Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Umberto Eco (84) overleden

door Sander (Hebban Crew) 5 reacties
De Italiaanse schrijver en filosoof Umberto Eco is overleden. Dat maakte zijn familie vannacht bekend. Eco leed aan kanker. De schrijver, bekend van onder meer De naam van de roos en De slinger van Foucault werd 84 jaar.

Van De Naam van de Roos zijn wereldwijd  meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht. Het boek uit 1980 werd succesvol  verfilmd door Jean-Jacques Annaud. The Name of the Rose met acteur Sean Connery in de hoofdrol kwam uit in 1986. Connery won hiervoor een Bafta voor Beste acteur. 

NRC-recensent Pieter Steinz noemde Eco  'de grondlegger van de Nieuwe Historische Roman, een genre dat in de afgelopen decennia een grote vlucht doormaakte, in bijna alle landen van Europa.'

Zijn laatste boek, Het nulnummer, verscheen in 2015 en was zijn eerste roman die zich volledig afspeelt in de recente geschiedenis. Het verhaal speelt zich af in 1992, het jaar dat het grootste corruptieschandaal in de Italiaanse politiek aan het licht kwam en kopstukken uit het economisch en politieke leven in Italië werden vervolgd. 

Eco werkte gemiddeld zes jaar aan een roman en heeft zeven romans op zijn naam staan, stuk voor stuk bestsellers. Hij besteedt veel tijd aan het minutieus creëren van een wereld, met behulp van tekeningen. "Dat is het grootste plezier. Die zes jaar lang leven in de wereld van mijn roman, zonder dat iemand het door heeft, ook niet hier in huis. De voldoening van een voltooid boek heb ik niet zo", vertelde Eco in een interview.

Eco werd in 1932 geboren in het Noord-Italiaanse stadje Alessandria. Naast verschillende romans schreef Eco non-fictie en kinderboeken. De schrijver richtte eind vorig jaar een eigen uitgeverij op om de strijd aan te gaan tegen de monopolievorming in de boekenbranche in zijn land door de familie Berlusconi.

In 2012 ontving hij Vrede van Nijmegen-penning. Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Umberto Eco (84) overleden

 

Gerelateerd

Over

Umberto Eco

Umberto Eco

Umberto Eco (1932-2016) is een Italiaanse schrijver en hoogleraar semiotiek aan ...

Gesponsorde boeken