Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Van Overzee: Hayes, Connolly en Zeh

In deze editie van Van Overzee: Samantha Hayes (Before You Die), Mark O'Sullivan (Sleeping Dogs), John Connolly (The Wolf in Winter), Juli Zeh (Decompression) en Sabine Durrant (Under Your Skin).

BEFORE YOU DIE van Samantha Hayes ★★★

Verschenen bij Century, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Van Samantha Hayes bespraken wij in oktober 2013 UNTIL YOU'RE MINE, in Nederland verschenen onder de titel Tot jij van mij bent (De Boekerij, februari 2014). Eerder verschenen van haar hand twee thrillers met als auteursnaam Sam Hayes. 

Het verhaal: Lorraine Fisher, in het dagelijks leven rechercheur, gaat samen met haar dochtertje een week logeren bij haar zuster, in het kleine en rustige Radcote. Denkt ze. Radcote is nog maar pas bekomen van het feit dat vlak achter elkaar enkele jonge mensen, blijkbaar zonder aanleiding, zelfmoord hebben gepleegd. Als Lorraine arriveert is het dorp in rep en roer vanwege alweer een zelfmoord; een jonge jongen heeft zich op een gestolen motor te pletter gereden. Bijna zonder het bewust te beseffen wordt Lorraine bij het onderzoek betrokken, maar hoe dieper zij in de gebeurtenissen duikt, hoe meer ze denkt dat er iets anders aan de hand is. Ze haalt zelfs haar man over om ook naar Radcote te komen. Hij is ook rechercheur. Verder hebben Lorraine en haar zuster Jo nog enkele persoonlijke zaken die niet lekker lopen, zoals het vreemde gedrag van Freddie, Jo's zoon, en het plotselinge vertrek van haar vriend, Malcolm. 

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Waar UNTIL YOU'RE MINE de lezer van spanning wakker kon houden, heeft BEFORE YOU DIE iets geforceerds. Er worden soms verwachtingen opgeroepen die niet helemaal waargemaakt worden. Er is wel degelijk spanning maar er is zelfs een deel van het verhaal waarin aan het einde niet genoeg wordt uitgewerkt wat er nu aan de hand was. En de lezer maar meeleven met het slachtoffer... En nét iets te vaak wordt de lezer een verdachte voorgeschoteld die later een andere rol blijkt te hebben. Het is niet slecht maar de kracht en de spanning van haar eerder boeken ontbreken helaas.

SLEEPING DOGS van Mark O'Sullivan ★★★

Verschenen bij Transworld Ireland, 2014 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: Na diverse genres geprobeerd te hebben, zowel jeugd als volwassenen, houdt auteur Mark O’Sullivan zich sinds vorig jaar bezig met thrillers. SLEEPING DOGS is zijn tweede boek met inspecteur Leo Woods in de hoofdrol. Zijn thrillers zijn nog niet in vertaling verschenen.

Het verhaal: Een stervende man op de intensive care heeft een laatste boodschap: ‘Zeg inspecteur Leo Woods dat hij mijn dochter Whitney moet vinden.’ Wat eerst wordt afgedaan als het geraaskal van een hallucinerende man, blijkt later waarheid te zijn als de dochter inderdaad spoorloos verdwenen is. Vreemder nog: de familie is erg terughoudend in het verstrekken van informatie. Leo Woods moet zich door heel wat zaken en lijken worstelen voor hij eindelijk de ware oorzaak ontdekt.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: SLEEPING DOGS kent een overdosis aan personages die ook nog eens allemaal met elkaar in verbinding staat. Dat maakt het niet eenvoudig voor de lezer die mee wil speuren met Leo Woods. De Ierse inspecteur met een ooginfectie blijft theorie op theorie opperen. Als lezer moet je goed je aandacht erbij houden om te voorkomen dat het een onoverzichtelijk geheel wordt. Of de uiteindelijke oplossing volledig overeenkomt met de gebeurtenissen, doet er dan op het eind niet zoveel meer toe. 

THE WOLF IN WINTER van John Connolly ★★★★★

Verschenen bij Hodder & Stoughton, 2014 | Recensie: Anne Terwisscha

Wat je moet weten: John Connolly is met vorige titels bij een paar Nederlandse uitgeverijen verschenen, maar het lijkt alsof ze er allemaal mee gestopt zijn. Zijn voorlaatste boek, THE WRATH OF ANGELS, is nog niet in vertaling verschenen. THE WOLF IN WINTER is het twaalfde deel in de reeks over Charlie Parker.

Het verhaal: THE WRATH OF ANGELS vormde een soort afronding van alle voorgaande boeken over detective Charlie Parker. THE WOLF IN WINTER vormt daar een vervolg op. Parker en zijn vrienden Angel en Louis maken jacht op de Verzamelaar om te voorkomen dat hij hen als eerste aanvalt. Dan raakt Parker betrokken bij een zaak. De dakloze Jude heeft blijkbaar zelfmoord gepleegd, terwijl hij bezig was geld bijeen te schrapen om Parker in te huren. Judes dochter is verdwenen in het plaatsje Prosperous en hij wilde dat Parker ging uitzoeken waar ze gebleven is. Parker ziet het als zijn taak om alsnog te onderzoeken wat er gebeurd is.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Alle elementen uit een goede John Connolly zijn weer aanwezig: een goede plot, bovennatuurlijke invloeden en een portie geweld. Prosperous blijkt geleid te worden door de afstammelingen van een oude sekte uit Engeland, die de voormalige kerk steen voor steen afgebroken heeft en in Maine weer heeft opgebouwd. Maar daarmee heeft de sekte ook het kwaad dat bij de kerk hoorde meegenomen. En het kwaad heeft honger. Parker krijgt het zo erg te verduren, dat zelfs oude tegenstanders uit vorige boeken weer nodig zijn om een handje te helpen. THE WOLF IN WINTER is daardoor net als THE WRATH OF ANGELS een feest van herkenning.

DECOMPRESSION van Juli Zeh ★★★

Verschenen bij Harvill Secker, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: Juli Zeh is een Duitse auteur. Verscheidene van haar boeken zijn al in het Nederlands vertaald. DECOMPRESSION is verschenen bij Ambo|Anthos onder de titel Nultijd

Het verhaal:  Duikinstructeur Sven, die samen met zijn partner (vriendin kan je het niet echt noemen) Antje op Lanzarote woont, krijgt Jola van der Pahlen en Theodoor Hast voor een cursus. Zij is een soapactrice die meer wil, en hij is een veel oudere acteur die zelf niet weet wat hij wil. Er ontwikkelt zich een eigenaardige relatie tussen het viertal. Jola wil leren duiken om een belangrijke rol te krijgen en Theo blijkt toch niet zo uitgerangeerd te zijn als hij zich voordoet. Sven valt halsoverkop voor Jola en Antje doet gewoon haar werk. Zoiets moet wel slecht aflopen... of niet?

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Het boek heeft z'n goede en z'n slechte punten. Veel van de sfeer is goed getroffen en je wilt als lezer toch wel weten hoe die ingewikkelde verhouding nu moet eindigen. Aan de andere kant is het geheel soms wat rommelig, met veel te veel gepraat en te weinig actie. De karakters vechten om aandacht maar weten die eigenlijk geen van vieren goed te pakken. Met een titel als DECOMPRESSION verwacht de lezer uiteraard dat er een duikongeluk gaat plaatsvinden en dat is dan ook zo. Er had best wat meer spanning in gemogen. 

UNDER YOUR SKIN van Sabine Durrant ★★★

Verschenen bij Mulholland Books, 2014 | Recensie: Jannelies Smit

Wat je moet weten: UNDER YOUR SKIN is begin 2014 door Querido op de markt gebracht onder de titel Onder je huid. Dit boek is het thrillerdebuut van Sabine Durrant, die eerder enkele kinderboeken schreef.

Het verhaal:  Gaby Mortimer, succesvolle presentatrice van een ochtendprogramma op TV, is getrouwd met Philip. Ze hebben een dochter, Millie. Ze hebben ook een druk leven en Gaby heeft het idee dat ze minder van Philip ziet dan ze wel zou willen. Philip vertrekt op een lange zakenreis en Gaby gaat lekker joggen voordat ze naar haar werk vertrekt. Dan vindt ze op haar route het lichaam van een jonge vrouw. Gaby is al snel de eerste en enige verdachte maar houdt stijf en strak vol onschuldig te zijn. Zonder Philip aan haar zijde en ook zonder de steun van collega's - want die laten haar als een blok vallen - moet ze in haar eentje vechten tegen de verdachtmakingen.

Waarom je dit boek moet lezen, of niet: Een beetje geïnspireerd op de boeken van Sophie Hannah, maar nog nét niet zo stijlvol, is UNDER YOUR SKIN toch een heel aardig boek voor de liefhebbers van psychologische thrillers. De lezer ziet al snel aankomen dat er iets helemaal mis is, maar wat dan, daar mag men 305 pagina's over doen om te ontdekken. Vanaf het begin is duidelijk dat het verhaal twee kanten op kan; het is aardig meepuzzelen naarmate het verhaal zich ontvouwt.Over de auteur

Jannelies Smit

32 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Van Overzee: Hayes, Connolly en Zeh

 

Over

Samantha Hayes

Samantha Hayes

De Britse schrijfster Samantha Hayes verliet school op haar zestiende en we...

John Connolly

John Connolly

John Connolly (1968) is in Dublin geboren en heeft Engels en journalistiek gestu...

Juli Zeh

Juli Zeh

Juli Zeh (Bonn, 1974) is een Duitse auteur van spannende romans voor volwas...

Sabine Durrant

Sabine Durrant

Sabine Durrant is een Britse schrijfster en journaliste. Ze woont en werkt in Lo...

Gesponsorde boeken