Hebban vandaag

Nieuws /

A.W. Bruna kiest 'Duister oord' als smaakmaker

door Hebban Crew 1 reactie
Als je een uitgever vraagt wat zijn eyecatcher van de komende maanden is, krijg je vaak een weifelend antwoord. Immers, kiezen tussen boeken is als een keuze maken tussen zijn kinderen. Maar met het figuurlijke mes op de keel willen uitgevers uiteindelijk wel aangeven, wie de smaakmaker is, welk boek dat beetje meer aandacht verdient. Saskia Hausel van uitgeverij A.W. Bruna kiest voor 'Duister oord' van Steve Mosby.

- Wie is de schrijver?
Steve Mosby
(1976) is een Britse schrijver uit Leeds. Hij studeerde psychologie, en na wat tijdelijke banen en onderzoeken op de universiteit van Leeds begon vanaf 2003 zijn schrijfwerk steeds meer een fulltime baan te worden. Al eerder verscheen van zijn hand The Third Person en The Cutting Crew (niet vertaald), maar met De 50/50-moorden (2008 verschenen in Nederland) heeft hij zijn originele stem definitief in vorm gekregen, en brak hij internationaal door. Inmiddels zijn Niemand die je hoort, Wat je niet wilt zien, Donkere kamer en Zwarte bloem in het Nederlands verschenen. Die laatste titel zal voor televisie verfilmd worden. Voor meer informatie over hem - zoals blogs, korte verhalen, links naar zijn boeken, twitter, facebook, etc. - kun je zijn website bezoeken.

- Wat heeft hij geschreven?
Bij A.W. Bruna zijn sinds 2008 vier (binnenkort vijf) thrillers van Mosby verschenen:
- Niemand die je hoort
- Wat je niet wilt zien
- Zwarte Bloem
- Donkere kamer
- Duister oord (verschijnt november)

- Waar gaat het boek over?
Het verhaal van Duister oord is geïnspireerd door een waargebeurde situatie: een vrijwilliger bij de hulplijn Samaritans kreeg in 2003 telefoontjes van een man die een moord bekende. Dit is vertrouwelijke informatie, maar de telefonist besloot toch de politie in te lichten, waardoor uiteindelijk de dader veroordeeld kon worden. Hij raakte zijn baan kwijt bij de hulplijn, maar heeft er geen moment spijt van – zie dit artikel.

Duister oord wordt verteld vanuit het perspectief van detective Zoe Dolan, die achter de Creeper aanzit: een stalker die in de huizen van jonge vrouwen inbreekt en ze mishandelt. Hij wordt steeds gewelddadiger, maar er is geen enkele aanwijzing naar hoe hij binnenkomt, of wie zijn volgende slachtoffer zal worden. Totdat vrijwilligster Jane Webster een bericht binnenkrijgt bij de telefonische hulpdienst. Ook al is het vertrouwelijke informatie, Jane voelt dat ze dit moet melden. Het zou om een grappenmaker kunnen gaan, maar de zachte stem aan de andere kant van de lijn klinkt serieus. Het zou de doorbraak kunnen betekenen in deze zaak, maar voor Jane, Zoe en alle andere jonge vrouwen in de stad is het vanaf dat moment nergens meer veilig. En al helemaal niet in hun eigen huis, midden in de nacht…
 
- Waarom zou de rechtgeaarde thrillerliefhebber juist dit boek moeten lezen?
Steve Mosby (met zijn psychologie achtergrond) schrijft als geen ander zo inlevend over de duistere kant van de mens – zowel waar het daders betreft, maar eigenlijk nog meer waar het slachtoffers betreft. De angsten die je allemaal ergens deep down hebt, misschien wel zonder dat je het wist: Mosby weet ze te benoemen en verwerken in zijn thrillers. Zoals alleen de beste schrijvers dat kunnen, presteert Mosby het om zijn verhaal in je hoofd te planten. Het komt steeds weer terug in je gedachten en als je pech hebt in je dromen. IJzersterk en behoorlijk eng. Kortom, zijn boeken lees je niet, je ervaart ze.

- Wanneer ligt het boek in de winkel? 
11 november verschijnt Duister oord.


Over de auteur

Hebban Crew

2312 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: A.W. Bruna kiest 'Duister oord' als smaakmaker

 

Gerelateerd

Over

Steve Mosby

Steve Mosby

Steve Mosby (Leeds, 1976) is een Britse thrillerauteur. Hij studeerde psychologi...


Gesponsorde boeken