Hebban vandaag

Interview /

Uitgesproken Karakters: Britt Franken

door Hebban Crew 3 reacties
In de rubriek Uitgesproken Karakters vragen we seriepersonages het hemd van het lijf over henzelf en hun geestelijk vader of moeder. Wat voor karakter heeft het karakter en verschilt dat veel met de persoonlijkheid van de auteur? In deze eerste aflevering bijt Britt Franken het spits af. Zij is de heldin in de thrillers van Heleen van der Kemp.

Wie denkt Britt Franken wel dat zij is?

Ik ben een eenenveertigjarige rechercheur met een talent, al zeg ik het zelf, voor het profilen van zware misdadigers. Hiervoor heb ik ook een opleiding gevolgd aan de FBI-Academy. Voordat ik dit werk ging doen was ik leerkracht aan een basisschool in Arnhem.

Toen mijn man Rob een baan kreeg in Amsterdam zijn wij samen met ons destijds vijfjarige dochtertje Bo naar Amsterdam verhuisd. We gingen in de Jordaan wonen. We waren erg gelukkig tot een noodlottige dag in december, nu alweer 14 jaar geleden. Wat er precies is gebeurd, daar praat ik liever niet over... Lees mijn verhaal maar. Heleen heeft dat beschreven in Blond 15.

Wat zijn de karaktereigenschappen die Britt gemeen heeft met Heleen van der Kemp?

We kunnen het goed met elkaar vinden. In de basis lijken we op elkaar. Ik denk dat ik veranderd ben door wat er met Rob is gebeurd. Hierdoor ben ik harder geworden en heb ik een muur om mij heen opgetrokken. Ik laat mijn emoties niet zo snel meer zien. Dat kan Heleen een stuk beter.


Waar ligt bij Heleen van der Kemp de grens en is Britt bereid daar ver overheen te gaan?

Heleen is een angsthaas. Die durft niet eens auto te rijden. Daar lach ik natuurlijk hard om. En ze is gestopt met roken en drinkt met mate. En ik... Nou ja, ik niet.

Waarom zou Britt geen Heleen willen zijn? Zou Heleen wel willen 'ruilen' met haar karakter?

Dat lijkt me erg lastig, zie mijn antwoord hierboven. En Heleen is een beetje saai. Maar Heleen wil ook niet ruilen met mij, weet ik. Mijn baan lijkt haar verschrikkelijk vermoeiend en stressvol, net als mijn worsteling met de liefde. 'Doe toch niet zo moeilijk,' zegt ze dan, 'straks raak je hem nog kwijt'.

Zij vindt mijn nieuwe vriend Thomas echt een topvent, omdat hij haar sterk aan haar eigen vriend doet denken.


Wanneer is het moment bereikt dat Britt Franken en Heleen van der Kemp niet meer door één deur kunnen?

Als er iets met mijn dochter Bo gebeurt dan ben ik snel klaar met Heleen van der Kemp. Dan zoek ik een nieuwe auteur om mijn leven op te tekenen. Ik denk dat zij mij niet meer zo leuk en boeiend vindt als ik stop met mijn politiewerk. maar dat ben ik voorlopig niet van plan. Dus het zit voorlopig nog wel goed tussen ons.


Heleen van der Kemp (1974) introduceerde rechercheur Britt Franken in 2010 in haar debuutthriller Blond 15. Daarna volgden Afrekening (2011) en Onschendbaar (2013). Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Cargo de vierde Britt Franken-thriller, getiteld Bijwerking. Daarin wordt de rechercheur midden in het toeristenseizoen opgeroepen bij de mysterieuze dood van een jongen. Hij heeft partydrugs op zak van hetzelfde type als die waardoor meerdere toeristen in de stad onwel zijn geworden. Een week later wordt Frankens team opgeschrikt door een tweede dode, een slachtoffer van een schijnbaar willekeurige kopschoppartij in de Jordaan. Beide mannen bezochten eenzelfde bar en Britt komt erachter dat ook haar dochter Bo daar regelmatig uitgaat. Plotseling komt de dreiging heel dichtbij. (foto: Yasmijn Tan Photography)ARTIST IMPRESSION: op basis van het interview en een korte profielschets van het hoofdpersonage door de schrijver, maakte ambachtelijk visualisator Linda van Bruggen bovenstaande illustratie.Over de auteur

Hebban Crew

2110 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Uitgesproken Karakters: Britt Franken

Gesponsorde boeken