Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Uitgever haalt kinderboek over George Washington en zijn slaven uit de handel

De Amerikaanse uitgeverij Scholastic heeft een prentenboek over president George Washington en zijn slaven uit de handel gehaald. Dat gebeurde na kritiek over afbeeldingen waarop lachende slaven staan.

Het gaat om het boek A Birthday Cake for George Washington en vertelt het verhaal over Washingtons slaaf Hercules, een kok, en zijn dochter Delia. De twee maken samen een verjaardagstaart voor de eerste president van de Verenigde Staten. Het boek kwam op 5 januari uit. 

In een verklaring meldt uitgeverij Scholastic dat het boek zonder historische context 'een valse indruk kan wekken van de werkelijkheid omtrent het leven van slaven'. Op Amazon regende het meer dan honderd 1-sterrecensies. Sommige lezers omschreven het boek als 'walgelijk inaccuraat'. Een recensent schreef: 'Ik kan niet geloven dat mensen blij worden van een jeugdboek dat afbeeldingen heeft van gelukkige en vrolijke slaven'. 

Scholastic gaf het kinderboek de volgende omschrijving mee: 'Iedereen heeft het over de verjaardag van de president! Vooral de bedienden van George Washington die zich in de keuken ophouden om voor hem de mooiste verrassing voor te bereiden. O, wat houdt George Washington toch van taart en wat heeft hij toch vertrouwen in Hercules, zijn chef-kok, die het gaat maken. Slaaf Hercules is er trots op dat hij de taart voor de president mag maken.' 

Auteur Ramin Ganeshram, illustratrice Vanessa Brantley-Newton en redacteur Andrea Davis Pinkney voegden wel wat historische voetnoten toe, maar namen die niet op in het verhaal. In een reactie op de commotie schreef Davis Pinkney op haar blog dat het boek volgens haar helemaal niet 'de horror die slaven is aangedaan voor lief neemt'. Het boek is juist bedoeld als een manier om het onderwerp slavernij ter sprake te brengen, stelt de redacteur.

Bronnen: BBC, The IndependentOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Uitgever haalt kinderboek over George Washington en zijn slaven uit de handel

 

Gesponsorde boeken