Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

TV: Een interview met Tony Curran - Defiance, deel 1

Er komen steeds meer sciencefiction- en fantasyseries, en ze worden steeds populairder. Één van deze series is Defiance, een serie van het kanaal SyFy. De setting is een post-apocalyptische aarde waar mens en alien samen moeten zien te overleven. De aliens zijn afkomstig van de planeet Votan, en vallen onder zeven verschillende rassen. De serie draait om het dorp Defiance dat opgericht is uit de ruïnes van wat St. Louis was, waar acht verschillende rassen van mensen en aliens proberen om een leven op te bouwen. Dat gaat niet makkelijk: naast de interne problemen probeert een van de rassen afkomstig van Votan, de Volge, Defiance over te nemen.

De hoofdrol in Defiance is voor Joshua Nolan (Grant Bowler), een voormalig soldaat. Hij komt Defiance wel in, maar heeft niet de middelen om verder te reizen. Als gevolg neemt hij de baan van orde-handhaver op zich, om wat geld te krijgen. Vanaf het begin staat hij op vijandige voet met Datak Tarr, gespeeld door Tony Curran. Datak is een Casthithien, een van de Votan-rassen. Op zijn thuisplaneet had hij een lage rang, maar in Defiance heeft hij een handelsemporium opgebouwd met verschillende bedrijven, niet allemaal even legaal of mensvriendelijk. Naast het geld dat hij hiermee verdient, verlangt hij meer dan wat dan ook naar status. Hij wil belangrijk zijn in de samenleving en zijn gezin een betere toekomst geven.

Vanaf nu zijn er spoilers over het einde van Seizoen 1 en het begin van Seizoen 2.

Aan het eind van het eerste seizoen lijkt dit Datak gelukt te zijn. Hij heeft plaatsgenomen in de gemeenteraad, en is zelfs burgemeester geworden. Dit verandert wanneer hij zijn woede niet de baas kan en als gevolg in de gevangenis terecht komt. Van zijn met bloed, zweet en tranen verworven status is niets meer over. Tony Curran gaf aan het begin van seizoen 2 een interview aan verschillende journalisten. Wat nu volgt is een samenvatting van de vragen die hem gesteld werden, en zijn antwoorden.

Hoe reageert Datak op zijn gevangenschap en statusverlies?
Tony: Hij heeft het er moeilijk mee. Datak hoopt dat zijn vrouw en de mensen in Defiance hun best doen bij het Votanis Collectief (een instantie van vijf samenwerkende rassen, red.) om hem vrij te krijgen. Maar aan het begin van seizoen twee zit hij al tien maanden vast. Hij reageert niet goed op de gevangenis: een ruige plaats met veel bendes en veel gevaar. Hij probeert eruit te komen, maar hij kan hier zelf weinig aan doen. Hij moet vertrouwen op de mensen in Defiance en op zijn familie. De gevangenis zou hem moeten rehabiliteren, maar dat werkt niet helemaal zo. Aan de ene kant wordt hij meer een monster om te overleven, maar aan de andere kant heeft hij veel tijd om na te denken. Hij realiseert zich dat hij stom gehandeld heeft en dit soort dingen beter met verbaal geweld dan fysiek geweld af kan handelen.

Blijft hij een centraal karakter, ook al is hij beperkt door zijn omgeving?
Tony: Hij heeft geen controle meer over zijn emporium, zijn onderwereld. Dat ligt nu in de handen van zijn vrouw Stahma en zijn zoon Alak. Maar hij probeert toch nog een vinger in de pap te houden. Hij blijft een van de hoofd karakters, maar hij zit nu eenmaal een bepaalde tijd vast in de gevangenis, als hij er überhaupt uit komt. Ondertussen doet het hem enorm pijn om zo ver weg te zijn van zijn familie, en voelt hij zich verraden doordat zijn mannen hem niet komen redden.

Datak is een enorm trotse man. Denk je dat hij zijn status zal proberen terug te krijgen als of wanneer hij vrij komt?
Tony:
Ja, ik denk zeker dat hij zijn status terug wil. Veel van de gevangenen keren zich tot een of andere god. Datak keert zich tot de Castithaanse rollen en zijn spirituele gevoelens. Een deel van hem probeert verlichting te vinden, weg van zijn primitieve natuur en meer richting een moralistisch wereldbeeld. Het is geweldig om een karakter te spelen dat zo aggressief, trots en narcistisch is. Als hij van chocolade was, zou hij zichzelf opeten. Maar hij wil ook terug naar waar hij was, naar de plek die hij had. Alleen heeft hij nu niet Stahma om hem te helpen. Ze zeggen wel dat er achter elke grote man een nog grotere vrouw staat: zo is Stahma duidelijk de intellectueel van de twee. Datak is spontaan en aggressief. Wanneer en als hij vrij komt, zal hij weer moeten beginnen als ‘de man op de straat’. Hij zal zijn eigen vernuft en kunde moeten gebruiken als hij zijn oude contacten uit de hollows (een buurt in Defiance, red.) en hun respect terug wil. En hij wil zeker terug, maar hij zit ook in dubio. Hij weet dat er iets mis is met zijn persoonlijkheid en gedrag, en hij doet heel hard zijn best om te veranderen. Maar het is moeilijk. Aan de ene kant wil hij graag verbeteren, maar aan de andere kant raakt hij de oude Datak niet zo maar kwijt.

Datak is een ander ras, en dat vereist nogal wat make-up. Is dat vervelend of uitdagend?
Tony:
Dat valt eigenlijk heel erg mee, dat kost bij mij ongeveer 90 minuten. Bij Jaime, die Stahma speelt, kost dat ongeveer 2 uur. In Underworld en Blade 2, was het veel meer. Hier is het een pruik, make-up en lenzen. Zodra de lenzen ingaan, ben ik Datak. Natuurlijk, zes uur lang wachten in je trailer met een bloedhete pruik op is nooit leuk, maar ik denk dat het er geweldig uitziet. De Castithanen zijn een mooi volk, tenminste Jaime (Stahma, red.) is prachtig.

David Peterson (alien taal en cultuur consultant, red.) zei dat je beter Casthithaans spreekt dan hij.
Tony: David Peterson is erg getalenteerd en een multi-linguaglist. Hij heeft bijvoorbeeld ook voor Game of Thrones gewerkt. Hij geeft ons MP3’s en helpt ons om de taal zo te spreken dat het heel natuurlijk lijkt, alsof we weten wat we zeggen. Ik denk dat het de serie diepgang geeft dat alle karakters naast Engels ook de taal van hun thuisland of planeet spreken.

Oefen je de taal veel?
Tony:
Ja, heel veel. Soms eindigt de tekst uitvergroot op de muur van mijn appartement. Het is een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen. Ik luister ernaar tijdens het sporten en tijdens het autorijden. Ik probeer de Engelse vertaling ook te interpreteren in het Casthithaans en Irathiaans, en dan klopt het gewoon.

Je hebt heel veel verschillende wezens gespeeld, zoals een onzichtbare man, vampiers , en nu een alien. Wat trekt jou aan in deze karakters?
Tony:
Dat is wat me wordt aangeboden (lacht). Ik vind het gewoon leuk. Ik heb vroeger in het theater gewerkt, veel op de planken gestaan. Ik speel graag karakters die grotesk zijn en theatraal, een beetje zoals in een opera. Het liefst met een beetje een donkere kant en toch wat menselijke trekjes. Maar ik kan ook de subtiliteit waarderen. Ik denk dat de hele Tarr familie bijvoorbeeld een beetje een donkere, sinistere kant heeft.

Morgen deel 2 van het interview met Tony Curran, die Datak Tarr speelt in Defiance.

Woensdagavond 7 januari om 21.00 start op SyFy het tweede seizoen met een dubbele aflevering.Over de auteur

Tanja Krone

52 volgers
227 boeken
0 favorieten


Reacties op: TV: Een interview met Tony Curran - Defiance, deel 1