Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van februari (2019)

door Soraya Vink (crew) 8 reacties
Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen (of net verschenen) debuten én kun je alvast een fragment lezen. Dit zijn de veelbelovende Nederlandstalige debuten van februari. Maak kennis en lees!

Explicador van Sander Pleij

Een jonge onderzoeker is al een half leven gefascineerd door de verschillende historische avantgardes - van het futurisme tot het dadaïsme - omdat hij gelooft dat in die bewegingen niets minder werd onderzocht dan wat het betekent om mens te zijn, wat, kortom, het geheim van het leven is. En zoals de leiders van die bewegingen gefascineerd waren door de toenmalige techniek en die toepasten op hun experimenten, zo wil onze held de huidige techniek aanwenden om een robotbrein te ontwikkelen - iets waartoe de huidige inzichten in de artificiële intelligentie mogelijkheden geven. Dat brein moet niet gevuld worden met informatie uit het bedrijfsleven, maar met de ideeën van kunstenaars, filosofen, schrijvers - zij zijn de mensen die werkelijk inzicht kunnen geven in het raadsel van het leven. Intussen wordt de jongen verliefd op zijn halfzusje, dient hij af te rekenen met zijn ijdele vader en krijgt hij te maken met een mysterieuze hoofdpijn die hem het leven bijna onmogelijk maakt.

Sander Pleij is journalist en werkt voor Vrij Nederland waar hij schrijft over kunst en boeken. Samen met Joeri Boom won hij Het Gouden Pennetje voor journalistiek talent, gevolgd in 2014 met de Mercur voor beste tijdschriftreportage van het jaar.


Explicador verschijnt op 8 februari bij uitgeverij Lebowski.

Lees hier een fragment

Onder invloed van Tamara Onos

Wanneer een visser in het Gelderse natuurgebied de Havikerwaard verdrinkt, wijt de politie dit aan dronkenschap. Renske Nijland gelooft hier niets van. Als expert gevaarlijke stoffen is zij ervan overtuigd dat iets of iemand het slachtoffer heeft bedwelmd. Met de dood tot gevolg. Ze bijt zich vast in het mysterie, maar kan niet voorkomen dat ze haar kinderen daarbij ongewild in levensgevaar brengt.

Tamara Onos is arboprofessional (arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige); zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. Haar liefde voor de pracht en problemen van werk deelt ze met Renske Nijland, de hoofdrolspeler van dit thrillerdebuut. Thrillerschrijfster Marelle Boersma zegt over Onder invloed: 'De sprankelende schrijfstijl van Tamara zorgt ervoor dat je zonder pardon het verhaal wordt ingezogen en pas wordt losgelaten als je weet wat de harde waarheid is.'

Onder invloed verschijnt op 01 februari bij uitgeverij LetterRijn.

Lees hier een fragment

De munt van Judea van Kefah Allush

Gabriel Davids krijgt een mysterieus e-mailbericht dat verwijst naar zijn Palestijnse vader, die dertig jaar geleden spoorloos is verdwenen. Het bericht is afkomstig van een antiquair uit Jeruzalem, die hem dringend uitnodigt een pakket in bezit te komen nemen dat zijn vader bij haar bezorgd heeft. Ondanks zijn weerzin tegen de vader die hem als klein kind heeft achtergelaten, stapt hij op het vliegtuig.

De beslissing om af te reizen naar de heiligste stad ter wereld werpt hem een zeldzame en zeer kostbare oude Joodse munt en een prachtige vrouw in de schoot, maar hij belandt ook in een levensgevaarlijke zoektocht naar zijn verloren vader. Diens verdwijning blijkt het gevolg te zijn van machtige krachten die voor niets terugdeinzen om hun positie zeker te stellen. Gabriel stort zich in een spannend avontuur dat hem leidt naar plaatsen in het Midden-Oosten en Afrika. Hoe kwam zijn vader aan deze munt? En wat maakt dat de onbekenden tot alles bereid zijn om dat kleinood te bemachtigen?

Kefah Allush is geboren in het Palestijnse Nablus en groeide op in Vlaardingen. Vanaf zijn zeventiende maakt hij televisieprogramma’s, jarenlang achter de schermen en sinds 2012 reist hij als interviewer en presentator door Nederland en ver daarbuiten. In zijn debuut De munt van Judea verwerkt hij (voor de oplettende lezer) veel van zijn reiservaringen. 

De munt van Judea verschijnt op 21 februari bij uitgeverij Volt.

Lees hier een fragment

Openbaringen van Miquel Bulnes

In een door massabetogingen geteisterde stad, onderzoeken inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedski de bizarre moord op een neonazi in de oude industriële haven. Het slachtoffer is aan de voeten opgehangen met de halsslagaders doorgesneden, en in zijn lichaam worden bloedverdunners aangetroffen. Elvira raakt geobsedeerd met de zaak, waarvan de afwikkeling zwaar te lijden heeft onder de desinteresse van haar superieuren (gepreoccupeerd met het escalerende geweld tussen demonstranten en politie) en onder de openlijke tegenwerking van de veiligheidsdienst. 

Verdacht vaak kruist ze in haar onderzoek het pad met dokter Xavi Miralles, een anesthesist die zijn blik op de wereld bijstelt met narcosemiddelen uit de voorraadkast van zijn ziekenhuis. Het gebruik doet Xavi lijden aan hallucinaties, eerst nog onschuldig, maar steeds onaangenamer en moeilijker van echt te onderscheiden. Het lijkt dat hij hallucinaties van anderen begint waar te nemen, waaronder mogelijk ook die van de havenmoordenaar. 

Miquel Bulnes bewees met Het bloed in onze aderen al razend spannend te kunnen schrijven. Met Openbaringen levert hij zijn eerste literaire thriller af: een ijzingwekkend boek, geschreven met een meesterlijke, soms licht ironische pen. De roman zal gelijktijdig verschijnen met Revelaties, een graphic novel gebaseerd op hetzelfde verhaal. 

Openbaringen verschijnt op 12 februari bij uitgeverij Prometheus.

Lees hier een fragmentNaar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van februari (2019)

 

Gerelateerd

Over

Sander Pleij

Sander Pleij

Sander Pleij (1970) werkte tien jaar bij De Groene Amsterdammer en tien jaar b...

Tamara Onos

Tamara Onos

Tamara Onos is auteur en heeft daarnaast een eigen bedrijf. Als arboprofessiona...

Kefah Allush

Kefah Allush

Kefah Allush (1969) is geboren in het Palestijnse Nablus en groeide op in Vlaard...

Miquel Bulnes

Miquel Bulnes

Miquel Bulnes (1976) is schrijver en arts. Hij studeerde geneeskunde in Utrecht ...


Gesponsorde boeken