Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Boekenweek van Jongeren is begonnen

door Hebban Crew 11 reacties
Van 17 tot en met 26 september wordt de Boekenweek van Jongeren gevierd. Het Beste Boek voor Jongeren wordt uitgereikt, de gratis bundel 3PAK kan bij de boekhandel en bibliotheek worden opgehaald en ook op Hebban vind je de komende dagen heel wat artikelen rondom deze boekenweek voor en door jongeren.

Vanaf dit jaar bepalen jongeren van 15 tot en met 18 jaar zélf hoe hun Boekenweek eruit ziet, en heet het ook de Boekenweek van Jongeren, in plaats van voor jongeren. De influencers en hashtags zijn gekozen, er is een trailer gemaakt voor de gratis bundel 3PAK en de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren zijn gekozen in de categorieën Nederlandstalig en Vertaald. Zo kunnen jongeren met zekerheid tegen hun leeftijdsgenoten zeggen: 'Dit wil jij lezen!'

3PAK

3PAK is een geschenkbundel die speciaal voor de Boekenweek van Jongeren wordt gemaakt en waarvoor jaarlijks drie nieuwe auteurs worden gevraagd. 3PAK wordt uitgedeeld in boekhandels en bibliotheken en cadeau gedaan op scholen door docenten Nederlands. Dit jaar kun je genieten van 'Als we vallen' van Khalid Boudou (Pizzamaffia slaat door), 'En de Kus kwam' van Splinter Chabot (Confettiregen) en de graphic novel 'Vroeg donker' van Aimée de Jongh (Dagen van zand).

Van 17 tot en met 26 september kun je (zo lang de voorraad strekt) 3PAK gratis ophalen bij de boekhandel of bibliotheek of gratis lezen via de online bibliotheek. Ook zijn de verhalen van Boudou en Chabot te beluisteren via Storytel. Op de pagina van 3PAK vind je alvast lees- en luisterfragmenten van de verhalen, evenals inspirerende boekentips van de drie auteurs.

Naar de 3PAK pagina

Beste Boek voor Jongeren

Categorie Oorspronkelijke Nederlandstalig

Het Beste Boek voor Jongeren wordt ieder jaar uitgereikt om de aandacht te vestigen op goede en leuke boeken, geschikt voor jongeren van 15 tot en met 18 jaar. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en die zo het leesplezier aanwakkeren. Uit een shortlist van tien boeken, vijf Nederlandstalig en vijf vertaald, wordt door jongeren per categorie een winnaar gekozen.

In de categorie Nederlandstalig wint Simone Atangana Bekono met Confrontaties, zo werd bekendgemaakt op maandag 13 september, waarna Bekono aanschoof bij Op1 met 3PAK-auteur en medegenomineerde Splinter Chabot. Enkele dagen eerder mocht Bekono ook de Hebban Debuutprijs 2021 in ontvangst nemen voor haar boek. Ook op de shortlist stonden Strovuur van Gerwin van der Werf, Bart van Ap Dijksterhuis, Auxiety van Dieuwertje Heuvelings en Confettiregen van Splinter Chabot.

Bekijk hier het interview bij Op1

Categorie Vertaald

De winnaar in de categorie Vertaald werd op vrijdag 17 september bekendgemaakt. De populaire influencer Nura van Vliet verraste de Amerikaanse auteur Ruta Sepetys en vertaler Aleid van Eekelen-Benders met deze prijs voor het boek Stilte heeft een eigen stem.

Auteur Ruta Sepetys woont in Texas. Eerder schreef ze het alom geprezen boek Schaduwliefde, dat verfilmd wordt. Stilte heeft een eigen stem vertelt het verhaal over een onvergetelijke liefde tussen twee jongeren die ieder op hun eigen manier betrokken raken bij een duister geheim uit de tijd van generaal Franco. Madrid, 1957. De jongerenjury over Stilte heeft een eigen stem:

'Dit boek over de Franco-dictatuur in Spanje was niet alleen heel interessant maar heeft ons ook vooral heel erg verrast. De personages waren next level doordat je zoveel verschillende kanten van iedereen zag en zeker de relaties die ze opbouwden waren fascinerend.'

Op de shortlist stonden ook Erebos ontwaakt van Ursula Poznanski, Op het geniale af van Benedict Wells, Rosie hartje Jack van Mel Darbon en De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins.

De Boekenweek van Jongeren op Hebban

Tijdens de Boekenweek van Jongeren vind je op Hebban allerlei artikelen die boeken voor jongeren voor het voetlicht brengen. Zo krijg je boekentips van de 3PAK-auteurs, worden Hebban-recensies van Young Adult-boeken uitgelicht en zijn er winacties, interviews en listmania's te vinden.

Naar het Boekenweek van Jongeren kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Boekenweek van Jongeren is begonnen

 

Gerelateerd

Over

Aimée de Jongh

Aimée de Jongh

Aimée de Jongh wordt gezien als één van de grootste jonge t...

Khalid Boudou

Khalid Boudou

Khalid Boudou is een Nederlandse auteur van romans, theaterstukken en columns. H...

Splinter Chabot

Splinter Chabot

Splinter Chabot is programmamaker, politieke junkie en rasoptimist.David Bowie e...