Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Top 10 Pseudoniemen En Hun Onthullingen

door Hebban Crew 6 reacties
Het pseudoniem: een ‘hot topic’ in het schrijversvak. Kiest iemand er bewust voor om te schuilen voor het lezerspubliek, geeft een andere naam de vrijheid om te schrijven over van alles en nog wat of is het een commerciële truc? Hebban zette de tien meest spraakmakende pseudoniemen en bijbehorende onthullingen voor je op een rijtje.

10. Menno Lindeman

In 2004 doet Menno Lindeman van zich spreken met een opvallend debuut, De stijldanser. Een literaire thriller die zich afspeelt op de burelen van het landelijke ochtendblad De Wereld. Hoofdredacteur Tjalling Broersma, fervent liefhebber van ballroomdansen, wil van De Wereld de beste krant van Nederland maken. En er is de jonge verslaggeefster Désiree Dercksen, die met haar primeurdrang ministers in verlegenheid brengt en ontdekt dat er een aanslag zal worden gepleegd op een zingend tieneridool. Maar is deze Dercksen wel te vertrouwen?
Kort na publicatie ontstaat er onrust bij de Volkskrant. Lindeman heeft zijn boek met zo veel details over de krant geschreven, dat hij bronnen moet hebben op de redactie. Of Lindeman is zelf een Volkskrant-redacteur, dat zou ook nog kunnen.

De redactie opent de jacht op de schrijver, die volgens de achterflap van De stijldanser een tekstschrijver is, alfa-informatica heeft gestudeerd in Amsterdam en afwisselend in Nederland en Bretagne woont. De enige mogelijkheid om contact met Lindeman te hebben is via een mailadres. Mailtjes worden verstuurd en Lindeman antwoordt. Telkens vanaf eenzelfde IP-adres, dat naar  de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag leidt. In die tijd vertoeft financieel journalist Roel Janssen van NRC Handelsblad er ook regelmatig omdat hij er research doet voor een nieuw boek.
Janssen volhardt echter in zijn ontkenning dat hij Lindeman is. Tot vlak voor het begin van de Maand van Spannende Boek 2004. Dan bekent hij in een interview met de Volkskrant de man achter Lindeman te zijn.

Janssen, die in 2010 de Gouden Strop zou winnen met zijn thriller De tiende vrouw, wil vermijden dat het boek over de Volkskrant of NRC Handelsblad zou gaan. Vandaar dat hij de kranten laat fuseren tot dagblad De Wereld. Het pseudoniem Menno Lindeman heeft dezelfde functie, de auteur wil niet dat de discussie over Roel Janssen zou gaan. In het boek levert Lindeman kritiek op de overname van PCM, het moederbedrijf van onder andere de Volkskrant, NRC, Trouw en het AD.
Hoofdredacteur Tjalling Broersma is een samentrekking van de toenmalige hoofdredacteuren Pieter Broertjes (de Volkskrant) en Folkert Jensma (NRC), erkent de schrijver. Janssen heeft geen rekeningen willen vereffenen met het boek. Ook niet met de figuur schnabbelende en samenzwerende Maarten de Ruyter, in wie Volkskrant-redacteuren hun collega Jan Tromp herkennen. ‘Ach, schnabbelen is zo oud als de journalistiek’, zegt Janssen. ‘Daar moeten we niet dramatisch over doen. Maar inderdaad, in dit boek is de Ruyter een minder sympathiek figuur, een Machiavelli die de macht probeert over te nemen.’

De stijldanser is trouwens de eerste en de laatste van Lindeman, zegt Janssen in een interview met dagblad Tubantia in 2007. ‘Het is sowieso een eenmalige exercitie. Ik ben niet van plan meer boeken onder die naam te schrijven.’

 

Lees verder op de volgende pagina: 9. Paul FrenchOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Top 10 Pseudoniemen En Hun Onthullingen

 

Gerelateerd

Over

Roel Janssen

Roel Janssen

Roel Janssen (Enschede, 1947) is een financieel-economisch journalist en sc...

Isaac Asimov

Isaac Asimov

Isaac Asimow (1920-1992) werd als Isaak Judovitsj Ozimov geboren in het Ru...

Michael Crichton

Michael Crichton

Michael (John) Crichton werd op 23 oktober 1942 geboren in Chicago, Illinois. Hi...

Lars Kepler

Lars Kepler

Achter het pseudoniem Lars Kepler schuilt het Zweedse schrijversechtpaar Alexand...

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. Zijn deb...

Hendrik Groen

Hendrik Groen

Hendrik Groen publiceerde zijn eerste dagboek in 2014. Pogingen iets v...

Gesponsorde boeken