Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Algemeen /

Suze van Dam wint Zomerliefde Schrijfwedstrijd

door Lindy de Jong 3 reacties
Afgelopen zomer startten Hebban.nl en uitgeverij Blossom Books de Zomerliefde Schrijfwedstrijd. Vorige week werd de longlist met de tien beste verhalen bekend. Vandaag: de uitslag én het juryrapport!


Na een strenge selectie bleven er na de deadline 53 verhalen over die aan de voorwaarden van de schrijfwedstrijd voldeden. De Zomerliefde-jury kwam na het lezen van alle inzendingen bijeen en kwam na goed overleg tot een unaniem gekozen winnaar: Suze van Dam met Geluk bij een ongeluk. Zij wint, naast de eerste plek in de e-bundel, een interview op Hebban, vermelding op de Hebban-pagina in jongerenkrant 7Days op 6 november en professionele feedback van Uitgeverij Blossom Books op haar volgende verhaal.

Op maandag 2 november verschijnt het interview met de winnaar op Hebban. Ook wordt op die dag de e-bundel met de tien beste verhalen gepubliceerd. Die is via Hebban en de Blossom Books website te downloaden.

De uitslag


1. Suze van Dam – Geluk bij een ongeluk
Het verhaal van Suze verdient de eerste plek in deze schrijfwedstrijd. Suze heeft een goede, vloeiende schrijfstijl. Ze heeft aandacht besteed aan haar hoofdpersonage, en geeft haar vorm door zinnen als ‘Zo was Willa: ze vervulde haar opdrachten, maar muntte niet uit. Binnen de lijntjes kleuren zonder te felle tinten te gebruiken.’ De jury was ook gecharmeerd van het terugkerende element van het ijsjes eten in het verhaal, waarin ze bovendien leuke grapjes en geloofwaardige dialogen verwerkte. Ook heeft Suze gedacht aan een nette opmaak. Een verdiende eerste plaats.

2. Nimke – Lord of the wings
Een eervolle vermelding is er voor Nimke. Zij koos voor haar verhaal een originele invalshoek en schrijft met veel aandacht voor detail. De gedetailleerde en humoristische beschrijvingen zorgen ervoor dat de lezer het verhaal als een film voor zich ziet. Haar personages zijn niet standaard, en hoewel het verhaal een abrupt einde kent, blijft het daardoor wel extra lang in je hoofd hangen.

3. Annerieke van der Krift – Ken ik jou?
De derde plek is voor Annerieke, omdat Willa in haar verhaal een daadwerkelijke ontwikkeling doormaakt. Hoewel ze beter moet letten op haar spelling en de onnodige afwisseling tussen tegenwoordige tijd en verleden tijd, en meer aandacht had mogen besteden aan de opmaak van haar verhaal, is het ontbreken van te geforceerde grapjes en clichés een groot pluspunt. Bovendien groeien haar personages naarmate het verhaal vordert en ontwikkelt het verhaal zich goed binnen een beperkt aantal woorden.

De overige topverhalen op alfabetische volgorde:

Eline Berkhout – Geen titel
Het verhaal van Eline deed de jury denken aan een goede en leuke versie van de film Costa! Ze zette niet alleen de hoofdpersonages maar ook de voorbijgangers in het verhaal als echte mensen neer. Dit in weinig woorden en zonder de personages te generiek of standaard te laten worden. Bovendien koos ze slim voor een eenvoudig verhaalelement dat ze goed en netjes heeft uitgewerkt zonder uit te wijden naar onnodige verhaallijnen.

Sandra Hessels – Geen titel
Sandra heeft in een goede schrijfstijl een leuke, originele draai aan haar verhaal weten te geven. Ze houdt zich in het algemeen aan het principe ‘show, don’t tell’, maar mag daar in het vervolg nog beter op letten. Het is niet nodig om meerdere keren letterlijk te benoemen hoe gênant sommige situaties in het verhaal zijn. Dit zou uit de schrijfstijl moeten blijken, probeer die herhaling te vermijden.

Liz – Kakelende kippen en aanverwante zaken
Hoewel het verhaal af en toe over de top en clichématig aanvoelt, heeft het een goed geschreven einde. Liz maakt gebruik van een klassiek element: personages die elkaar niet kunnen verdragen, toch gedwongen samen moeten werken, waarna er iets tussen hen groeit. Hoewel daardoor niet bijzonder origineel, is het verhaal van Liz wel erg beeldend geschreven door iemand die weet wat woorden zijn, hoe ze ze moet gebruiken en wat ze ermee kan bereiken.

Jellie van Rheenen – Kiplekker
Jellie heeft een vlotte schrijfstijl en laat het verhaal een leuke ontwikkeling doormaken. Een pluspunt in Kiplekker is dat de personages hun eigen achtergrondverhaal hebben en daardoor meer body krijgen. Het werken met hoofdstukken in een kortverhaal is echter niet nodig, probeer die overgangen in tijd of locatie in de tekst op een verhalende manier te brengen.

Melanie Smit – Geen titel
Hoewel het verhaal van Melanie een langzame opbouw kent, heeft het wel een sterk begin. Door middel van een vloeiende schrijfstijl, originele maar realistische elementen en beeldende zinnen weet zij de spanning bovendien in het verhaal te houden. Toch miste de jury een duidelijke richting in het verhaal, dat nu het begin van iets groters lijkt te zijn.

Mariëlle Tax – Geen titel
Mariëlle heeft een goede schrijfstijl, al is haar tekst geen afgerond verhaal en lijkt het, net als in het geval van Melanie, eerder het begin van een groter verhaal te zijn. De perspectiefwisseling is echter verrassend én werkt! De personages zijn goed uitgewerkt: de lezer volgt de gedachten van beide personages, waardoor zij veel meer diepgang krijgen.

Marijke Vos – Geen titel
Marijke schreef een verhaal dat vlot leest. Hoewel de lezer de twist al van verre aan ziet komen, is haar verhaal wel goed geschreven en netjes uitgewerkt. Het is vermakelijk en zomers en doet het thema van de schrijfwedstrijd daarmee eer aan.


De Top Tien niet gehaald? Doe je voordeel met de inspirerende en leerzame column die schrijfster en jurylid Lisette Jonkman schreef!Over de auteur

Lindy de Jong

835 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Suze van Dam wint Zomerliefde Schrijfwedstrijd