Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

'Toss a coin to your Witcher': de hit van Andrzej Sapkowski

door Hebban Crew 3 reacties
Sinds de release van Netflix-serie 'The Witcher' heeft een nieuwe generatie kennisgemaakt met het werk van auteur Andrzej Sapkowski, een van de bekendste Poolse fantasy-auteurs van de jaren '90. Ook toen waren de verhalen over Geralt al mateloos populair bij lezers, kijkers én gamers. Wat is dit goed bewaarde geheim van de fantasyliefhebbers? Hebban duikt erin.

Andrzej Sapkowski was econoom en hoofdvertegenwoordiger bij een buitenlands handelsbedrijf toen hij in 1986 besloot een kortverhaal te schrijven; De hekser. Hij stuurde het naar een toonaangevend fantasyliteratuurmagazine in Polen en won er de 3e prijs mee. Zowel lezers als critici ontvingen zijn verhaal enthousiast en Sapkowski schreef door. In eerste instantie twee bundels kortverhalen, maar uiteindelijk volgde er een volledige romancyclus van vijf delen. The Witcher maakte van Sapkowski een van de bekendste Poolse fantasy-auteurs.

Netflix-serie

Met alle aandacht die de reeks kreeg in de jaren '90 en '00 zou je verwachten dat de 'The Witcher' ook bij een breder publiek wel bekend zou zijn. Niet alleen won Sapkowski er verschillende prijzen mee, ook werden er een tv-serie en film van gemaakt en zijn er drie populaire The Witcher-games uitgekomen. Maar hoewel zijn boeken voor fantasylezers tot de canon behoren, bleef het daarbuiten stil. Tót Netflix.

Dankzij successen als The Lord of the Rings (2001) en Game of Thrones (2011-2019) zijn grote fantasysaga's steeds toegankelijker geworden voor het algemene publiek, en worden ook de boeken waarop ze zijn gebaseerd herontdekt en weer gretig gelezen. Om het gat na Game of Thrones op te vangen greep Netflix terug op Sapkowski en scoorde daarmee een grote hit.

De boeken

De boekgetrouwe Netflix-verfilming zit knap in elkaar door verschillende tijdlijnen bijna onopgemerkt met elkaar te verweven, totdat de kijker zo nieuwsgierig is dat ze precies willen weten hoe de vork in de steel zit. Daarvoor kun je natuurlijk wachten tot het tweede seizoen van The Witcher, maar beter lees je de boekenreeks! Speciaal voor de gelegenheid is de hele 'The Witcher'-serie in een mooie, eigentijdse vormgeving opnieuw uitgegeven. 

De volgorde

In welke volgorde lees je The Witcher? Uitgeverij Luitingh-Sijthoff maakt het de lezer met de nieuwe vorm wel heel gemakkelijk; de beide bundels met kortverhalen zijn genummerd in de reeks zodat je in één oogopslag kunt zien wat wanneer komt. 

In deel 1 & 2 (de twee verhalenbundels) leren we hekser Geralt kennen via de vele avonturen die hij beleeft, bomvol magie en monsters. 'Als beschermer van de onschuldigen ontmoet Geralt incestueuze koningen met ondode dochters, wraakzuchtige geesten, schreeuwende harpijen, vampiers met relatieproblemen en wanhopige demonen. Velen zijn kwaadaardig, sommigen zelfs verdorven, maar het belangrijkste is dat de meesten niet zijn wie ze lijken...'

Boek 3 tot en met 7 bestaat uit de 'The Witcher'-cyclus van vijf complete romans. Hierin staat het verhaal van Ciri centraal, en Geralts taak om haar te beschermen.

Meer dan vijfhonderd jaar leven mensen, dwergen, gnomen, halflingen en elfen in vrede. Totdat het met de betrekkelijke rust opeens gedaan is: de dwergen beginnen hun soortgenoten te vermoorden, terwijl de elfen hun wapens opnemen tegen elkaar én tegen de mensen.

Maar te midden van alle beroering wordt er een kind geboren: Ciri, de kleindochter van koningin Calanthe, de Leeuwin van Cintra. Tot grote vreugde van de heksers, die naar deze gebeurtenis hebben uitgezien. Zij is namelijk de Vlam, het kind van de profetie dat de wereld voorgoed zal veranderen, ten goede of ten kwade.

Het is aan Geralt, de hekser van Rivia, om Ciri te beschermen en iemand te vinden die haar kan helpen zich haar bijzondere gaven eigen te maken en, vooral, te beheersen.

Vervolgens kun je zelf kiezen wanneer je de proloog Het Seizoen van Stormen leest, maar het valt aan te raden dat aan het einde van de reeks doen. Hoewel de gebeurtenissen uit de proloog plaatsvinden ergens tussen de verhalen van De Laatste Wens is het boek veel recenter geschreven. Sapkowski keerde terug naar zijn wereld in 2013, zodat de proloog voelt als thuiskomen na een lange reis. 

Wat vindt Hebban?

'De wereld die Sapkowski schetst is realistisch, als je de wonderlijke wezens en monsters even buiten beschouwing laat, en de personages complex. (...) De oplossingen voor de problemen zijn zelden rechttoe rechtaan, waardoor de spanning goed verdeeld blijft. Daarnaast houden alle verschillende monsters wel je aandacht vast, want ook deze hebben een eigen doel en leven en doen zelden kwaad zonder achterliggende reden.' - Hebban-recensent Tanja over De Laatste WensHet Zwaard der Voorzienigheid

'De pagina’s vliegen aan je voorbij, je raakt betoverd door de mooie wereld van Sapkowski, en soms betrap je jezelf er zelfs op dat je zit te grijnzen tijdens het lezen.' - Hebban-recensent Marvin over Het Seizoen van Stormen

'Een fantasyverhalenbundel en dan ook nog eentje van bijna dertig jaar oud. Het is niet de meest voor de hand liggende keuze voor je volgende favoriete boek. Maar De laatste wens is wel een heel fijn instapje in deze Witcher Wereld, waarvan je mogelijk al via je Netflix hebt kunnen genieten. Sapkowski schrijft soepel en aards, zonder opsmuk. Ik ben benieuwd wat de rest van de boeken brengt.' - Hebbanredacteur Debbie over De laatste wens

Winactie

Wil jij na het zien van de Netflixserie ook diep in de wereld van Geralt van Rivia duiken? Van uitgeverij Luitingh-Sijthoff mogen we op Hebban 5 exemplaren van De Laatste Wens uitdelen. Doe mee aan de winactie en wie weet maak jij kans op de verhalenbundel. De Witcher-avonturen wachten op je!

Ga naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2118 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Toss a coin to your Witcher': de hit van Andrzej Sapkowski

 

Gerelateerd

Over

Hebban Spots

Scifi & Fantasy Club

487 volgers

Welkom bij de Sciencefiction en Fantasyclub. De plek om je leestips, leeservaringen, leeswensen en alle andere bijzonderheden rond SF&Fantasy boeken te delen. Deze club wordt gerund door Yvette,...