Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van juni (2019)

Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen debuten én kun je alvast een fragment lezen. Dit zijn de veelbelovende Nederlandstalige debuten van juni. Maak kennis en lees!

Theater van Jan Smets

Als gouverneur bij de Nationale Bank in Gent, heeft Jan Smets een drukke baan. Toch maakt hij altijd nog tijd vrij om te schrijven, en dat is goed nieuws voor thrillerliefhebbers. Begin deze maand verscheen namelijk Smets eerste thriller, Theater

Op een koude decemberochtend, vlak voor kerst, wordt het dode lichaam van Albert Leblanc aangetroffen in zijn villa in Sint-Martens-Latem. Vermoord. De Gentse beau monde is meteen in rep en roer. 'De zilveren vos', zoals Leblanc werd genoemd, was een hoogstaande advocaat en een graag geziene gast op culturele evenementen. Wie wilde hem uit de weg ruimen? En waarom? Aan hoofdinspecteur Steve Stern de taak om dit mysterie op te lossen, maar het wordt er voor hem niet makkelijker op als hij weduwe Julie Leblanc ontmoet. Zij doet in hem een verloren gewaand vuur opflakkeren. Stern ontdekt al gauw dat dit de gevaarlijkste zaak uit zijn carrière wordt. 

'Een rasechte whodunnit in de traditie van Agatha Christie,' belooft de uitgever. 

Theater is op 4 juni verschenen bij Uitgeverij Van Halewyck.Lees hier een fragment

Draaidagen van Bianca Boer

Wie ben je zonder verhaal? Daarover gaat Draaidagen, de debuutroman van Bianca Boer. In deze roman volgen we Judith. Ze worstelt met wie ze is, wat ze wil en waar ze vandaan komt, maar vooral met haar achtergrond. Judith groeide zonder ouders op bij haar oma, een Auschwitz-overlever. Nu haar oma dementeert, leeft ze steeds meer in haar traumatische verleden. Om dichter bij haar te komen en haar verleden te begrijpen, gaat Judith als edelfigurant spelen in een film over de Tweede Wereldoorlog. Maar de vraag is of fictie de brug tussen die generaties, tussen slachtoffer en buitenstaander wel kan slaan.

De verteller richt zich in deze debuutroman tot haar oma. Ze vertelt niet alleen over de dagen op de set, maar ook over oma's jeugd en geschiedenis. Met deze vertelvorm zorgt Bianca Boer ervoor dat Judith haar oma haar verhaal teruggeeft.

'Draaidagen is een overtuigend schimmenspel van schijn en werkelijkheid, heden en verleden, feit en fictie, waarin Bianca het particuliere en het algemene heel knap in en door elkaar laat vloeien,' aldus collega-schrijver Marcel Möring.

Met Draaidagen publiceert Boer weliswaar haar eerste roman, schrijven is al heel lang haar tweede natuur. Boers dichtbundel Troost en de geur van koffie verscheen in 2007, gevolgd door meerdere dichtbundels. Ook als schrijfdocent is ze zeer actief. 

Draaidagen verschijnt op 11 juni bij Uitgeverij Atlas Contact. 

Lees hier een fragment

Het Carpa Complot van Heleen van den Hoven

‘Hello, we are looking for highly intelligent individuals.’


CARPA 3521 lijkt in eerste instantie een speelse manier om sollicitanten te werven met puzzels op het internet. Ook de negentienjarige Geus Versluijs laat zich graag uitdagen en gaat van start. Maar hoe verder hij komt, hoe meer hij beseft dat CARPA geen spelletje is. De opdrachten worden steeds onheilspellender en er lijkt geen weg meer terug. Als Geus plotseling verdwijnt, vraagt Anja de excentrieke Quint Ruys haar broer te vinden. Ze raken samen verzeild in een zoektocht naar CARPA. Pas wanneer hackers een sluis overnemen en een overstroming veroorzaken, beseft Quint hoe hoog de inzet is. Anja loopt gevaar. En zij niet alleen...

Dit is in een notendop waar Het Carpa Complot, het thrillerdebuut van Heleen van den Hoven over gaat. Eerder schreef Van den Hoven enkele kinderboeken en een avonturenroman, maar ze wilde meer publiciteit en deed daarom mee aan verschillende schrijfwedstrijden. Met succes, ze behaalde meerdere keren een finaleplaats en met haar verhaal voor de Nationale Voorleeslunch won ze de eerste prijs. Van den Hovens thrillerdebuut is het resultaat van een succesvolle inzending voor de thrillerwedstrijd van De Crime Compagnie en Sweek.

Als research voor Het Carpa Complot las Heleen van den Hoven honderden rapporten en bezocht ze sluizen en waterkeringen. Haar conclusie? Het scenario dat ze in haar boek schetst zou best eens waarheid kunnen worden.

Het Carpa Complot verschijnt op 20 juni bij Uitgeverij De Crime Compagnie.

Lees hier een fragment

Dwaal zacht van Lore Mutsaers

Hoe genees je van een leven met en zonder elkaar? Dit vraagstuk werpt de Vlaamse Lore Mutsaers op met haar debuut Dwaal zacht. Mutsaers is marketing- en communicatiemedewerker bij Stedelijk Onderwijs Antwerpen, en rondde de SchrijversAcademie succesvol af. Met Dwaal zacht schreef ze een roman over de grenzen van waanzin, dood en leven heen.

Als zijn zus verdwijnt, verandert het leven van geneeskundestudent Lucas drastisch. Aanvankelijk denkt hij dat ze is vertrokken vanwege de ruzies die Claire met hun vader had, maar al gauw blijkt dat er meer aan de hand moet zijn. Claire heeft altijd al een vreemde verhouding tot de dood gehad, weet Lucas. Ze verloor wel vaker haar evenwicht, maar ook Lucas dreigt nu te ontsporen. Zijn zorgeloze studentenleven verschuift naar de achtergrond en maakt plaats voor verwarring. Hij klampt zich vast aan ieder teken, iedere herinnering of mogelijke connectie met zijn zus.

Dwaal zacht verschijnt op 28 juni bij Uitgeverij Lannoo.

Lees hier een fragmentNaar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van juni (2019)

 

Gerelateerd

Over

Jan Smets

Jan Smets

Jan Smets is een Gentse econoom die het grootste deel van zijn loopbaan doormaak...

Bianca Boer

Bianca Boer

Bianca Boer (1976) is schrijver, dichter en schrijfdocent. Ze won de Nieuw Proza...

Heleen van den Hoven

Heleen van den Hoven

Alles wat met boeken te maken heeft, doe ik graag.Lezen, schrijven en vormgeven....

Lore Mutsaers

Lore Mutsaers

Lore Mutsaers is marketing- en communicatiemedewerker bij Stedelijk Onderwijs An...

Overig

Nederlandse debuten april 2019- april 2020

op 24 mei 2019 door Hebban Crew 18 boeken 1 volger 0 reacties 1 like

Gesponsorde boeken