Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Van familie moet je het hebben

Van je familie moet je het maar hebben. Holleeders zussen hebben belastende verklaringen afgelegd tegen hun broer. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Gisteren verruilde Willem Holleeder de gevangenis in Haarlem voor een cel in Vught. Waarom is niet bekend. Wel bekend is dat twee zussen en een ex-vriendin belastende verklaringen tegen 'De Neus' hebben afgelegd. Door deze verklaringen moet de topcrimineel mogelijk weer voor jaren achter slot en grendel.

Holleeder, die in 1983 bekend werd door de Heineken-ontvoering, wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Morgen vindt een pro-formazitting plaats waarbij mogelijk ook de verklaringen van de zussen van Holleeder aan de orde komen. Ook de weduwe van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper, die tevens een ex van Holleeder is, getuigt tegen hem.

Willem zou met zijn zussen net zo zijn omgegaan als met zijn afpersslachtoffers. Hij zou hen regelmatig hebben bedreigd met de dood. "Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was", aldus zus Sonja Holleeder.

Om in de criminele sferen te blijven zocht Hebban een bijpassend boek over Willem Holleeder. Het verhaal over zijn jonge jaren, over hoe de onschuldige Wimpie uitgroeide tot de meest beruchte crimineel van Nederland.

Holleeder- de jonge jaren - Auke Kok

Vele Amsterdammers dachten in de herfst van 1983 hetzelfde. Ze zagen zijn foto in de krant en riepen uit: "Hè? Wimpie?" Dat Willem Holleeder tot zoiets in staat was. Van de andere drie gefotografeerden hadden ze het misschien voor mogelijk gehouden dat ze achter de ontvoering van Freddy Heineken zaten, maar niet van onze Willem. Later, na zijn straf, kwam Holleeder opnieuw in de publiciteit, als vermeende bendeleider en sluwe afperser van zakenlieden. `s Lands meest beruchte crimineel zou weer voor vele jaren 'voor schut gaan' , zoals ze in zijn bakermat, de Jordaan, zeiden. Maar wat ging nou precies aan zijn misdaden vooraf? Hoe kwam hij zover?

Auke Kok voerde talloze gesprekken met klasgenoten, leraren, vrienden, buren en familieleden. Dit is het verhaal van Wimpie, van de arme volkswijk de Jordaan waar goed en kwaad door elkaar liepen, van het gezin dat aan de achterkant niet zo vredig was als aan de voorkant, van de driftige, drankzuchtige vader Holleeder die voor... Heineken werkte.

Bron: NOSOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van familie moet je het hebben

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken