Hebban vandaag

Nieuws /

Uitgever licht tipje Millennium-sluier op

door Hebban Crew 5 reacties
Eind augustus wordt wereldwijd een nieuw deel aan de Millennium-serie van wijlen Stieg Larsson toegevoegd. Hoogste tijd, vindt een uitgever, om alvast iets van de inhoud van de thriller vrij te geven.

Voor wie het nieuws rond de verschijning van de nieuwe Millennium-thriller heeft gevolgd, is het geen verrassing meer dat het intrigerende personage Lisbeth Salander ook in dit deel haar opwachting maakt. De immer rusteloze hacker besluit om deel te nemen aan een grootscheepse cyberaanval op de computersystemen van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, zo laat uitgeverij MacLehose Press nu weten. 

De Britse uitgever van de door David Lagercrantz geschreven thriller heeft  besloten enkele details van de verhaallijn van Wat ons niet zal doden te onthullen. Er rust een zwaar embargo op de follow-up van Stieg Larssons Millennium-trilogie. Het boek dat op 27 augustus uitkomt, heeft de zegen gekregen van de erfgenamen van de in 2004 overleden auteur, maar is vooraf al hevig bekritiseerd door Eva Gabrielsson, Larssons levenspartner. Om hackers geen kans te geven voortijdig iets over de inhoud te pakken te krijgen, schreef Lagercrantz de nieuwe thriller op een computer zonder verbinding met het internet. Hij gaf persoonlijk het manuscript af bij de Zweedse uitgeverij Norstedts, die het verhaal vervolgens per koerier verstuurde naar de tientallen internationale uitgeefhuizen in 35 landen die de thriller komende maand uitbrengen.   

MacLehose Press liet weten dat onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist van het blad Millennium en Lisbeth Salander aan het begin van het verhaal al 'een lange tijd geen contact met elkaar hebben gehad'. Het verhaal begint als op een avond Blomkvist een telefoontje krijgt van professor Frans Balder, een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie. Balder zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten en heeft contact gehad met een jonge vrouwelijke hacker die erg veel lijkt op iemand die Blomkvist maar al te goed kent. 

Balder vraagt Blomkvist zijn verhaal te publiceren, een beangstigend verhaal, aldus MacLehose Press. De professor zegt bescherming te krijgen van de Säpo, de Zweedse geheime dienst. Maar belangrijker voor hem is dat zijn levenswerk voor het nageslacht bewaard blijft. Mikael Blomkvist hoopt met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Maar zijn onderzoek brengt grote gevaren met zich mee. 

Het blijkt dat Balder heeft samengewerkt met Salander. De hacker doet onder haar oude codenaam Wasp een poging om de systemen van de NSA te kraken, 'een krankzinnige onderneming', aldus MacLehose Press, 'waarbij ze groot gevaar loopt'.  Salander is vervolgens het doelwit van meedogenloze cybergangsters, die zichzelf de Spiders noemen. Geweld en terreur in de besneeuwde straten van  Stockholm liggen op de loer. Volgens MacLehose Press is het boek 'buitengewoon adrenalineverhogend, briljant ingewikkeld en uitermate fascinerend'. 

Van de Millennium Trilogie van Stieg Larsson zijn wereldwijd tachtig miljoen exemplaren verkocht. Over de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Uitgever licht tipje Millennium-sluier op