Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Vakantieleesgedrag Belgen en Nederlanders hetzelfde

Uit onderzoek van bol.com naar het leesgedrag van Belgen tijdens de zomervakantie blijkt dat er meestal twee boeken per week mee op reis worden genomen en stroomt daarmee volledig met het Nederlandse vakantieleesgedrag. Vrouwen nemen vooral romans mee, terwijl mannen meer van de thrillers zijn.

Lezen speelt een prominente rol in het vakantieleven van de Belg en de Nederlander, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. 80% van de Nederlanders geeft aan dat de vakantie hét moment is om ontspannen te kunnen. Dat is tien procent meer dan het aantal Belgen dat de vakantie het aangewezen moment vindt om te lezen. De gemiddelde tijd die de vakantiegangers lezen is een tot twee uur per dag.  

Man vs vrouw
Vrouwen nemen vaker boeken mee op vakantie dan mannen, maar hierin verschillen de Nederlanders en Belgen wel: 88% van de Nederlandse vrouwen stopt een boek in de koffer ten opzichte van 78% van de Belgische vrouwen. Ongeveer 78% van de Nederlandse mannen neemt een boek mee; dat is dertien procent dan onze mannelijke zuiderburen. Over het algemeen vinden vrouwen het heerlijk een roman te lezen tijdens de vakantie en zoeken mannen hun vertier graag in een thriller. De genres die het meest boeien zijn romans (30%), thrillers (24%) en detectives (13%).  

Digitaal lezen
Het digitale boek (e-boek) wordt steeds populairder: bij meer dan een derde van de vakantiegangers bevat de koffer fysieke én digitale boeken. 14% stopt zelfs alleen maar digitale boeken in de reistas. In Vlaarderen moeten ze nog wennen aan het e-boek, maar ook daar begint het aan populariteit te winnen: 1 op 5 neemt digitale boeken mee op vakantie, maar het zijn daar vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar die dat doen.    

De verwachte Nederlandse zomervakantiekoffertoppers:
Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk
Lieve Mama – Esther Verhoef
Grey – E.L. James
Topshow – Michiel van Egmond
Het meisje in de trein – Paula Hawkins  

De verwachte Belgische zomervakantiekoffertoppers::
Het meisje in de trein – Paula Hawkins
De doos – Pieter Aspe
Cecile – Ish Ait Hamou
Grey – E.L. James  

(Bron: bol.com)  Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Vakantieleesgedrag Belgen en Nederlanders hetzelfde

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken