zich aan te sluiten bij Veneris Dies Nigra, een studentenvereniging, die bekendstaat om hun beruchte laatste ontgroeningsdag: Black Friday. Op deze vrijdag zal er iets gruwelijk misgaan en is het de vraag of Ris en Megan het einde van de week zullen halen...'

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Quotum van Marloes Morshuis. Ik houd enorm van een beetje fantasy-achtige thrillers en dit boek hoorde ik voorbijkomen bij de Grote Vriendelijke Podcast. Het trok me meteen! Het gaat over een wereld waarin Slinkers worden aangewezen: personen die onder andere geen gebruik mogen maken van het gas- en energienetwerk en op die manier moeten zorgen voor een minder grote voetafdruk op de planeet. Maar die Slinkers mogen steeds minder... Ik ben nog niet ver, maar het pakt me nu al!

vraag-2

Welk boek maakte recentelijk veel indruk op je?

Zondagskind van Judith Visser. Het verhaal gaat over haar leven met autisme en ik vond het zo verschrikkelijk mooi en beeldend geschreven. Ik heb echt het idee dat ik een kijkje in haar hoofd kreeg en heb er veel van geleerd. Prachtig!

vraag-3

Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?

Leef! van Laura Maaskant. Ik leerde Laura kennen door dit boek dat zij schreef over haar leven met kanker.

Ik benaderde haar met de vraag of zij mij kon helpen bij de research voor mijn boek Ik zie je tussen de wolken, mijn verhaal dat gaat over een ernstig ziek jongetje. Eigenlijk hebben we het vanaf die allereerste ontmoeting nauwelijks over kanker gehad. We raakten enorm goed bevriend en ze werd mijn beste vriendin. We belden elkaar wekelijks en ik deelde alles met haar.

Vorig jaar overleed ze, op 15 augustus, aan de gevolgen van haar ziekte.

Ik mis haar nog elke dag.

Afgelopen zomer las ik haar boek Leef! opnieuw en de tranen stroomden over mijn wangen. Laura was nooit bang voor de dood, ze leerde echt in het NU te leven. Als ik het nu herlees, zie ik weer hoe sterk dat boek is. Even sterk als zijzelf was.

vraag-4

Welk boek had je zelf wel willen schrijven?

Harry Potter. De wereld die J.K. Rowling heeft kunnen scheppen is jaloersmakend. Al die details... en alles klopt! Ongelooflijk!

vraag-5

Wat is kenmerkend voor jouw boek(en)?

Korte zinnen, je leest er snel doorheen en ik houd van open eindes. Niet extreem, maar wel zo dat je zelf kan bedenken hoe het verder zal gaan. Het leven is tenslotte ook nooit aan het einde van de dag klaar. Dan stap je ook in bed met het idee: wat ga ik morgen doen?

vraag-6

Wat is het mooiste compliment dat je ooit over jouw werk kreeg?

Dat kwam van een moeder, die schreef dat haar zoon (die nooit leest!) nu al drie uur op zijn bed lag met Escape Room. Ik had hem aan het lezen gekregen!

vraag-7

Las jij de verplichte ‘boeken op de lijst’ echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen.

Ha, die las ik wel! Ik was een brave leerling... Maar in de bovenbouw kwam ik er soms onderuit... Dan mocht ik zelf een verhaal schrijven in plaats van Multatuli lezen. Ik was wel een beetje het lievelingetje van docenten Nederlands. Erg hè?

vraag-8

Als je een fictief hoofdpersonage naar de echte wereld kon halen, welk zou dat dan zijn?

Pippi Langkous. De wereld kan wel een Pippi gebruiken, denk ik.

vraag-9

Je uitgever vraagt je om je volgende boek onder pseudoniem te schrijven. Doe je dat wel of niet en waarom?

Ja, hoor, maar dan moeten ze er wel een goede reden voor hebben. Ik zou wel schoolbezoeken missen, om over dat boek te praten. Maar een keertje geen Stoffels heten is geen straf.

vraag-10

Wanneer heb je jouw schrijversdroom bereikt?

Als ik aan het einde van mijn leven kan terugkijken op een leven vol verhalen. Een vertaling in Amerika is een droom die dit jaar is uitgekomen. Het is zo bizar dat mensen aan de andere kant van de wereld je verhalen kunnen lezen! En verder? Een verfilming of toneelstuk zou natuurlijk geweldig zijn, maar ik leef mijn droom nu al elke dag. Ik mag tenslotte de hele dag doen wat ik het liefste doe: schrijven.

Leesfragment

Ben je na het lezen van dit interview met Maren Stoffels benieuwd geworden naar haar nieuwe YA-thriller Black Friday? In het onderstaande fragment kun je alvast de eerste hoofdstukken lezen. Ook kun je je onderaan dit artikel inschrijven voor een leesclub die we organiseren met het boek.

Lees hier de eerste hoofdstukken van Black Friday


In 2020 verschenen bij uitgeverij Leopold.

Black Friday van Maren Stoffels

Ik wist al dat ze ons zouden vernederen. Tot op het bot, maar het is voor een hoger doel. Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik móet hierbij.

Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste nacht van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een nacht die gitzwart zal eindigen…

Net als het veelgeprezen Escape Room, Fright Night en Room Service onderscheidt Black Friday zich door de originele plot en het ingenieuze vlechtwerk van de verhaallijnen.

Maren Stoffels schreef op haar negende haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via schrijver Hans Kuyper kwam ze op haar vijftiende in contact met uitgeverij Leopold, die in 2005 haar boek Dreadlocks & Lippenstift publiceerde. Stoffels' boeken worden veelal door meiden gelezen en gaan over allerlei situaties die zich voordoen in de puberleeftijd. Ze thematiseert bijvoorbeeld pesten, anorexia, homoseksualiteit, verliefdheid en vriendschap.


Auteursfoto © Stefan Neeven via Leopold

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in Black Friday van Maren Stoffels? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de LeesclubnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Maren Stoffels

 

Gerelateerd

Over

Maren Stoffels

Maren Stoffels

Maren Stoffels maakte op  haar negende ze haar eerste boek, over een eskimootj...

Hebban Spots

Black Friday

13 volgers

Deze leesclub is afgerond op 20 december 2020 en wij beoordelen Black Friday van Maren Stoffels met 4,1 sterren.