Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

9 veelbelovende debuutthrillers in 2018

door Soraya Vink (crew) 14 reacties
Hebban dook alvast de aanbiedingsbrochures van het voorjaar in en selecteerde negen debuutthrillers uit binnen- en buitenland om toe te voegen aan je 'wil ik lezen'-plankje. Lees snel verder in de eerste aflevering van de zoektocht naar nieuw thrillertalent!Obsessie

De debuutthriller van de Zweedse Elisabeth Norebäck werd in korte tijd verkocht aan achtentwintig landen en wordt omschreven als 'een overdonderend geschreven psychologische thriller' die de thema's rouw, schuld en obsessies behandeld.
In Zeg dat je van mij bent start het verhaal met een vermissing. Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter 'terugvindt'. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Hoe ver is Stella bereid te gaan om haar dochter terug te krijgen?

Debutant Karen Dionne zocht voor haar debuut Dochter van het moeras een setting uit die haar past als een handschoen. Ze woonde jarenlang met haar man en kind in de wildernis van Upper Peninsula, Michigan, waar zij zichzelf ‘de wetten van de wildernis’ leerden. 
Helena’s moeder is als tiener ontvoerd en in een afgelegen hut diep in het moerasgebied bij Michigan vastgehouden. Geen elektriciteit of stromend water, geen mensen in de buurt. Helena, die twee jaar later geboren werd, hield van het leven daar: jagen, vissen, één zijn met de natuur. Ondanks haar vaders temperament en vaak brute gedrag, hield ze van hem. Tot het moment dat ze ontdekte hoe wreed hij werkelijk was. Twintig jaar later heeft Helena een stabiel leven opgebouwd. Maar dan ontsnapt haar vader uit de gevangenis. Hij houdt zich waarschijnlijk schuil in het moerasgebied dat hij als geen ander kent. De politie zet een grote klopjacht in, maar Helena weet dat die geen schijn van kans maakt. Zij is de enige die haar vader kan vinden, want zij heeft de geheimen van het moerasgebied juist van hém geleerd.

Een droomstart voor de Britse C.J. Tudor, uitgeverijen begonnen een heuse biedingsoorlog voor het manuscript van haar debuut De Krijtman. De twaalfjarige Eddie raakt betrokken bij een verschrikkelijk ongeluk op de kermis, daar ontmoet hij een raadselachtige man die door zijn vriendengroep algauw De Krijtman wordt genoemd. Het was De Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar het gedeelte van het lichaam van een meisje. Dat was dertig jaar geleden, en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.
Houd Hebban in de gaten voor een interview met de auteur en de start van een buzz campagne met deze debuutthriller!

Een ode aan meesterwerken

Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 eerst in eigen beheer uitgaf. Na een maand werd het boek opgepikt door Gyldendaal, een van de hoogst aangeschreven uitgeverijen in Noorwegen. Buitenlandse rechten van dit boek zijn verkocht aan 15 landen en het is de bedoeling dat na Het meesterwerk twee boeken volgen die een trilogie complementeren.
Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw op zal eisen. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij na door de politie ondervraagd te zijn weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen. Maar is hij wel zo achteloos?

Hij was de Amerikaanse uitgever van Nicci French en Patricia Cornwell, maar besloot onder het pseudoniem A.J. Finn het ook te proberen als thrillerschrijver. Met een overdonderend succes: de rechten voor zijn boek zijn aan veel landen verkocht en een filmmaatschappij kocht de rechten voor een bioscoopfilm. Met De vrouw in het raam debuteert A.J. Finn met een verhaal waarbij Alfred Hitchcock goedkeurend zijn hoofd had geknikt.
Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.

Op zoek naar de waarheid

Als speechschrijver voor diverse Amerikaanse politici kwam Russell Newell in aanraking met schrikbarende verhalen. Nu debuteert hij als thrillerschrijver met Gestolen, waarin de verhalen van een vermiste jongen en een wanhopige vader opgevoerd worden.
Nog ver voor Amber Alerts, Facebook-oproepen en DNA-onderzoek verdwijnt op eerste kerstdag het zoontje van een succesvolle zakenman.Op deze dag begint Gus Delaneys lange reis om zijn zoontje Jack te vinden. Is hij ontvoerd? Leeft hij nog? Heeft zijn ex-vrouw er iets mee te maken? Wanneer de politie Gus begint te verdenken, stort zijn hele wereld in.
Ondertussen is Jack Delaney beland in een voor hem verbijsterende wereld vol onbekenden die hem vertellen dat hij uitverkoren is en dat hij zijn oude leven moet vergeten. Volledig geïsoleerd van de buitenwereld leert Jack om zijn vader te vergeten. Totdat hij door de onthulling van een donker geheim langzaam begint te twijfelen aan alles waarin hij gelooft.

Karen Cleveland werkte acht jaar als analist bij de CIA waar ze zich verdiepte in contraterrorisme. Ze debuteert met de thriller Wat je niet weet waar ze feilloos de sfeer van haar oude werkomgeving verweeft in een bloedstollend verhaal.
Vivian Miller is een toegewijde CIA-analist. Het is haar taak de identiteit te onthullen van zogeheten Russische 'slapers': spionnen op Amerikaanse bodem die een ogenschijnlijk doodnormaal leven leiden als Amerikaans staatburger. Nadat ze weet in te breken in de computer van een hooggeplaatste Russische spion, stuit Vivian op een vertrouwelijk dossier dat de namen bevat van verschillende Russiche spionnen. Een paar muisklikken later is alles wat belangrijk voor haar is - haar baan, haar echtgenoot, haar vier kinderen - in ernstig gevaar. Ze staat voor een onmenselijke keuze. Wie kan ze nog vertrouwen?

Hollands glorie

Ook het Nederlands thrillergenre krijgt versterking van nieuw talent. Corporate Communicatie Manager Alice Fokkelman schreef in haar vrije tijd al kortverhalen die mochten rekenen op lovende recensies. Nu debuteert ze met Ik ken je nog; een verhaal, dat volgens de uitgeverij, in de smaak zal vallen bij lezers van Saskia Noort en Suzanne Vermeer.
Manon heeft nooit iemand verteld over de jongen die haar jeugd gruwelijk verpestte. Maar nu lijkt het verleden haar in te halen... Vanaf de dag dat haar beste vriendin verhuist en de nieuwe buren hun intrek nemen, verandert het leven van Manon onomkeerbaar. Terwijl haar man aanpapt met de nieuwe buurvrouw, zinkt Manon dieper en dieper weg. Schuilt in buurman Wessel nog steeds de manipulator van vroeger of wordt ze geterroriseerd door waanbeelden in haar hoofd? 

Vogelvrij is het debuut van Kasper van Beek, in het dagelijks leven werkzaam als film- en televisieproducent. Nu al door Tomas Ross omschreven als 'een onovertroffen droomdebuut met prachtige karakters en een uniek plot van internationale allure'.
Het rustige leven van Olaf wordt op zijn kop gezet wanneer hij een groene envelop tussen zijn post vindt. In de envelop zit een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn armen om de schouders van een andere man. Hij herkent deze man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Nergens lijkt hij antwoorden te kunnen vinden, maar zijn argwaan wordt gewekt als zijn familie zegt dat het vast een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten. Samen met Mila, een collega die haar eigen redenen heeft om hem te helpen, begint Olaf aan een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki, en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijker de belagers worden die hen achtervolgen. Wie heeft de foto gestuurd en vooral: waarom?


Welke thrillers kun je nog meer verwachten? Bekijk dan de lijst met verwachte spannende boeken op Hebban.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 9 veelbelovende debuutthrillers in 2018

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken