Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Tijd voor een BBQ!

door Lindy (Hebban Crew) 2 reacties
Het wordt dit weekend eindelijk weer even zomer in de Lage Landen en hoe vier je dat beter dan met een barbecue? Roep je vrienden en familie bijeen, steek de kolen aan en geniet van elkaar, de zon, drankjes en natuurlijk overheerlijke gerechten rechtstreeks van de barbecue. BBQ-en is populairder dan ooit: Hebban voorziet je van een lijst bbq-boeken vol inspiratie.

Smokey goodness, het ultieme BBQ boek van Jord Althuizen

Smokey Goodness: van jongensdroom tot serieuze onderneming. Jord Althuizen raakte een paar jaar geleden geïnspireerd tijdens een trip in Amerika, waar op ‘gigantische stalen constructies op houtgestookt vuur de lekkerste items werden bereid door stoere mannen. Het was die rauwe uitstraling van de zelfgemaakte BBQ’s, de mannen die eraan stonden te zwoegen en de smaak van de gerechten die de vonk deden overslaan.’ In zijn boek legt hij uit wat barbecueën USA-style inhoudt (in tegenstelling tot Nederlandse stijl - kant en klare burgers en kipsaté vergezeld door stokbrood en huzarensalade). Van basics en technieken, brandstof en smaakmakers tot onvervalste recepten voor snacks, burgers en braadstukken. Inclusief mannenverhalen en fullcolour-foto’s.  

Braai van Jan Braai

In Braai gaat het over het Zuid-Afrikaanse barbecueën. ‘Het echte barbecueën’, vindt Jan Braai, de auteur van dit vrolijk gekleurde kookboek. Elk jaar verzamelen miljoenen Zuid-Afrikanen zich op zijn initiatief op National Braai Day (24 september). Een vuur wordt gestookt, vrienden verzamelen zich en vieren samen de nationale feestdag. Naast een geschiedenis van het braaien, geeft Braai tips op het gebied van techniek, veiligheid en benodigdheden, natuurlijk gevolgd door veel internationale én typisch Afrikaanse gerechten.  

Hete kolen, het receptenboek van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas

Grillen en koken met een kamado, luidt de ondertitel van dit nieuwste boek van Hazebroek en Elenbaas. Eerder schreven zij al het boek Hete vuren, waarin zij de verschillende technieken van het BBQ-en behandelen, en het handboek Hete kolen, waarin ze ingaan op het gebruik van de kamado, de van oorsprong Japanse kleioven die over het algemeen als buitenkeuken wordt gebruikt. In dit nieuwste boek bieden ze veel meer recepten voor gebruik op deze grill, maar voor nieuwe lezers wordt de theorie kort herhaald. Dankzij de techniek van de kamado kunnen de gerechten het hele jaar door bereid worden, ongeacht het weer. Hete kolen - Het receptenboek zorgt dus niet alleen in het huidige buitenseizoen, maar het hele jaar door voor inspiratie!  

BBQ Bijbel, van asperge tot zwezerik van Julius Jaspers

Deze beer van een vent kennen we niet alleen als jurylid van verschillende kookprogramma’s op televisie, maar ook als auteur van vele kookboeken. Eerder publiceerde Jaspers al een barbecue-boek, Smart BBQ, en nu is daar de BBQ Bijbel, een naslagwerk voor de barbecueliefhebber. Want terwijl de buitenkeuken vroeger enkel diende voor wat worstjes en saté, bereidt men nu complete maaltijden op de grill. Groente, vis, schaal- en schelpdieren en zelfs fruit zijn inmiddels net zo geliefd om klaar te maken. In duidelijke stap-voor-stapfoto’s en 250 recepten laat Jaspers in dit boek zien wat er allemaal mogelijk is.  

On Fire! van Madame Charlotte

Ook deze chefkok en foodstylist kookt het hele jaar door gerechten op een vuurtje. En wie zegt dat alleen mannen rond de BBQ mogen staan? In On Fire! Het grote bbq-boek voor vrouwen (én mannen) laat Madame Charlotte zien dat het tegenovergestelde waar is. In 2015 werd haar boek zelfs verkozen tot beste barbecueboek ter wereld door de internationale Gourmand Cookbook Awards. Een Arabisch kerstfeest, een zonnige lentebarbecue aan zee, een groots zomerfeest en een klein herfstfeestje op het dak: Charlotte laat zien dat het kan. Gewoon op de BBQ!  

Tijd voor een vegetarische barbecue van Ross Dobson

Nog meer mythes om te ontkrachten, want ook BBQ’s zonder vlees zijn (net zo) geslaagd. In dit boek deelt de Australische chef-kok Ross Dobson zijn favoriete vegetarische barbecuerecepten. Denk aan gevulde champignons, aardappelen in de schil, tofoesteaks met verse sambal en aardappelburgers. Daarnaast biedt hij genoeg ideeën voor extra hapjes, dipsauzen, bijgerechten en salades, waardoor je het vlees bij dit feestje absoluut niet zult missen!    

Meer inspiratie nodig?  

Er zijn vele BBQ-boeken in omloop, van simpele receptenboeken tot een diepgaande uitleg over alle technieken voor de beste bereiding van vlees en groente op de hete kolen.  

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van BBQ-boekenOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Tijd voor een BBQ!

 

Gerelateerd

Overig

Tijd voor een BBQ!

op 06 juli 2016 door Lindy (Hebban Crew) 55 boeken 0 volgers 0 reacties 1 like
Gesponsorde boeken