Hebban vandaag

Nieuws /

'Godfather van Tartan Noir' overleden

De Schotse schrijver William McIlvanney is afgelopen weekend na een kort ziekbed overleden. De auteur, bekend van de serie rond rechercheur Jack Laidlaw, werd ook wel 'de Godfather van de Tartan Noir', de Schotse misdaadliteratuur, genoemd. Hij is 79 jaar geworden.

McIlvanney inspireerde veel van zijn landgenoten, zoals de bestsellerauteurs Ian Rankin en Val McDermid. Rankin, de bedenker van de populaire Rebus-serie, gaf zaterdag via Twitter uiting aan zijn treurnis. 'Verschrikkelijk nieuws over William McIlvanney, een werkelijk inspirerende auteur en in alle opzichten een heer'. Rankin heeft meerdere keren aan McIlvanney laten weten dat de auteur van grote invloed op hem was.

William McIlvanney won een groot aantal prijzen, waaronder de Whitbread Prize, de Crime Writers' Association's Silver Dagger, de Saltire Award en de Glasgow Herald People's Prize. Hij werd geboren in 1936 in Kilmarnock, stond tot medio jaren zeventig voor de klas als leraar Engels, voordat hij een fulltime schrijver werd. Zijn romans worden gekenmerkt door ruwheid en geweld, maar er worden ook morele dilemma's aan de orde gesteld. Naast schrijver was McIlvanney ook dichter. Zijn dichtbundel The Longships in Harbour wordt door critici gekenschetst als 'rijk en gedachtenvol'. In latere jaren verscheen McIlvanney menigmaal in programma's op de Schotse televisie.

Eerder dit jaar kondigde McIlvanney bij de presentatie van een documentaire over zijn leven aan dat hij over 'nog drie of vier nieuwe dingen' wilde schrijven voor het eind van zijn carrière. 'Ik wil dat nog doen voordat 'de rekening wordt geïnd', maar of het me lukt, weet ik niet. Ik heb nog zo'n vier ideeën die ik wil uitwerken en ik hoop dat ook te realiseren. Maar als je graag gokt, zou ik er niet al mijn vermogen op inzetten dat het mij ook daadwerkelijk lukt. We zien wel wat er gebeurt.'

Bron: The Daily Telegraph Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Godfather van Tartan Noir' overleden

Gesponsorde boeken