Hebban vandaag

Nieuws /

Uitgevers reageren op uitspraken Das Mag

De oprichters van uitgeverij Das Mag vinden dat de uitgeverswereld te lang stil heeft gestaan. Uitgevers zijn traditioneel en ouderwets, zeggen Daniël van der Meer en Toine Donk en willen het met hun uitgeverij anders gaan doen. De Volkskrant vroeg drie prominente uitgevers naar een reactie.


In een opinie-artikel schreven Van der Meer en Donk eerder deze week dat uitgevers niet vernieuwen en beknibbelen op alles wat het boek geweldig maakt. Daarin zou verandering komen met de oprichting van uitgeverij Das Mag.

'Of ik me bedreigd voel? Nee, ik ben dol op concurrentie,’ zegt Mizzi van der Pluijm, uitgever en directeur van Atlas Contact. Zij juicht het initiatief van Das Mag alleen maar toe: ‘Ik vind het leuk en zinnig wat Das Mag van plan is. Met hun tijdschrift en hun festivals hebben ze laten zien dat ze dingen voor elkaar krijgen.’ Bovendien geeft ze de oprichters gelijk om minder boeken per jaar uit te geven dan het gemiddelde uitgeefhuis, maar volgens Van der pluijm is dat voor Atlas Contact geen optie omdat zij de zorg hebben voor alle boeken die in 75 jaar zijn verschenen: ‘Je kunt ons niet vergelijken met een beginnende uitgeverij.’  

Erik Visser van uitgeverij De Geus kan zich maar gedeeltelijk vinden in de kritiek van Das Mag. Dat er door de grote aantallen titels te weinig aandacht aan redactie wordt besteed, is volgens hem niet waar. Het ligt volgens Visser allemaal wat genuanceerder: ‘Zeven jaar geleden besloten wij, na ons beste jaar ooit, om van 120 titels terug te gaan naar zestig titels. Nu werken er twintig mensen bij ons. Omgerekend besteden wij dus veel tijd aan redactie. Meer dan Das Mag van plan is.’ Bovendien is De Geus ook aan het vernieuwen: ‘Dit jaar geven wij twintig titels in het Engels uit. Dat zijn volgens ons echte vernieuwingen. De neveneffecten zijn groot. Filmrechten worden bijvoorbeeld eerder verkocht van boeken die in het Engels zijn verschenen.’ Visser roemt echter ook uitgeverij Querido om haar vernieuwende masterclasses.  

Joost Nijsen van uitgeverij Podium is kritischer in zijn oordeel en vindt het initiatief van Das Mag helemaal niet zo vernieuwend. ‘Wat een ondeskundige en generaliserende voorstelling van zaken geven ze in hun rammelende opiniestuk.’ Hij geeft hen alleen gelijk in hun mening over de ondergeschoven positie van e-books, maar vindt voor de rest alles ‘gebakken lucht, bedoeld om zo veel mogelijk publiciteit te creëren ter prompte verleiding van de gezochte 'drieduizend oprichters'.’

Het gehele Volkskrant-artikel lees je hier.

Bron:
Volkskrant

Meer over Das Mag op Hebban
Tijdschrift Das Magazin lanceert uitgeverij
'Das Mag is in ieder geval een mooi avontuur.'Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Uitgevers reageren op uitspraken Das Mag

 

Gesponsorde boeken