Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Uitgelicht: Gabriël - Bianca Schepel

Door regelmatig een boek te behandelen dat niet of weinig is belicht op onze portal, probeert Hebban Young Adult in 'uitgelicht' een zo breed mogelijk beeld te scheppen van interessante jeugdboeken. Of deze nu recent zijn verschenen, al een tijdje geleden zijn gepubliceerd of inmiddels tot de klassiekers behoren.

Deze week in 'uitgelicht', Gabriël, geschreven door Bianca Schepel. Gabriël is het eerste deel van de vierdelige serie De Ruiters van de Dood. Uitgegeven in augustus 2014 door uitgeverij Zilverspoor vertelt Schepel het unieke verhaal van Gabriël, die al op jonge leeftijd door de Dood wordt opgehaald, maar niet sterft. Hij krijgt de unieke kans om het hulpje van de Dood te worden, een kans die de jongen met beide handen aangrijpt. Zijn taak? Mensen geruststellen die sterven, maar niet zomaar sterven. De mensen die Gabriël moet geruststellen zijn slachtoffers van gruwelijke moorden.

Schepel kwam op het idee voor haar fantasy roman toen ze de Dood probeerde te personaliseren. Wat zijn zijn dromen en wat is zijn doel? In Gabriël  wordt duidelijk dat de Dood maar één ambitie heeft en dat is het overnemen van de wereld. Een lastig te behalen doel als niemand je kan zijn en daarom sluit hij een weddenschap met God af. Hierdoor is de Dood in staat om de regels te veranderen en Gabriël te gebruiken als middel om zijn ambities waar te maken.

Positieve punten
De meningen over Gabriël zijn overwegend positief. De personages zijn interessant en vooral het achtergrondverhaal zorgt ervoor dat de lezer blijft lezen en uitkijkt naar het volgende deel. Daarbij is het boek makkelijk te lezen.

Minpunten
De verhaallijn komt wat eentonig over. Gebeurtenissen herhalen zichzelf waardoor het af en toe wat langdradig en saai wordt.

Inhoud Gabriël
'Ik ben Gabriël.
Ik ben geen engel, ik ben gewoon een jongen.
En hoe graag ik je zou willen vertellen dat ik
door God gezonden ben, dat ben ik niet.
Ik ben door de Dood gestuurd om je bij te staan...'

Deze woorden spreekt Gabriël, terwijl hij zielen die net een gewelddadig einde gevonden hebben bijstaat. Gabriël is namelijk de knecht van de Dood, en die heeft geen zin om achter doodsbange zielen aan te moeten rennen. Het is niet iets dat de jongen makkelijk afgaat. 

De Dood lijkt het leuk te vinden om Gabriël in de meest onmogelijke situaties te plaatsen en helaas voor hem valt dat de politie ook op. Zij zien hem als een goede kandidaat voor een serie gewelddadige moorden. Hierdoor gaat Gabriël zelf op onderzoek uit en raakt hij betrokken bij de gruweldaden van een groep jongeren. Al snel komt hij erachter dat mensen soms monsterlijker zijn dan iemand zich kan inbeelden.

Dan  komt Gabriël erachter dat de Dood een weddenschap heeft met de andere Hogere Machten. Een weddenschap, waarin Gabriël een belangrijke rol lijkt te spelen en die het lot van de Aarde kan bezegelen.

Over de auteur
Bianca Schepel (1987) is geboren en getogen in Groningen. Hier woont ze nog steeds met haar twee katten. Bianca Schepel is een duizendpoot die vele dingen onderneemt, maar schrijven is haar allergrootste passie. Ze schrijft al vanaf jonge leeftijd en haalt inspiratie uit mensen observeren, praten met mensen en muziek. Vooral het in gesprek gaan met mensen levert haar heel veel materiaal op, dat ze vervolgens gebruikt voor haar verhalen. Schepel: 'Mensen zijn overal en dus is het alleen een kwestie van dingen opschrijven.'Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Uitgelicht: Gabriël - Bianca Schepel

 

Gerelateerd

Over