Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'Van Boven in het wild' is genomineerd voor het Gouden Kookboek 2022

De vijf beste en smakelijkste kookboeken van het afgelopen jaar zijn gekozen en maken kans op het Gouden Kookboek. Het zijn dé cadeautips voor de feestmaand december, dus vertellen we je er graag meer over. Inclusief recept!

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek. Een vakjury kiest de vijf allermooiste, beste, meest verrassende kookboeken: de Zilveren Kookboeken. Het publiek kan vervolgens stemmen op Het Gouden Kookboek 2022, dat bekend wordt gemaakt aan de start van de Kookboekenweek. Van 4 tot en met 13 november staan het kookboek en de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek.

Stem nu op het Gouden Kookboek 2022!

Van Boven in het wild

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? U moet het alleen wéten en leren herkennen. Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u het gemakkelijk toe te passen in uw eigen keuken.

Toen Yvette opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze op in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze op haar vele wandelingen tegenkwam, heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft ze fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen ze opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken.

Achter in het boek staan recepten voor de vele kruiden en bloemen uit het herbarium. Ze zijn zo geschreven dat u het ene kruid vaak voor het andere kunt inwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven. Immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets anders te vinden dat erop lijkt.

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Haar boek Home Made Basics werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek. Naast haar boeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s De Streken van Van Boven en Koken met Van Boven, haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine en haar smakelijke bijdrage aan Delicious. De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf.

Het recept: wilde ketchup

Bij elk genomineerd kookboek tonen we één heerlijk en bijzonder recept. Voor Van Boven in het wild is dat 'wilde ketchup' en dat recept komt met een aantal zeer praktische tips.

'Pluk vooral de rozenbottels en bessen die lekker mollig en enigszins zacht zijn. Ze moeten een beetje meegeven als u erin drukt, dan zijn ze zoet en rijp. Afhankelijk van de zuurgraad van de bessen zult u de smaak zelf moeten aanpassen. Houd goed in uw hoofd hoe u wilt dat de ketchup smaakt (die van mij is doorgaans minder zoet dan de tomatenketchup uit de supermarkt) en proef regelmatig tussendoor. Soms kan een piepscheutje worcestersaus of soja nog helpen om de ketchup ‘ronder’ van smaak te maken, maar pas op dat u niet te veel toevoegt: het moet ketchup blijven en geen "brown sauce" worden.' – Yvette van Boven

Bekijk hier het recept

Ook genomineerd

Stem nu op het Gouden Kookboek 2022!Over de auteur

Hebban Crew

2538 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Van Boven in het wild' is genomineerd voor het Gouden Kookboek 2022

 

Gerelateerd

Over

Yvette van Boven

Yvette van Boven

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze s...