Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Verbod geëist op 'De gekooide recherche'

door Hebban Crew 1 reactie
Michiel Princen, auteur van het boek De gekooide recherche, is gedagvaard door een van de besproken personen in het boek. De eiser wil dat het boek uit de handel wordt genomen. Daarnaast eist hij een aanzienlijke schadevergoeding. De betrokken persoon, veroordeeld tot een jarenlange onvoorwaardelijke celstraf, maakt bezwaar tegen vermelding van zijn zaak.

Als voormalig rechercheur legt Michiel Princen in De gekooide recherche de vinger op zijns inziens talrijke knelpunten binnen de opsporing in Nederland. Hij uit in het boek zijn zorgen over de kwaliteit van de recherche en beschrijft hoe de sociale cultuur binnen de politie de slagvaardigheid op allerlei manieren dwarszit.

Die boodschap is beschreven aan de hand van diverse onderzoeken in boven- en onderwereld waaraan hij als rechercheur bij de Amsterdamse politie zelf heeft meegewerkt. Zo zat hij na de moord in 2004 op vastgoedmagnaat Willem Endstra enkele jaren op het team dat onderzoek deed naar de afpersing van Endstra door Willem Holleeder. Ook het witwassen vervolgens van die afgeperste miljoenen door zakenman Jan-Dirk Paarlberg werd uitgebreid onder de loep genomen.
 
Sinds verschijning van het boek in maart 2015 heeft het boek veel aandacht gekregen in de media. Bovendien heeft het geleid tot discussie en actie in de politiek. De auteur is na verschijning tientallen malen als gastspreker uitgenodigd binnen politie-eenheden en op rechercheafdelingen in het land. Het boek werd onlangs bekroond met de tweejaarlijkse SMV Publicatieprijs, toegekend door de Stichting Maatschappij en Veiligheid.
 
'Ik hoop en verwacht dat de rechter de intentie achter het boek en de impact ervan zwaar laat wegen', stelt Princen in een reactie. 'De eis om het boek uit de handel terug te halen is niet alleen rijkelijk laat na publicatie, het is vooral een hele vergaande eis. Ik zie de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.De zitting vindt vrijdag 5 februari plaats bij de rechtbank in Den Haag.


Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Verbod geëist op 'De gekooide recherche'

 

Gerelateerd

Over

Michiel Princen

Michiel Princen

Vijftien jaar lang was Michiel Princen (1968) onderzoeksjournalist voor De Teleg...

Gesponsorde boeken