Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Van Dis terechte Libris winnaar volgens Hebban lezers?

Adriaan van Dis won gisteren de Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het jaar. Terecht of niet? Wat als Hebban-lezers het voor het zeggen hadden?

Zes romans stonden er op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015: Teatro Olimpico van Kees 't Hart, Roxy van Esther Gerritsen, Godin, held van Gustaaf Peek, De consequenties van Niña Weijers, Monte Carlo van Peter Terrin en Ik kom terug van Adriaan van Dis. Laatstgenoemde mocht de prijs gisteravond in het Amstel Hotel in Amsterdam in ontvangst nemen. Van Dis wint hiermee voor het eerst een grote Nederlandse literaire prijs. Twintig jaar geleden won hij de Vlaamse literatuurprijs, de Gouden Uil, voor zijn Indische duinen.

Arjen Fortuin, literair redacteur van het NRC, plaatst zo zijn kanttekeningen bij de prijswinnaar, aangezien Ik kom terug volgens hem geen roman is, maar een memoir. Maar welke genomineerde auteur zou volgens Hebban-lezers met de prijzenpot van maar liefst 50.000 euro naar huis hebben moeten gaan?

Van de genomineerde boeken wordt Godin, held van Gustaaf Peek het laagst gewaardeerd door Hebban-lezers. 13 leden lazen deze roman, het boek staat op 21 wil ik lezen-plankjes en 11 Hebban lezers gaven het boek tot nu toe een waardering van gemiddel 2,5 sterren.

Niña Weijers' roman De consequenties, Peter Terrins Monte Carlo en Roxy van Esther Gerritsen worden ongeveer gelijk gewaardeerd door Hebban lezers. Beide romans krijgen gemiddeld 3,5 sterren.

Teatro Olimpico van Kees 't Hart werd nog niet door veel Hebban lezers op een boekenplankje geplaatst, maar krijgt gemiddeld wel 4 sterren.

Tot slot werd Van Dis' moederroman Ik kom terug gelezen door 65 Hebban leden, het staat op 138 wil ik lezen-plankjes en werd door 53 lezers gewaardeerd met een gemiddelde van 4 sterren. Kortom: Ook Hebban-lezers zouden de Libris Literatuurprijs toekennen aan Adriaan van Dis' roman Ik kom terug. Een terechte winnaar!

Ben jij het hiermee eens of had je liever gezien dat een van de vijf andere genomineerden de Libris Literatuurprijs had gewonnen? Laat het ons weten in een reactie!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van Dis terechte Libris winnaar volgens Hebban lezers?

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken