Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Verhalen uit de Tweede Kamer

door Soraya Vink (crew) 2 reacties
Een nieuwe trend is zichtbaar in het non-fictie genre: politici die na hun carrière inzichten en geheimen uit de Tweede Kamer delen met de lezer. Hebban zette een aantal actuele titels op een rijtje.

Steeds vaker schrijven politici een boek, maar de verkoop blijft jammer genoeg vaak uit blijkt uit een onderzoek dat RTL Nieuws in 2016 uitvoerde. Wie denkt dat politici zo gemakkelijk zieltjes winnen voor de volgende verkiezingen kan het standpunt bijstellen. Voor ex-politici is het steeds populairder om een boek uit te brengen waarin ze verhalen over de situaties die in het verleden zijn voorgevallen. Een trend die over lijkt te komen waaien uit de VS, waarin politici om de haverklap een boek uitbrengen om hun volgers te informeren.


Ontluisterende jaren in de VVD-fractie 

Bijna zes jaar was Ybeltje Berckmoes actief als kamerlid bij de VVD. Hoewel vanuit huis geen beroepspolitica, belandde ze toch op het Binnenhof in Den Haag. In haar boek 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn' blikt ze aan de hand van interne communicatiestukken terug op haar verbazingwekkende periode binnen de VVD-fractie, de partij die te boek kwam te staan als 'een partij van ordinaire graaiers' zoals uit eigen onderzoek bleek. 

Hard werken tegenover weinig waardering

Een half jaar na haar vertrek uit de Tweede Kamer publiceert Sharon Gesthuizen het boek Schoonheid macht liefde waarin ze terugblikt op de tien jaar die zij doorbracht bij de SP onder de leiding van fractieleider Jan Marijnissen. Naast haar politieke carrière heeft Gesthuizen een passie voor beeldende kunst waarover ze in haar boek vertelt. Daarnaast deelt ze met de lezer wat de begrippen liefde, macht en schoonheid in haar leven, in de maatschappij en in de politiek betekenen.

De schaduwkanten van het politieke werk

PvdA'er Roelof van Laar leek met zijn benoeming als 'eerlijkste politicus' een glansrijke carrière tegemoet te gaan. Uiteindelijk zat hij nog geen vier jaar in de Tweede Kamer. In zijn boek Eerlijk duurde niet zo lang deelt Van Laar wat hij onder andere heeft bereikt met zijn initiatiefwet tegen kinderarbeid. Maar ook de minder fraaie zaken worden met de lezer gedeeld: tegenwerking door partijgenoten en hoe blijkt dat politiek vooral een zeer persoonlijk iets is.


Turbulente periodes in de Nederlandse samenleving

Tijdens haar kamerlidmaatschap voor GroenLinks maakte Femke Halsema een van de meest turbulente periodes in de Nederlandse samenleving mee met onder andere de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh en de opkomst van Geert Wilders. In haar politieke memoire Pluche vertelt Halsema over haar leven in de Tweede Kamer. Hoe ze uitgroeide van 'new kid on the block' tot de zichtbare fractievoorzitter die in ieder debat optrad.

Lees je liever fictie met een vleugje realiteit erin verwerkt? Een kijkje in de keuken van het Binnenhof wordt gegeven in de Morten-trilogie geschreven door auteursduo Anna Levander, bestaande uit Morten, Mo en M. Ex-politicus Boris Dittrich schrijft tegenwoordig thrillers, waarvan onlangs Halszaak verscheen en een politieke setting is te vinden in zijn thriller Moord en brand.

Meer lezen over politieke boeken op Hebban?Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Verhalen uit de Tweede Kamer

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken