Hebban vandaag

Nieuws /

Van vluchteling naar minister van Onderwijs

Valentino Achak Deng vluchtte als jong kind door het oorlog verscheurde Zuid-Soedan. In de literaire roman ‘Wat is de Wat’ geschreven door Dave Eggers werd zijn levensverhaal beschreven. Vandaag werd bekend dat Valentino minister van Onderwijs wordt in Zuid-Soedan.

Valentino is één van de uitzonderlijke gevallen die zijn verhaal nog na kan vertellen. Jarenlang verbleef hij in vluchtelingenkampen in Ethiopië en Kenia en kreeg daar het onderwijs dat hij gemist had. In Wat is de wat wordt zijn reis, waar hij onder andere in contact komt met vijandelijke soldaten, leeuwen en dodelijke ziektes, als een ontluisterend en onthullend portret weergegeven door Dave Eggers.

Zijn levensverhaal neemt vanaf vandaag echter zo’n wending, dat het een flaptekst zou kunnen zijn voor een nieuw boek. Valentino is de nieuwe minister van Onderwijs in de provincie Bahr el-Gazal, gesitueerd in Zuid-Soedan. Voor een man die zijn jeugd in armoede doorbracht is de transformatie naar minister in een mooi maatpak wel even wennen. ‘Als je positief en optimistisch bent ingesteld, kunnen goede dingen gebeuren,’ aldus Valentino.  

Hij werd benoemd in zijn nieuwe functie naar aanleiding van het succesvol opzetten van een school in de stad Marial Bai, die deels gesubsidieerd is door opbrengsten van de bestseller van Dave Eggers. Op de school worden zowel kinderen uit conflictgebieden en andere provincies van Zuid-Soedan onderwezen om hen over de etnische en regionale verschillen te laten stappen.  

Valentino wordt voor een behoorlijke uitdaging gesteld, aangezien zijn regio nog steeds lijdt onder de gevolgen van de nationale crisis. Op zijn agenda staan met name onderwerpen die het welzijn van kinderen op school moet verbeteren: gekwalificeerde docenten, de bouw van scholen, de aanpak van honger en Engelse les. Omdat zijn eigen leven onderbroken werd door een conflict en getransformeerd door het volgen van onderwijs, hoopt hij dit ook voor vele kinderen in Zuid-Soedan te kunnen doen.

Bron: BBC NewsOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van vluchteling naar minister van Onderwijs

 

Gerelateerd

Over

Dave Eggers

Dave Eggers

Dave Eggers is een Amerikaanse auteur en redacteur. Van zijn hand verscheen onde...

Gesponsorde boeken