Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Tussen de bedrijven door is daar het Bal

Morgenavond vindt de opening van de jaarlijkse Boekenweek plaats: het Boekenbal. Het 'wat trek ik aan'-probleem drijft veel vrouwelijke bezoekers tot waanzin, maar laat dat nou nèt het thema van deze Boekenweek zijn. Meridiaan uitgever Nelleke Geel ziet daar de voordelen wel van in.


Tussen de bedrijven door is daar het Bal

Echt rustig wordt het nooit in dit vak, dat is nu eenmaal de aard van het beestje, maar rondom aanbiedingsvergaderingen hangt altijd extra hectiek. Laatste teksten, laatste omslagen, weten we nog wat meer over een titel, toch maar terug naar dat eerste beeld, shit, de verkeerde is geüpload, is er nog een belangrijke te noemen prijs gewonnen door een van de auteurs, zien we essentiële info over het hoofd, hoe vatten we deze aanbieding nu eigenlijk samen, is er een rode draad. And so on and so forth. Ik noem slechts een paar details. Het organiseren van de afspraken voor de London Book Fair is dan al weken, maanden bezig in een soort parallelle wereld die vooral de buitenlandse kant van het werk betreft. Waanzin, kortom. De werkelijkheid is een grillige aangelegenheid en goede boeken herinneren ons daaraan,  zei Niña Weijers onlangs nog in De Groene. Ik zou zover willen gaan om te zeggen dat diezelfde goede boeken er op gezette tijden zelfs fors aan meehelpen – al blijft haar punt volledig overeind en schaar ik mij er vierkant achter.

Als vast punt in de waanzinnige, grillige werkelijkheid is daar altijd in de maand maart de Boekenweek. Dat is één. Een heuglijk iets, want aandacht voor boeken kan er niet genoeg zijn wat mij betreft. En twee: ook een vast punt is het Boekenbal, de aftrap voor de Boekenweek. Denkt u daar niet te licht over. Zeker, het is een feestje, maar het is ook iets wat met name de dames onder ons toch wel tot nog wat extra waanzin kan drijven. Het is als op een bruiloft: leuk als de man een goed zittend pak aan heeft en het niet meer zo witte T-shirt met het ronde kraagje (niet uit te roeien) voor één keer in zijn leven heeft weggelaten - na flink aandringen - en goeie schoenen zijn uiteraard onmisbaar, maar waar het werkelijk om gaat: wat draagt zíj en wat vinden we daarvan? ‘We’ zijn de dames in het gezelschap, dat spreekt.

Dus zo zit je in Keulen met nog 1600 man te luisteren naar T.C. Boyle om te bedenken hoe je het zelf gaat aanpakken met zijn auteursbezoek later in het jaar, en zo dringt zich luttele dagen daarna de prangende vraag aan je op: wat trek ik aan op het Boekenbal? En vooral, wanneer ga ik dat regelen?
Waanzin. In de literatuur. Dat is het thema dit jaar. Ik moet bekennen dat het stiekem wel een zekere ontspanning met zich meebrengt, want mij lijkt dat veel geoorloofd is qua uitdossing met zo’n thema. Je zou zelfs lage hakken kunnen overwegen en er een comfortabel avondje van maken, stel je dat eens even voor. Zou helemáál te gek zijn!

Nelleke GeelOver de auteur

Nelleke Geel

28 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Tussen de bedrijven door is daar het Bal

 

Gesponsorde boeken