Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Top of Flop #1

door Jet Steinz 5 reacties
Er gebeurt een hoop in boekenland. Wie maakte de echte misser, en wat was gewoonweg fantastisch? Hebban zoekt, vindt en selecteert: wat was top, en wat was flop?

Das Mag

Arme Das Mag. Het begon zo mooi: met veel bombarie werd de lancering van een nieuwe uitgeverij aangekondigd, de eerste sterauteurs (waaronder Charlotte Mutsaers en Jelle Brandt Corstius) maakten hun overstap naar kersverse uitgevers Daniël van der Meer en Toine Donk bekend, de 3000 oprichters die het startkapitaal moesten verzorgen waren binnen een mum van tijd gevonden. Het lanceringsfeest op 17 november in Paradiso was een daverend succes: er werd gefeest en gespeecht, er was een quiz met citaten van mensen die zich ooit kritisch over Das Magazin hadden uitgelaten en er werd smakelijk gelachen om door auteurs voorgelezen fanmail vol fouten.

Maar er begonnen zich barstjes in het prille geluk te vertonen. Gevestigde uitgevers zetten hun vraagtekens bij de beloftes van de jonge revolutionairen. De ‘luxe’-editie van het eerste boek (van drie) die Das Mag aan haar oprichters had beloofd bleek een ingenaaid boek met een slappe kaft — áls ze al werden verstuurd naar degenen die ervoor hadden betaald.

En toen kwamen NRC Handelsblad, De Volkskrant én De Standaard met hun vernietigende oordeel over Maartje Wortels Er moet iets gebeuren, Das Mags pasgeboren eersteling: Janet Luis (NRC) gaf twee ballen aan Wortels verhalenbundel (‘Ook bij herlezing werd ik helemaal tureluurs van de hakketakkerige manier van vertellen en van alle half afgemaakte gedachten en redeneringen’), evenveel als De Standaard er voor over had; Arjan Peters (de Volkskrant) noemde het ‘een bundel met dertien kleuterverhalen’ en sprak over ‘vage formuleringen, alsof ze komen uit de koker van een dronken vertaler’. Eén ster.

Tja. Praatjes, gaatjes, stuurlui, wal, hoogmoed, val, flop.

             
Das Mag

Maar Das Mag zou Das Mag niet zijn als ze niet immer optimistisch en zelfverzekerd blijven. Vrolijk plaatste de uitgeverij op haar Facebookpagina de vernietigende quotes uit NRC en De Volkskrant naast aardigere quotes van andere dag- en weekbladen, onder het motto: ‘Ons eerste boek wordt overal besproken en maakt de tongen los!’ Eerlijkheid gebiedt bovendien te zeggen dat Het Parool, Opzij en Knack een stuk positiever waren over Wortels bundel dan de strenge recensenten van Neerlands belangrijkste boekenbijlages.

Maar de echte revanche vond deze week plaats, toen Er moet iets gebeuren getipt werd door het Boekenpanel van De Wereld Draait Door. ‘De verhalen in dit boek zijn stuk voor stuk om in te lijsten,’ zei boekverkoper Veronie Snijder-Kramer, en Wouter Cajot noemde Wortels stijl ‘zo fijn, zo snel, kort, grappig, maf met momenten’.

‘Meteen met ons eerste boek, amai…’ verzuchtte Das Mag direct na de uitzending op Facebook. ‘Wij gaan herdrukken!’

Doet de mening van het literaire establishment er nog toe wanneer een programma met gemiddeld 1,6 miljoen kijkers het tegenovergestelde zegt? Het kan Das Mag waarschijnlijk geen zier schelen. Zoals niets ze schijnbaar kan schelen. Top.

 Over de auteur

Jet Steinz

717 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Top of Flop #1

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken