Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De winnaar van de Harland Awards 2020 is bekend!

door Hebban Crew 64 reacties
Dit jaar organiseert Hebban voor het eerst, in samenwerking met de Stichting Fantastisch Genre, de Harland Awards. Tot 4 oktober konden verhalen in de genres fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme ingezonden worden. Uit de 178 inzendingen is een shortlist van 10 samengesteld, waaruit een winnaar en vier runners-up zijn geselecteerd. Nu op Hebban: de uitslag van de Harland Awards 2020!

De Harland Awards verhalenwedstrijd is de langst lopende, grootste en meest prestigieuze schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen in de Lage Landen. Deze prijs heeft veel verschillende namen gehad: de King Kong Award (1976-1995), de Millenniumprijs (1996-2002), de Paul Harland Prijs (2003-2014) en de Harland Awards (2015-heden).

Een keur van auteurs, enkele duizenden, heeft in de loop der jaren hun verhaal ingestuurd om mee te dingen naar de hoofdprijs en – vooral – de eeuwige roem. Winnaars, zoals Erik Betten, Thomas Olde Heuvelt, Paul Evanby, Christien Boomsma en Bo Balder, zijn in binnen- en zelfs buitenland doorgebroken met hun verhalen en boeken.

De editie van 2020 werd georganiseerd door Hebban.nl in samenwerking met de Stichting Fantastisch Genre. Dit jaar waren er 178 inzendingen, waarvan er 4 gediskwalificeerd zijn. De overgebleven 174 verhalen zijn beoordeeld door 48 voorselecteurs, samengesteld uit enthousiaste lezers en kenners van de fantastische genres.

De eindjury

De top 10 die uit de voorselectie kwam is beoordeeld door een deskundige eindjury, bestaande uit auteur en Paul Harland Prijs-winnaar Erik Betten, recensent en Millenniumprijs-winnaar Anne-Claire Verham, Harland Awards 2018-winnaar Mascha Schoonakker, acquirerend redacteur Maarten Basjes van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, auteur Rochita Loenen-Ruiz en Hebban Crewlid Anouk van der Zee.

De winnaar: 'Meestal weet ik het meteen'

De Harland Awards 2020-schrijfwedstrijd is gewonnen door Jeroen de Leeuw met het verhaal ‘Meestal weet ik het meteen’.

De jury schreef over dit verhaal:

'Een intrigerend perspectief gekoppeld aan een originele verhaalnavigatie, die toch niet verwarrend werkt.'

'De benodigde informatie is zeer vernuftig over de dagen verdeeld, ook al verspringen deze door de tijd. Ook verder valt er veel goeds te zeggen over deze bijdrage: vlot geschreven, een duidelijk thema met filosofische diepgang, verrassende plotwendingen, oplopende spanning en een goed neergezette, onbetrouwbare ik-figuur.'

'Dit zou ik een bijna perfect sciencefictionverhaal noemen. De vragen die het stelt en de reis van het personage is overtuigend en goed verteld.'

'Goed gekozen vorm, intrigerend vanaf de eerste bladzijde en met leuke sprongen in de tijd (die ook nog eens vooraf zichtbaar zijn als een soort hoofdstuknummers). De schrijver heeft een stijl en vorm gekozen die vraagt om door te lezen.'

De runners-up

De vier runners-up zijn:

2. Michael Kaptein met ‘Het zwarte vierkant van Lesley White’

3. Isabelle Plomteux met ‘Vuurvlieg’

4. Jaap Boekestein met ‘Regatta van Duizend Glinsterende Kathedralen’

5. Margriet du Maine met ‘Maan en Oceaan’

Gefeliciteerd allemaal!

Gratis download

Deze vijf verhalen verschijnen morgen in een speciale Hebban-epub, die in het kader van de Adventskalender gratis weggegeven wordt. Heb je nog geen Hebban-account? Maak er dan snel een aan zodat ook jij je exemplaar kunt downloaden.

In het voorjaar van 2021 volgt de volgende grote schrijfwedstrijd op Hebban: De Zilveren Strop voor spannende verhalen. Ook bij deze schrijfwedstrijd zijn speculatieve verhalen toegestaan, als er maar een spannend element dominant aanwezig is. In het najaar van 2021 wordt de volgende editie van de Harland Awards georganiseerd en daarbij kun je opnieuw uitgaan van een deadline rond 1 oktober.

Lees op de volgende bladzijde het wedstrijdverloop en de volledige uitslag.Over de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De winnaar van de Harland Awards 2020 is bekend!

 

Gerelateerd