Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van september (2018)

door Daphne van Rijssel (crew) 4 reacties
Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen (of net verschenen) debuten én kun je alvast een fragment lezen. Dit zijn de veelbelovende Nederlandstalige debuten van september. Maak kennis en lees!

Zeemansgraf voor een kort verhaal van Dorothée Albers

'Een geraffineerd gecomponeerde roman over talent, de allesverwarrende werking van het zwijgen en de verbindende kracht van muziek.'


Zo kondigt Uitgeverij Cossee het literaire debuut van Dorothée Albers aan. Na vijftien jaar in de culturele sector gewerkt te hebben, volgde Albers een opleiding aan de Schrijversvakschool. Sinds 2011 werkt ze als docent en trainer creatief schrijven en als schrijfcoach. 

In haar debuutroman Zeemansgraf voor een kort verhaal portretteert Albers drie generaties musici - moeder, zoon en kleindochter - die alles geven voor de muziek en de hoogste eisen stellen aan zichzelf. Oefenen, oefenen, oefenen, het kan altijd beter. Wat Jet, Jurre en Fine verbindt is hun talent. Als Jet, beginnend concertpianiste, zwanger wordt van een begaafde cellist, verbieden haar ouders een huwelijk met hem. In de jaren vlak na de oorlog is een jood in hun ogen geen goede partij voor een katholiek meisje. Jet wordt naar een klooster gestuurd en moet direct na de geboorte het naamloze jongetje afstaan. Jurre komt terecht bij een Gronings boerengezin, ontdekt als puber de saxofoon, en wil tot verdriet van zijn ouders geen boer maar beroepsmuzikant worden. Als hij er later achterkomt dat zij zijn pleegouders zijn, houdt hij dat bewust voor zichzelf. Zowel Jet als Jurre zwijgen over hun verleden. En net als Jet en Jurre probeert ook Jurres dochter Fine in de muziek datgene uit te drukken waar zij geen woorden voor heeft. Maar als ze haar podiumangst niet meer de baas kan, begint haar talent een last te worden. Hoe komt het dat talent behalve een gave ook een kwelling kan zijn?

"Aan de rand van het ven spreidde Jet de zijden sjaal uit in het zand. Uit de koffer nam ze al die dingen die ze als relikwieën had bewaard en legde ze op de rode stof: brieven, kaarten, foto's, partituren, de zelf gebreide sokjes. Ze nam de ring van haar vinger. Tot slot legde ze een kei bij de spullen. Ze knoopte de sjaal dicht en slingerde de rode knapzak hoog de lucht in. Met de plons was daar de opluchting."


Zeemansgraf voor een kort verhaal ligt vanaf 3 september in de boekhandel.

Lees hier een fragment

Narcissus van Sol Bouzamour

Het schrijftalent viert hoogtij in de familie Bouzamour. Na broertje Mano publiceert ook grote broer Sol een roman. Sol Bouzamour groeide op in de Amsterdamse Pijp en is van Marokkaanse komaf. Tijdens zijn jeugd kwam hij in aanraking met justitie. Zijn ervaringen op de Wallen en in de gevangenis gebruikte hij als bron voor zijn actuele en provocerende schelmenroman Narcissus, waarin de Marokkaanse hoofdpersoon Joshua - die zich voordoet als Israëliër - in de gevangenis Klaas leert kennen, de koning van de Wallen. Klaas doet Joshua een voorstel dat hij niet kan weigeren en dat betekent het begin van het einde. Een jaar lang daalt Joshua steeds verder af in een wereld die maar weinigen kennen en raakt zo steeds verder verwijderd van de dromen die hij met zijn geliefde Dee wil waarmaken. De wereld van geld, drugs en mooie vrouwen blijkt een duistere aantrekkingskracht te hebben. 

Narcissus is een roman over werken in de rosse buurt, de wrijving tussen culturen en de zoektocht naar identiteit. Maar het verhaal toont ook hoe Amsterdam steeds meer verandert in een attractiepark vol toeristen die stoned van de ene Nutellawinkel naar de andere zwalken. Een bonte stoet aan personages passeert de revue in deze debuutroman, die de oplettende lezer zullen doen denken aan bekende Nederlanders. 

Bouzamour werkte jarenlang als jongerenwerker, personal trainer en horecabeveiliger, totdat hij zijn creatieve talent ontdekte. Na zijn detentie vond hij zijn spiritualiteit dankzij leermeesters als Deepack Chopra en Wayne Dyer. 

Narcissus verschijnt op 13 september bij Hollands Diep.

Lees hier een fragment

De Rusluie van Nicole Harmsen

In 2017 was het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie uitbrak. Nicole Harmsen, voormalig uitgever en tegenwoordig bevlogen docente, gebruikte deze belangrijke periode in de geschiedenis voor haar debuutroman De Rusluie, een Nederlands-Russische familiegeschiedenis. In dit filmische epos maakt de debutante de gevoelens van een bonte schakering avonturiers invoelbaar. Het is een verhaal over vrijheid, handelsgeest en doorzettingsvermogen, maar ook over het perpetuum mobile van haat en liefde, oorlog en vrede, dood en leven.

Vriezenveen, 1738. De door een ongeval verlamd geraakte Clara Grobben kan niets anders dan lijdzaam toezien hoe haar familie gebukt gaat onder de armoedige omstandigheden. Clara ziet toe hoe andere boeren, thuiswevers, als marskramers hun weg naar Petersburg vinden. Deze Vjenneluie, de Rusluie genoemd, nemen linnen mee, tuinzaden, vladzaden en lijnzaadolie. Meestal blijven ze lang weg, maar de investering loont, want de boeren worden zienderogen rijker. 

Clara's verhaal vormt het begin van Harmsens familie-epos, dat een periode van tweehonderd jaar omspant. Terwijl de families in Rusland in steeds grotere welvaart leven, komen de Franse Revolutie, de Bataafse Revolutie en de Russische Revolutie voorbij. Tegen de achtergrond van deze grote historische gebeurtenissen worstelen verschillende verhaalpersonages met hun drang naar vrijheid, vechten ze tegen onderdrukking en moeten ze erbarmelijke omstandigheden het hoofd bieden.

'Een magnifieke roman over een fascinerende periode,' belooft Uitgeverij Ambo|Anthos.


De Rusluie is vanaf 3 september verkrijgbaar. 

De nacht van de blauwe eekhoorns van Leo A.A. de Jong

De 38-jarige John heeft een saaie kantoorbaan bij een groot, bureaucratisch bedrijf. Hij kan zijn baan alleen maar volhouden omdat het goed verdient. Compensatie zoekt John in stedentrips en dure escortgirls. In de loop der tijd leert hij een aantal bijzondere dames kennen. Maar zij kunnen zijn verlangen naar een vaste relatie niet vervullen. 

Dit is in een notendop het startpunt van de debuutroman van Leo. A.A. de Jong, De nacht van de blauwe eekhoorns. De Jong werkte twee decennia in de financiële sector, maar besloot zich drie jaar geleden fulltime te gaan richten op dat waar zijn hart ligt: schrijven. Het resultaat ligt eind deze maand in de boekhandel. 

De nacht van de blauwe eekhoorns gaat verder wanneer John twee KLM-stewardessen ontmoet, Saskia en Sabine. Vooral met de 27-jarige Saskia heeft hij een goede klik. Ze delen een passie voor reizen en hebben ook op andere gebieden dingen gemeen. Eindelijk lijkt John in Saskia de vrouw voor het leven te hebben gevonden. Maar dan slaat het noodlot van alle kanten toe. 

De Jongs debuut is volgens zijn uitgever:

'Een verhaal over seks, eenzaamheid en het noodlot. Vol symboliek, maar ook met humor. Met een einde dat je raakt.'

De nacht van de blauwe eekhoorns verschijnt op 28 september bij Uitgeverij Palmslag.

Lees hier een fragment


Naar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van september (2018)

 

Gerelateerd

Over

Dorothée Albers

Dorothée Albers

Dorothée Albers (1966) studeerde Franse taal- en letterkunde en Communcat...

Sol Bouzamour

Sol Bouzamour

Sol Bouzamour (1982) is auteur, journalist en kunstenaar. Hij groeide op in de A...

Nicole Harmsen

Nicole Harmsen

Nicole Harmsen (1963) is neerlandica en was enkele jaren uitgever. Een...

Leo A.A. de Jong

Leo A.A. de Jong

Leo Albert Arthur de Jong (1971) is afgestudeerd bedrijfskundige. Na twee d...

Overig

Gesponsorde boeken