Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Verbeeldingsliteratuur voor de leeslijst

door Hebban Redactie 18 reacties

Lezen voor de lijst is een uitdaging. Je moet boeken lezen die moeilijker zijn dan je gewend bent of die gaan over onderwerpen die je niet zo interessant vindt. Toch kan ook lezen voor de lijst leuk zijn, als je maar een boek vindt dat je aanspreekt. Voor liefhebbers van verbeeldingsliteratuur kan dat lastig zijn. Hebban laat zien welke alternatieven je kunt vinden in de speculatieve genres en helpt je je docent te overtuigen die ook toe te staan.

Deze week lanceerde Hebban de Hebban Lezen voor de Lijst Challenge. De Hebban Young Adult Club van 10 pleitte al voor meer Young Adult op de literatuurlijst. Hieronder gaan we op zoek naar goede titels uit het verbeeldingsgenre voor de lijst.  

Omdat wij Nederlanders en Vlamingen een nuchtere aard hebben is in de Nederlandstalige literatuur lange tijd weinig ruimte geweest voor verhalen die de fantasie prikkelen. Dit werd niet als serieuze literatuur gezien. In het buitenland is die strikte scheiding tussen fantasie en literatuur er nooit geweest. Boeken als Dracula, Frankenstein, Brave New World en 1984 werden daar enthousiast ontvangen en iedereen is het er inmiddels over eens dat dit klassiekers zijn. Als je docent dus tegen je zegt dat sciencefiction, fantasy of horror geen échte literatuur kan zijn, kun je hem of haar er op wijzen dat buiten Nederland daar anders tegenaan gekeken wordt.  

Het goede nieuws is dat Nederlandstalige genreboeken steeds meer literaire elementen bevatten. Er worden goed geschreven boeken gepubliceerd, die gelaagd zijn en waarin belangrijke onderwerpen op een originele manier worden verwerkt. Literaire auteurs gebruiken ook steeds vaker onderwerpen uit de fantastische genres in hun boeken. Er is dus zeker wel verbeeldingsliteratuur die gelezen mag worden voor de literatuurlijst. Het is niet altijd makkelijk om deze boeken te vinden. Ze staan in de boekhandels tussen andere literatuur, ze zijn niet zo bekend omdat ze bij kleinere uitgeverijen zijn uitgegeven of ze zijn niet herkenbaar als verbeeldingsliteratuur. Om het je makkelijk te maken om echt mooie boeken voor je lijst te lezen, hebben we hier twaalf ‘fantastische’ klassieke en moderne romans die je docent zeker zal goedkeuren.  Over de auteur

Hebban Redactie

1217 volgers
52 boeken
1 favoriet


Reacties op: Verbeeldingsliteratuur voor de leeslijst

 

Overig

Hebban Spots

We Love Scifi & Fantasy

245 volgers

Wij zijn de Hebban ambassadeurs voor de genres Sciencefiction en Fantasy. Volg ons nu ook op twitter @HebbanWeloveSFF of word lid van onze Facebookgroep Hebban We Love Fantasy. Heb jij een verzoek...