Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Van blogger naar schrijver

door Lindy (Hebban Crew) 4 reacties
Populaire bloggers, vloggers en YouTubers krijgen steeds vaker het aanbod om een boek uit te brengen. Hun boeken verkopen goed: zij hebben immers al een publiek opgebouwd. Uitgeverijen zijn ook van deze gegarandeerde verkoop doordrongen geraakt. Hebban maakte een overzicht van verschenen én nog te verschijnen titels.


Of bloggers (of vloggers) nu een roman of een non-fictiewerk schrijven over het onderwerp van hun keuze, de boeken hebben een gegarandeerde hoge verkoop door de duizenden, soms zelfs honderdduizenden of miljoenen trouwe volgers van de auteurs. Want zo mogen zij zich daarna trots noemen.  

In het buitenland, met name in Engeland en Amerika, is die gedachte al goed doorgedrongen. Uitgevers kondigen het ene na het andere boek van grote YouTubers aan. Het uitgeven van de boeken is zo winstgevend dat een afdeling van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster, the Atria Publishing Group, in mei 2014 zelfs een samenwerking is aangegaan met Hollywood’s United Talent Agency. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het imprint The Keywords Press, dat zich  uitsluitend richt op het uitgeven van boeken van populaire YouTubers.

Maar ook in Nederland hebben uitgeverijen de waarde van Youtubers ontdekt. Er werden in de afgelopen jaren al veel verschillende boeken uitgebracht van Nederlands grootste bloggers en vloggers.  

Culinair

Boeken van foodbloggers zijn een categorie apart. De afgelopen periode verschenen er tientallen kookboeken, elk geschreven vanuit de expertise van de blogger. De bekendste naam is natuurlijk die van Rens Kroes, die als voedingscoach haar tips en recepten deelt op haar website, maar ook schrijft voor o.a. Glamour en Jamie Magazine. Haar boeken over Powerfood waren regelrechte bestsellers.  

Maar ook bloggers als Nina de Bruijn en Elise Gruppen (van Chickslovefood), Jolijn Pelgrum (van Vegadutchie) en Pauline Weuring (van Uit Pauline’s keuken) brachten afgelopen jaren een boek uit. Ook Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër publiceerde afgelopen maand haar eerste gelijknamige boek.  

Verwacht

In mei publiceert ook Jet van Nieuwkerk haar eerste boek: Het boek van Jet. De dochter van Matthijs van Nieuwkerk is als redacteur werkzaam voor online magazine Amayzine.com, waar ze schrijft over voeding. Ook heeft ze een wekelijkse culinaire column in Het Parool. In haar boek onthult ze de recepten voor een happy en healthy leven.  

Voor een volledige lijst van kookboeken door foodbloggers klik je op de knop hieronder.  

Kookboeken van foodbloggers

Lifestyle

In Nederland waren het in deze categorie met name de beautybloggers die hun content als eersten van het vluchtige internet naar papier vertaalden. Onder andere beautyblogger van het eerste uur Cynthia Schultz, alias Miss Lipgloss, schreef over haar passie in het boek Beauty (2013). Haar blogcollega Mascha Feoktistova, van Beautygloss.nl, spreidde haar aandacht in Happy Life (2014) over meerdere onderwerpen, en gaf tips om een gelukkig leven te leiden. Op het gebied van lifestyle bleef ook Serena Verbon, van Beautylab.nl en inmiddels ook Travellab.nl, niet achter. Zij publiceerde Serena’s Stijlgids (2015).  

Verwacht

Anna Nooshin is een van Nederlands bekendste en meest succesvolle modebloggers en oprichter van NSMBL.nl. Zij bracht in 2015 haar eerste boek On Top uit. Niet veel later werd ze gevraagd om wekelijks aan de RTL Boulevard-desk aan te schuiven als mode-expert. Begin juli verschijnt haar tweede boek On Life.  

Bekijk hier volledige lijst titels van bloggers.  

Bloggers, vloggers & hun boeken

Fictie

Een flinke lijst dus van boeken die duizenden lezers weten te bereiken. Toch blijft het stil op het gebied van fictie. Misschien niet zo vreemd, gezien de kritiek die bloggers soms krijgen op het gemak waarmee zij een boekdeal weten te sluiten.  

In Engeland waagde blogster en YouTuber Zoë Sugg zich in 2014 wel aan het schrijven van een YA-roman. Met 7,5 miljoen volgers stond haar boek Girl Online nog voor verschijnen al op nummer 3 van de Amazon Bestsellerlijst. In de eerste week na publicatie verkocht Zoe zelfs meer exemplaren dan J.K. Rowling. Later werd bekend dat bij het schrijven van het boek de hulp was ingeroepen van ghostwriter Siobhan Curham. De Britse schrijfster reageerde later op haar blog. Bij het schrijven van het vervolg Girl Online on tour nam Zoë haar lezers (en viewers) dan ook mee in het proces door erover te vloggen.  

De boekdeals met deze nieuwe generatie celebs zorgen wel voor een nieuwe stroom aan kopers in de boekhandel. Mensen die vrijwel nooit een boek oppakken worden op deze manier wellicht toch geïnspireerd tot een mooie papieren aankoop.  

Wat denk jij? Makkelijk scoren of een aanwinst voor het boekenlandschap?        Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Van blogger naar schrijver

 

Overig

Bloggers, vloggers & hun boeken

op 04 maart 2015 door Lindy (Hebban Crew) 20 boeken 3 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken