Hebban vandaag

Nieuws /

Van Overzee: Helen Fitzgerald, Mari Jungstedt en Tess Gerritsen

Van Overzee spot en bespreekt Engelstalige fictie en non-fictie. In deze editie: Peter Swanson (The Kind Worth Killing), Paula Hawkins (The Girl on the Train), Helen Fitzgerald (The Exit), Mari Jungstedt (The Dangerous Game) en Tess Gerritsen (Die Again).

The Kind Worth Killing van Peter Swanson ★★★★★

Verschenen bij Faber & Faber, 2015 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: THE KIND WORTH KILLING is de tweede thriller van Peter Swanson. Zijn eerste verscheen onder de titel Het meisje met een klok als hart.

Het verhaal: In de lounge van vliegveld Heathrow ontmoet Ted Severson de intrigerende Lily Kintner. Tijdens de vlucht naar Boston vertrouwen ze elkaar steeds meer dingen toe. Ted bekent dat hij van zijn vrouw af wil en Lily biedt aan om hem daarmee te helpen. En daarmee ontketenen ze een reeks rampzalige gebeurtenissen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Het gegeven van twee vreemden die besluiten om een moord te plegen is natuurlijk al bekend van Strangers on a train. Swanson geeft er echter een behoorlijk originele draai aan. Draaien eigenlijk, want THE KIND WORTH KILLING bevat diverse plottwists. Degenen die menen dat een thrillerauteur gebonden is aan wetten, zullen deze niet altijd weten te waarderen. Wie een auteur de vrije hand gunt, wordt beloond met een strak gecomponeerde plot waarbij de lezer verschillende malen op het verkeerde been wordt gezet. THE KIND WORTH KILLING kan makkelijk één van de thrillertoppers van dit jaar worden.

The Girl on the Train van Paula Hawkins ★★★★

Verschenen bij Random House, 2015 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Paula Hawkins is geboren in Zimbabwe maar woont al sinds 1989 in Londen. Ze is journaliste van beroep. THE GIRL ON THE TRAIN is haar debuut.

Het verhaal: Rachel is een jonge vrouw die bij een vriendin inwoont sinds haar huwelijk met Tom op de klippen is gelopen. Elke dag neemt ze de trein vanuit een buitenwijk naar het centrum van Londen. Ze rijdt dan langs de straat waar ze vroeger woonde, en dus kan ze zien, in het voorbijgaan, wat er aan de hand is met haar vroegere echtgenoot en zijn zwangere nieuwe vriendin. Ze kijkt ook uit op het huis een paar deuren verder, waar een jong stel woont dat ze nooit heeft gekend. En op een dag ziet ze dan iets wat haar aan het denken zet... vooral als de jonge vrouw uit dat huis spoorloos verdwijnt. Rachel is helaas alcoholiste; heeft ze zich in een dronken bui dingen ingebeeld of niet?

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: THE GIRL ON THE TRAIN is een uiterst spannende psychologische thriller. Er spelen slechts enkele karakters in mee en het hele verhaal speelt zich af binnen een kort tijdsbestek. De auteur sleept je echter mee in het verhaal en weet met heel veel plotwendingen de lezer uiterst geboeid te houden. Een dijk van een boek voor iedereen die van bijvoorbeeld Sophie Hannah of S.J. Watson houdt.

The Exit van Helen Fitzgerald ★★★★★

Verschenen bij Faber & Faber, 2015 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Helen Fitzgerald heeft al zes titels op haar naam staan. Alle titels zijn al in vertaling verschenen.

Het verhaal: Catherine is 23 en de enige dochter van Maureen. Ze heeft eigenlijk geen doel in haar leven, terwijl haar moeder haar constant opjaagt om toch wat van zichzelf te maken. Vanaf dat Catherine vijf is, moet ze bepaalde taken in huis verrichten, maar ze krijgt ook voortdurend lijstjes met dingen die ze moet doen om er zelf beter van te worden. Als het verhaal begint krijgt Catherine, tegen haar zin in, een baan als assistente in het Dear Green Care verzoringstehuis. Haar belangrijkste opdracht wordt het zorgen voor Rose. Rose is 82 en is aan het dementeren. Zij wordt geplaagd door een akelige herinnering aan de dood van haar zusje, toen zij pas tien jaar oud was. Er zit echter een adder onder het gras. Een grote nare adder... die te maken heeft met leven en dood. Eentje die Catherine voorgoed zal veranderen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Het verhaal wordt afwisselend beschreven vanuit het gezichtspunt van Catherine en van Rose als tienjarige en 82-jarige dementerende vrouw. Het is een spannend maar tegelijk ook gevoelig verhaal (zonder al te veel sentimentaliteit) over de gebeurtenissen in Rose's jeugd, de band tussen Catherine en haar moeder én de dingen die in het tehuis gebeuren die absoluut niet door de beugel kunnen. Aan het eind komen alle plotwendingen op subtiele wijze bij elkaar. Een boek om in één ruk uit te lezen, met prachtige karakters en wijze lessen over het leven.

The Dangerous Game van Mari Jungstedt ★★★★

Verschenen bij Random House, 2015 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Mari Jungstedt is een succesvolle Zweedse auteur. In Nederland zijn negen van haar boeken in vertaling verschenen.

Het verhaal: Jenny Levin is pas twintig en al een zeer succesvol fotomodel. Ze geniet van haar leven; ze reist de hele wereld rond, verdient veel geld en heeft zelfs af en toe nog tijd om haar familie en vrienden te bezoeken. Er is echter een duistere kant aan het modewereldje. Jenny wordt daarmee geconfronteerd als haar grote liefde, fotograaf Markus Sandberg, tijdens een fotoshoot in een afgelegen hotel wordt aangevallen en levensgevaarlijk verwond. Rechercheur Anders Knutas en zijn collega's staan voor een raadsel. Dat raadsel wordt groter als korte tijd na de aanval op de fotograaf, nog enkele in het modewereldje bekende personen worden aangevallen. En terwijl Jenny worstelt met de gedachte aan wat er met haar vriend gebeurd is terwijl zij een black-out had van een heftig feestje, worstelt ex-model Agnes met haar eigen demonen, in de vorm van haar anorexia. Zij vindt troost bij een van de verplegers in de kliniek waar ze opgenomen is.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Zoals we gewend zijn van Mari Jungstedt is ook dit weer een sfeervol maar spannend boek, waarin de hoofdpersonen allemaal direct tot leven komen. Met als achtergrond de Zweedse winter, de feestdagen aan het einde van het jaar en veel glitter en glamour, zet Jungstedt een verhaal neer met de nodige tragiek en plotwendingen. Geschreven vanuit het oogpunt van lijdend ex-model Agnes en van het leven genietend model Jenny, en geobserveerd vanuit Anders Knutas en zijn collega's, is dit een boek dat je niet makkelijk weglegt. Het zit gedegen in elkaar en is een plezier om te lezen.

Die Again van Tess Gerritsen ★★★

Verschenen bij Bantam Press, 2015 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: DIE AGAIN van Tess Gerritsen is het elfde deel in de Rizzoli/Isles –serie. In Nederland verscheen het onder de titel Sterf twee keer.

Het verhaal: In Boston wordt het toegetakelde lichaam van een taxidermist gevonden. Hij hangt ondersteboven, zijn lichaam is opengesneden en er zijn klauwensporen achtergelaten. De pels van een sneeuwluipaard waar hij mee bezig was, is verdwenen. Het spoor leidt Rizzoli en Isles naar een safari van zes jaar geleden in Botswana. Kan het zijn dat de moordenaar destijds deel uitmaakte van die safari die bijna niemand overleefde?

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: In DIE AGAIN worden de hoofdstukken afgewisseld met de herinneringen van Millie die destijds deel uitmaakte van de rampzalige safari. Dat zijn de delen van het boek die de meeste indruk maken. Gerritsen weet geweldig te beschrijven hoe een gestrande safari stand probeert te houden, ondanks alle roofdieren die loeren op slachtoffers. Het zou mooier zijn geweest als de thriller zich helemaal tijdens de safari in Botswana had afgespeeld in plaats van deze te verbinden met een onderzoek van Rizzoli en Isles in het heden. Deze verbinding loopt niet helemaal soepel. Ook de manieren waarop de heldinnen op het eind nog even in gevaar komen voor de broodnodige spanning is eerder plichtmatig dan origineel. DIE AGAIN had het prima kunnen redden zonder Rizzoli en Isles.Over de auteur

Jannelies Smit

32 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Helen Fitzgerald, Mari Jungstedt en Tess Gerritsen

 

Over

Peter Swanson

Peter Swanson

Peter Swanson schrijft korte verhalen en recensies voor verschillende tijdschrif...

Helen FitzGerald

Helen FitzGerald

Helen FitzGerald (1966) is een Australische schrijfster. Ze is het twaalfde kind...

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt (1962) is een Zweedse journaliste en schrijfster. Ze studeerde jo...

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster. Ze is van...


Gesponsorde boeken