Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van april (2019)

Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen (of net verschenen) debuten én kun je alvast een fragment lezen. Dit zijn de veelbelovende Nederlandstalige debuten van april. Maak kennis en lees!

Honden huilen niet van Anne Moraal 

‘Een roman over verdriet en de pogingen daaraan te ontsnappen,’ zo vat Lebowski Publishers het debuut van Anne Moraal samen. Honden huilen niet gaat over Jin Kyoung die in Noord-Korea opgroeit als kind van een beroemd wetenschapper. Na de dood van haar vader stort Jins wereld in en wil ze nog maar één ding: ontsnappen aan haar verdriet. Dan doet zich een mooie kans voor. Jin wordt uitverkoren om te gaan werken in het enige Noord-Koreaanse restaurant van Europa. Ze verruilt Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en het centrum van haar wereld, voor restaurant ‘Pyongyang’ in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp. Jins reisgenoten blijken allemaal hun eigen redenen te hebben om hun vaderland achter zich te laten – een plek waar sommigen nooit meer naar terug zullen keren. 

Anne Moraal werkt als eindredacteur van het radioprogramma VPRO Nooit meer slapen. Tijdens haar opleiding Creative Writing Summer School aan de New York University kreeg ze les van auteurs Chad Harbach en Lydia Davis. Moraal woonde voor haar studie een half jaar in Zuid-Korea, en reisde later voor research af naar Noord-Korea.


Honden huilen niet
is op 10 april verschenen bij Lebowski Publishers.

Lees hier een fragment

De mentor van Tessa Kollen

Debutante Tessa Kollen groeide op in expatkringen. Zowel voor haar eigen werk als dat van haar echtgenoot, een Nederlandse diplomaat, woonde ze onder andere in Zuid-Afrika, Frankrijk, Kenia, Marokko en Qatar. Niet vreemd dus dat haar debuutroman De mentor zich afspeelt in de wereld van expats.

Op de Amerikaanse Internationale School krijgen verwende expatkinderen een topopleiding. Hun moeders, die in deze wereld steevast ‘de vrouw van’ zijn, houden zich bezig met de activiteiten op school in een poging invulling te geven aan hun lege bestaan.

Sophie, Marije, Carrie en Sandy proberen alle vier aan de ongeschreven regels van de internationale expatgemeenschap te voldoen. Elke woensdagavond delen ze de laatste roddels, hun frustraties over in de kiem gesmoorde ambities en hun zorgen over de kinderen en echtgenoten. Maar dan wordt de mentor van de school dood aangetroffen. Naarmate er verschillende geheimen en motieven voor de moord aan het licht komen, worden de vier moeders geconfronteerd met het verontrustende verschil tussen wie ze zijn en wie ze willen zijn.


De mentor
verschijnt op 18 april bij Uitgeverij Orlando.

Lees hier een fragment

Het wit en het purper van Willemijn van Dijk

Voor Willemijn van Dijk is schrijven niet nieuw. Eerder verschenen van deze oudhistoricus al Via Rome. De geschiedenis van Rome in 50 straten en De opvolger, een literaire biografie van keizer Tiberius. Met Het wit en het purper debuteert Van Dijk wel als fictieschrijver. In dit boek, waarvoor ze wederom Rome als decor gebruikt, beschrijft ze het leven van een van de voornaamste vrijgelatenen in de eerste eeuw na Christus, die onbedoeld aan de wieg stond van het beruchte regime van keizer Nero, en daarmee van de ondergang van de dynastie.

‘Willemijn van Dijk wekt in haar eerste roman op weergaloze wijze het oude Rome tot leven: een wereld vol intrige, moord en doodslag en van machtige keizers en sluwe senatoren,’ zo belooft Uitgeverij Ambo Anthos.


Op jonge leeftijd belandt Pallas als slaaf in Rome. Na een jarenlange dienst bij een rijke weduwe krijgt hij zijn vrijheid. Zijn ster stijgt tot ongekende hoogte en uiteindelijk vindt hij zijn weg naar het hof van regerend keizer Claudius. Pallas ziet kans om tot de kleine kring van adviseurs van de keizer door te dringen. Zijn besluit om het gevaarlijke spel van hoge politiek aan het Julisch-Claudische hof te spelen maar de weg naar de top van de macht vrij, maar tegen welke prijs?

Het wit en het purper verschijnt op 19 april bij Ambo Anthos Uitgevers.

Lees hier een fragment

Alberdina van Lucas Albert Dekker 

Lucas Albert Dekker is niet alleen muzikant, docent en beeldend kunstenaar, hij is ook de kleinzoon van Alberdina de Waal. Zij was een jonge, rijke vrouw die aan iedere vinger een man kon krijgen. Buiten haar schuld om belandde ze in de meest afschuwelijke omstandigheden, die haar sterke karakter danig op de proef stelden. 

Dekker heeft het waargebeurde verhaal van zijn grootmoeder als basis genomen voor zijn eerste historische roman, Alberdina. Hij voert de lezer mee van haar tragische jeugd naar een leven in de rijke high society. Maar dat rijke leven brokkelt langzaam ook weer af en brengt haar tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de rand van de afgrond. De familiegeschiedenis die Lucas Albert Dekker uiteenzet in zijn debuutroman speelt zich grotendeels af in negentiende-eeuws Noord-Holland en Duitsland.

Alberdina verschijnt op 29 april bij Uitgeverij Palmslag.

Lees hier een fragmentNaar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van april (2019)

 

Gerelateerd

Over

Anne Moraal

Anne Moraal

Anne Moraal (1987) is eindredacteur van het radioprogramma VPRO Nooit meer ...

Tessa Kollen

Tessa Kollen

De Nederlandse Tessa Kollen (Wimbledon, Groot-Brittannië, 1971), moeder van...

Willemijn van Dijk

Willemijn van Dijk

Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijfster. Daarnaast s...

Lucas Albert Dekker

Lucas Albert Dekker

Lucas Albert Dekker (1946) is een uiterst veelzijdig en creatief man. Na ee...


Gesponsorde boeken