Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de debuten van dit moment #5

door Hebban Crew 5 reacties
Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom zetten we regelmatig nieuw verschenen debuten op een rij, kun je alvast een fragment lezen en blikken we vooruit op wat komen gaat. Dit is de selectie van augustus en september: maak kennis en lees!

Half leven

Auteur: Aya Sabi
Uitgeverij: Das Mag

Aya Sabi (1995) schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, oorlog en vrede. Naast haar werk als columnist en blogger publiceerde ze eerder al een verhalenbundel. Ze debuteert met de roman Half leven, waarin een vrouw in de keuken gerechten vult met verlangens en verdriet. Een dochter die in brieven aftelt tot het weerzien met haar geliefde. Een kleindochter die in essays een taal geeft aan de onherbergzaamheid van familieverbanden. Half leven onderzoekt hoe het is om je te verhouden als vrouw en alle rollen die daarbij horen: moeder, dochter, echtgenote, weduwe, geliefde. De vrouwen reflecteren op zichzelf en hun wereld, maar vooral houden ze elkaar een spiegel voor.

Lees een fragment

schervenstad

Auteur: Hanan Faour
Uitgeverij: De Geus

Hanan Faour (1998) is een Nederlands-Libanese schrijver die verhalen vertelt in tekst, beeld én html. Ook is ze docent aan Creative Writing ArtEZ, won ze de El Hizjra Literatuurprijs en droeg ze voor op het Nieuw Typesfestival. Ze debuteert met schervenstad over de tweeling Nadine en Isaac. In hun kindertijd zijn ze onafscheidelijk. Toch wordt Isaac, als jongen met een Arabische achtergrond, door de buitenwereld heel anders behandeld dan zijn zus. Op hun veertiende wordt de tweeling door het stukgelopen huwelijk van hun ouders ook nog eens van elkaar gescheiden. Isaac vertrekt met zijn Libanese vader naar diens geboorteland, terwijl Nadine met haar Nederlandse moeder achterblijft in hun Noord-Limburgse dorpje. Dan wordt de wereld opgeschrikt door een explosie in de haven van Beiroet, in de zomer van 2020. Al heeft ze haar tweelingbroer meer dan tien jaar niet gezien, Nadine weet één ding zeker: ze moet erheen.

Lees een fragment

Stemmen uit het paradijs

Auteur: Laura Weeda
Uitgeverij: Querido

Laura Weeda publiceerde eerder al een brienvenbundel, verhalen en essays en is hoofdredacteur van 360 Magazine. Ze woonde van 2016 tot 2019 op Bali, waar ze inspiratie opdeed voor haar debuutroman. Fay en Shariff willen met hun kinderen in het buitenland wonen, he liefst op een plek waar alles anders is. Ze kiezen voor Bali, maar ontdekken daar al snel dat ze daar niet met één, maar met vele andere culturen te maken hebben. Europeanen, Australiërs, Russen, Chinezen, Javanen en de oorspronkelijke Balinezen vermengen zich op het kleine eiland. Dat zorgt voor onbegrip, misverstanden en nauwelijks verenigbare wereldbeelden, die de hoofdpersonen aanvankelijk vol verwondering aanschouwen – tot ze er langzaam in verstrikt raken.

Lees een fragment

Het wit tussen de regels

Auteur: Barbara van der Kruk
Uitgeverij: Prometheus

Barbara van der Kruk exposeert regelmatig haar schilderwerk, waarin de mens als inspiratiebron centraal staat. Dat brengt ze ook in haar debuutroman naar voren, waarin Emma besluit haar moeder te confronteren om haar levenslange zwijgen over haar koloniale herkomst te doorbreken. De verhalen van vroeger, waarin racisme en het voorwaardelijke bestaan van gemengdbloedigen centraal staan, worden afgewisseld met gesprekken van nu en zo ontstaat langzaam een beeld dat ze niet voor mogelijk had gehouden. Verklaart het haar moeders levenslange stilte? De Indische familieroman omspant anderhalve eeuw: vier generaties van strijd, schaamte en stilte, over de betekenis van onuitgesproken woorden en de oorsprong van een oud zwijgen.

Lees een fragment

Nachtbloeiers

Auteur: Ananda Serné
Uitgeverij: Cossee

Beeldend kunstenaar Ananda Serné schreef al een aantal korte verhalen, maar debuteert nu ook met haar eerste roman. In Nachtbloeiers doet Eva voor het Instituut voor Slapeloosheid onderzoek tussen insomnia en partnerkeuze. Als haar Noorse vriend Andreas hun relatie verbreekt, vraagt Eliza zich af wat ze nog in Noorwegen te zoeken heeft. In een slapeloze roes gaat ze op zoek naar een veilige haven. Het brengt haar van Noorwegen naar Taiwan en terug. Overal waar ze komt, merkt ze dat slapeloosheid de gemoederen bezighoudt: de een houdt een slaapdagboek bij, de ander zweert bij slaapdruppels. Elders ontwikkelt men straatlantaarns die daglicht nabootsen om de slapelozen tegemoet te komen. De ergste probleemgevallen worden zelfs van de straat geplukt door slaapwachters, en vervolgens opgenomen in speciale sluimerklinieken.

Lees een fragment

Lezen voor de Hebban Reading Challenge

Doe je mee met de Hebban Reading Challenge? Je kunt met deze boeken ook een categorie van de checklist afvinken! Lees een (of meer) van deze titels en zet een vinkje bij:

  • Een Nederlandstalige debuutroman

Naar de volledige checklist

Welke debuten van de afgelopen tijd zijn volgens jou de moeite waard?Over de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Van eigen bodem: de debuten van dit moment #5

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken