Hebban vandaag

Community /

Tijd voor de Boekenweek Challenge! 5 leestips voor 'Te gek voor woorden'

door Hebban Crew 11 reacties
Meer én leuker lezen. Daar zorgen we bij Hebban wel voor. Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceerden we een speciale instapchallenge voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge. De tips zijn geïnspireerd op de thema's van de Boekenweek door de jaren heen. Ook als je al meedoet aan de reguliere Challenge kun je natuurlijk deelnemen!

In de Boekenweek Challenge lezen we dit jaar vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Boekenweek 2015: 'Te gek voor woorden'

In de vierde editie van de Boekenweek Challenge tippen we binnen het thema van 2015, 'Te gek voor woorden'. Het boekenweekgeschenk dat jaar werd geschreven door Dimitri Verhulst, De zomer hou je ook niet tegen. Het essay was van Pieter SteinzWaanzin in de wereldliteratuur. Tijdens deze boekenweek stond het thema 'waanzin' centraal. Voor deze Boekenweek Challenge-categorie kijken we naar boeken waarin hoofdpersonen worstelen met verschillende psychische problemen.

De 5 boekentips

Actrice van Anne Enright

De Ierse Anne Enright won al eens de Man Booker Prize (in 2007 voor De samenkomst), en weet met haar nieuwste boek Actrice een intiem portret neer te zetten van een moeder die ten onder gaat aan het verdwijnen van haar roem. Het is aan dochter Norah om over het leven van haar moeder te schrijven, die na het aanvallen van een filmproducent is opgenomen in een kliniek in Dublin. Niet alleen leert Norah haar moeder zo beter kennen, maar ook de weerslag die het op haar eigen leven heeft gehad. De roman mocht al vier sterren ontvangen van Het NRC: 'Simpele conclusies krijg je nergens in dit complexe, rijke portret.'

Stille wateren van Eva Nagelkerke

In de thriller Stille wateren van Eva Nagelkerke staat Sophie centraal, waarvan de lezer al snel ontdekt dat ze iemand heeft vermoord en ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Bij aanvang van het boek woont ze bij haar ouders, die haar doen en laten streng reguleren en volstoppen met medicatie. Sophie herinnert zich niet wat er die nacht gebeurd is, en begint te twijfelen aan haar schuld. Intussen laten de flashbacks zien hoe Sophie, dan nog een zelfstandige studente, steeds verder wegglijdt in een psychose. De thriller, die veel nadruk legt op het psychologisch element, schopte het tot de shortlist van de Hebban Thrillerprijs en kreeg vier sterren van Hebban: 'Een indringend, meeslepend en aansprekend verhaal, goed opgebouwd, interessante personages en een einde dat inslaat als een bom.'

Verknocht van Lisette Jonkman

Ook personages die op weg zijn naar een mooi liefdesverhaal hebben een aantal struikelblokken te overwinnen. De feelgoodroman Verknocht van Lisette Jonkman is het derde deel in haar 'Verkikkerd'-reeks en maakt het verhaal van Lucy af. In dit deel loopt de relatie tussen haar en Olivier van de rails. De beroemde Aris Brand wil Lucy als zijn visagist en doet er alles aan om in haar leven te komen. Olivier slaapt ondertussen al lange tijd slecht door de nachtmerries die hij heeft. Door een serieuzere noot toe te voegen aan haar humor gaat Jonkman volgens Hebban-recensent Helma de goede kant op: 'Misschien is Verknocht wel het beste boek dat Lisette Jonkman heeft geschreven. De verhouding humor versus serieuzere zaken is precies in evenwicht,' zegt ze in haar 4 sterren-recensie. Zonder teveel te verklappen kunnen we wel zeggen dat depressie en verlatingsangst een rol spelen in Verknocht. 

How not to kill yourself van David Mangene

Subtiel is deze titel niet: het is hier meteen duidelijk dat dit non-fictieboek dieper ingaat op psychische problemen. Die van mannen, om specifiek te zijn. Het taboe dat daarop rust is nog steeds erg groot en maar weinig mannen durven ervoor uit te komen, laat staan hulp te zoeken. David Mangene zelf worstelt al zijn hele leven met manisch-depressiviteit en om de vicieuze cirkel te doorbreken schreef hij How not to kill yourself. Hij is openhartig, maar ook recht door zee en weet te relativeren met humor. Zijn doel is niet om de man die dit leest gelukkig te maken; wat dat is weet hij zelf niet. Wat hij wel wil is het openen van de dialoog, en hoop bieden aan iedereen die denkt alleen te zijn. Op de website van de uitgever vind je ook Davids podcast.

Steeds verder weg van Helena Fox

In Young Adult vind je gelukkig bijzonder veel boeken waarin de hoofdpersonen worstelen met verschillende persoonlijke en psychische problemen, van depressie tot OCD en van angststoornissen tot hallucinaties. Doel van deze boeken is ervoor zorgen dat mentale gezondheid bespreekbaar wordt onder jongeren. Ook het nieuwe boek van Helena Fox draagt een steentje bij door een mooi verhaal te vertellen over een meisje dat ogenschijnlijk alles heeft, maar steeds verder in de knoop raakt. In Steeds verder weg praat Biz, die twijfelt over haar seksualiteit, met haar vader. Maar haar vader is overleden, dus ze kan dit geheim aan niemand vertellen. Dan gebeurt er iets en laat Biz helemaal wegzweven. Dit bijzondere verhaal is voor de lezers van Jandy Nelson en Jennifer Niven een echte aanrader.  

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.
    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

 Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tijd voor de Boekenweek Challenge! 5 leestips voor 'Te gek voor woorden'

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken