Hebban vandaag

Listmania /

Van boek naar film: dit zijn de nieuwste aanraders om te streamen

door Hebban Crew 26 reacties
Streamingsdiensten zoals Netflix en Amazon Prime zijn onmisbaar geworden het afgelopen jaar, waarin we bijna niet naar de bioscopen konden. Als bronmateriaal maken ze gretig gebruik van boeken – van historische romans en feelgood tot thrillers, fantasy en Young Adult. In deze listmania vind je de nieuwste films en series om (binnenkort) te bekijken. Dat wordt genieten van uren kijkplezier! Bovendien heb je zo alvast een handige lijst van de boeken die je nog gauw moet lezen vóór je de tv aan zet.

De verschijningsdata van onderstaande films en series zijn bijgewerkt tot en met 5 mei 2021.

Lupin

Maurice Leblanc schreef zijn eerste verhaal over Arsène Lupin in 1905, en het grote succes zorgde ervoor dat er maar liefst 21 boeken volgden. In de Netflixserie Lupin is het niet de 'gentleman inbreker' zelf die aan de slag gaat, maar Assane Diop. Deze professionele dief raakt geïnspireerd door de literaire held. Vijfentwintig jaar eerder pleegde zijn vader zelfmoord na onterecht beschuldigd te zijn van diefstal. Diop gebruikt de avonturen van Arsène Lupin om wraak te nemen op de rijke familie die daarvoor verantwoordelijk is.

Het eerste seizoen van Lupin bestaat uit twee delen van elk vijf afleveringen. Het eerste deel is sinds januari 2021 te bekijken op Netflix. Er is nog geen exacte releasedatum bekend voor het tweede deel, maar dat zal naar verwachting in de zomer zijn. Ook heeft maker George Kay laten weten dat er gewerkt wordt aan een tweede seizoen.

Van boek naar serie

Gentleman inbreker bevat de eerste negen Lupinverhalen, uitgegeven in 1907, en vormt daarmee de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die uitgroeide tot een van Frankrijks meest geliefde personages. De verhalen in Gentleman inbreker zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die dankzij de literaire kwaliteiten van Maurice Leblanc ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen.

The Dig

De opgraving van John Preston, na de verfilming in het Nederlands taalgebied opnieuw uitgebracht als The Dig, is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is het geromantiseerde verhaal van een daadwerkelijke opgraving en een van de bekendste vondsten uit de Engelse geschiedenis. Preston is de neef van een van de archeologen uit het team.

Producer Ellie Wood nam al een optie op de verfilming in 2006, voordat het boek daadwerkelijk werd gepubliceerd in 2007. De verfilming van The Dig kreeg vijf nominaties voor de British Academy Film Awards en stond drie weken in de top 10 meest bekeken films en series van Netflix. The Dig is sinds januari 2021 beschikbaar op Netflix.

Van boek naar film

In de zomer van 1939 besluit de rijke weduwe Mrs Edith Pretty om de vreemde heuvels nabij haar landhuis in Suffolk te laten onderzoeken in de hoop dat er misschien een oeroude schat begraven ligt. Een lokale amateurarcheoloog begint met de opgraving en het duurt niet lang voordat hij iets ontdekt; het blijkt een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in Engeland.

Terwijl in het hele land angstvallig voorbereidingen worden getroffen voor de naderende oorlog tegen nazi-Duitsland ontstaat er rond de opgraving Sutton Hoo een intense strijd tussen archeologen om de grootste Angelsaksische schat ooit ontdekt bloot te leggen. Steeds meer mensen raken betrokken bij de opgraving, en jaloezie, ambitie en liefde bepalen de koers van een lange zomer aan de kust van de Noordzee.

Shadow & Bone

Auteur Leigh Bardugo heeft al flink wat boeken geschreven binnen de 'Grishaverse', de wereld die ze creëerde met Schim en schaduw, het eerste deel van de eerste trilogie. Na deze reeks verscheen ook 'De kraaien'-duologie en inmiddels staat ze op het punt de 'Nikolai Lantsov'-duologie af te ronden. De Young Adult-fantasyboeken kunnen rekenen op een flinke schare lezers, en er werd al sinds de bekendmaking van de verfilming halsreikend uitgekeken naar het eindresultaat.

De serie is een samenvoeging van zowel de 'Grisha'-trilogie met Alina, Mal en de Duisterling als de 'De kraaien'-duologie met (onder anderen) Kaz, Inej en Nina. Het eerste seizoen van Shadow & Bone is sinds 23 april te bekijken op Netflix en telt acht afleveringen. Er is nog geen officieel woord over een tweede seizoen, maar het grote succes van de serie doet vermoeden dat dit snel zal volgen.

Van boek naar serie

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

The Wheel of Time

Toen Robert Jordan begon met het schrijven van zijn 'Het Rad des Tijds'-serie was het de bedoeling dat het uit zes boeken zou bestaan. Dat werden er uiteindelijk veertien, en ook voegde hij er een prequel en twee 'companion novels' aan toe. Het eerste boek werd gepubliceerd in 1990, maar Jordan kreeg niet de kans de reeks zelf af te maken. De auteur stierf in 2007 voor hij het twaalfde boek af kon maken, dat het laatste zou worden. Voor zijn dood zorgde hij ervoor uitgebreide aantekeningen te maken zodat een ander het voor hem kon afronden.

Dat werd Brandon Sanderson, eveneens fantasyauteur en groot fan van Jordans werk. Het materiaal voor het twaalfde boek bleek zo uitgebreid dat Sanderson en de uitgeverij besloten het op te splitsen in drie werken, waardoor het totaal aantal boeken op veertien uitkwam. De verfilming zal op Amazon Prime te zien zijn, en momenteel wordt er hard gewerkt aan het afronden van het eerste seizoen, dat door de coronamaatregelen stil kwam te liggen. Momenteel is bekend dat er zes afleveringen zullen zijn en zijn er korte teasers beschikbaar van twee personages. Er is nog geen releasedatum vastgelegd.

Van boek naar serie

In het ooit zo vredige dorpje Emondsveld breken roerige tijden aan. Grote gebeurtenissen in de buitenwereld, eerder slechts verre geruchten, werpen hun donkere schaduw over Emondsveld. En daar blijft het niet bij. De komst van onbekende vreemdelingen brengt grote veranderingen met zich mee, veranderingen die niet zijn terug te draaien en die voorgoed het leven van alle betrokkenen zullen veranderen. Er moet iets gebeuren, zoveel is duidelijk. Het gevolg is dat vijf jonge Emondsvelders van huis en haard vertrekken en zo het middelpunt worden van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zullen brengen.

Behind Her Eyes

Steeds vaker wordt ook een opzichzelfstaand boek verfilmd als serie, met name wanneer het om thrillers gaat. Zo kan de verfilming recht doen aan de vaak gecompliceerde plotlijnen. Dat is ook het geval met Behind Her Eyes, dat gebaseerd is op Wat jij niet ziet van Sarah Pinborough. Het boek verscheen in 2017 en twee jaar later, in 2019, gaf Netflix het groene licht voor het ontwikkelen van de serie.

Behind Her Eyes is een 'limited series': er is één seizoen van zes afleveringen waarna de reeks is afgerond. De serie is sinds februari 2021 te zien op Netflix. Pinborough staat erom bekend schokkende plottwists in haar thrillers te verwerken. De 4* Hebban-recensie zegt over het boek: 'Wat jij niet ziet is een prachtig opgebouwde, geraffineerde psychologische thriller met een onderhuidse spanning van jewelste. De karaktertekening is subliem. Het verhaal rolt over de pagina’s als een kabbelend beekje met af en toe een stroomversnelling.'

Van boek naar serie

Louise is een alleenstaande moeder. Tijdens een zeldzaam avondje uit ontmoet ze een man en valt als een blok voor hem. De maandag erop ontmoet ze haar nieuwe baas, David. De man uit het café, die getrouwd blijkt te zijn, en die zegt een fout te hebben begaan. Dan ontmoet Louise Adele, de vrouw van David. De twee raken bevriend en Louise leert een heel andere kant van David kennen. Er lijkt iets goed mis in hun huwelijk. Louise wil weten wat...

Firefly Lane

Wie naar de sterren grijpt van Kristin Hannah verscheen in 2008, en is gebaseerd op ervaringen uit Hannahs eigen leven terwijl ze opgroeide in Seattle in de jaren 70 en 80, en studeerde aan de University of Washington. Inmiddels zijn er meer dan 1.2 miljoen exemplaren van het boek verkocht. Ook schreef de auteur een tweede deel, Verder dan de sterren, dat in 2016 naar het Nederlands werd vertaald.

In 2019 liet Netflix weten het eerste boek te verfilmen tot een serie. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen die sinds februari 2021 te zien zijn via de streamingsdienst. Dit seizoen beslaat ongeveer de eerste helft van Wie naar de sterren grijpt en kent bovendien enkele aanpassingen, zodat er meer dan genoeg materiaal over is voor nieuwe afleveringen. Er is nog geen officiële toezegging gedaan door Netflix over een tweede seizoen.

Van boek naar serie

Kate en Tully zijn hartsvriendinnen. De serieuze Kate komt uit een liefdevol gezin. Tully is een druktemaker en houdt van glamour. Bij haar thuis is het helemaal niet leuk. De meisjes sluiten een pact dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen, een belofte die dertig jaar zal standhouden. Inmiddels is Tully een beroemd journaliste geworden. Kate heeft gekozen voor een huwelijk met John en voor het moederschap. Na een bittere ruzie verliezen de twee vrouwen elkaar lange tijd uit het oog. Tot Tully een dringende oproep krijgt...

Virgin River

De 'Virgin River'-reeks van Robyn Carr kent maar liefst twintig boeken, waarin verschillende inwoners én nieuwkomers van het stadje de revue passeren. Het 21ste deel zal in oktober dit jaar in het Engels verschijnen, en naar alle waarschijnlijkheid snel daarna naar het Nederlands worden vertaald. Elk deel in de reeks focust op nieuwe hoodfpersonages, die allen terugkomen als nevenpersonages in de andere boeken. Zo schept de 'Virgin River'-serie een volledig beeld van het pittoreske stadje en is er genoeg bronmateriaal voor de verfilming.

Het eerste seizoen is sinds december 2019 te zien op Netflix en bestaat uit tien afleveringen. Al snel werd groen licht gegeven voor een tweede seizoen met hetzelfde aantal afleveringen, dat sinds november 2020 via de streamingsdienst kan worden bekeken. Ook een derde seizoen is inmiddels in de maak. Naar alle waarschijnlijkheid, hoewel er nog geen datum is vastgelegd, zal dat in de late herfst / vroege winter van dit jaar worden.

Van boek naar serie

Het enige wat Melinda Monroe wil, is wég. Weg uit Los Angeles, waar het leven druk is en gecompliceerd, en alles haar herinnert aan Mark - haar overleden man. In een opwelling reageert ze op een advertentie voor een verpleeg- en verloskundige in Virgin River, een klein dorpje in Californië. Dit zou weleens precies de verandering kunnen zijn die ze nodig heeft! Helaas, het beloofde schattige huisje in idyllische omgeving blijkt een aftandse blokhut te zijn aan een modderweg, waar ze met haar stadse cabrio meteen vast komt te zitten. En de bejaarde plaatselijke arts, die ze zou assisteren, doet ronduit vijandig tegen haar.

Inpakken en wegwezen, denkt ze, maar een vondelingetje gooit roet in het eten. Eerst moet ze onderdak vinden voor deze baby. En misschien moet ze ook eerst maar eens echt kennismaken met Jack, de knappe eigenaar van de plaatselijke bar. Het lijkt wel of er telkens weer dingen zijn die haar in Virgin River houden. Zou ze dan toch haar thuis gevonden hebben?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Van boek naar film: dit zijn de nieuwste aanraders om te streamen

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken